Naptej helyett tabletta - korallból

A kutatók azt remélik, hogy az emberi napvédő tabletta kifejlesztéséhez a korallok a Nap káros ultraibolya-sugárzásával szembeni természetes védelmi mechanizmusát használhatják fel.

A King's College London kutatócsoportja az ausztrál Nagy Korallzátonyhoz utazott, hogy felderítse a korall természetes képessége mögött rejlő genetikai és biokémiai folyamatokat. Azt remélik, hogy a veszélyeztetett Acropora korall néhány mintájának tanulmányozásával laboratóriumban szintetikusan lemásolhatják a mechanizmusért felelős vegyületeket. Hamarosan az emberi bőrön végzett kísérletek is megkezdődhetnek.

A kutatók Dr. Paul Long vezetésével azt tervezik, hogy a tabletta változat kifejlesztése előtt olyan krémet tesztelnek, amely a korallban fellelhető vegyületeket tartalmazza. Ehhez lemásolják azokat a genetikai kódokat, amelyeket a korall használ a vegyület előállításához, majd baktériumokba juttatják be, amelyek gyorsan szaporodva nagy mennyiséget állítanak elő az anyagokból. Dr. Long elmondta, hogy semmi esetre sem használnák magát a korallt, mivel az veszélyeztetett fajnak számít.

A tudósok egy ideje már tudják, hogy a korall és bizonyos algafajták a trópusokon úgy védekeznek az UV sugárzás ellen, hogy saját napvédő anyagot termelnek. Mostanáig azonban nem ismerték ezeket a vegyületeket. A brit kutatók kiderítették, hogy a korallokban élő algák állítanak elő egy vegyületet, melyet a korallba juttatnak, és a korall olyan napvédővé alakítja át, amely mind a korall, mind az algák számára védelmet nyújt. Ráadásul nemcsak őket védi meg az UV sugárzástól, hanem a korallal táplálkozó halak is részesülnek az UV-védelemben, vagyis a hatás egyértelműen továbbjut a táplálékláncban.

Ez azzal a reménnyel kecsegtet, hogy egy szép napon olyan, a vegyületet tartalmazó tablettát sikerül kifejleszteni, amely belső védelmet nyújthat a bőrünknek és a szemünknek. Dr. Long csapata azonban egyelőre a krém tesztelésére összpontosít.

A korallokban található természetes napvédő vegyületeket ezen kívül a harmadik világ mezőgazdaságának fejlesztésében is felhasználhatják. A szakértők azt remélik, hogy olyan UV-ellenálló terményeket nemesíthetnek, amelyek az erős trópusi UV sugárzást is elviselik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció