Miért vannak balkezesek?

Valószínűleg senki sem törődne vele, hogy valaki balkezes-e, ha a balogok, suták vagy bárhogyan is nevezzük őket, éppen annyian lennének, mint a jobbkezesek. De az arányuk hozzávetőleg 8 és 15 százalék közötti a felnőtt lakosság körében. Mi lehet ennek az oka?

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a diszlexiával küzdőknél kapcsolat volt a PCSK6 gén és a bal- vagy jobbkezesség között. Mivel minden génnek két kópiája van, két lehetősége van a mutálódásra. A kutatók felfedezték, hogy azoknál a diszlexiásoknál, akiknél többféle PCSK6 volt jelen (vagyis akár az egyik vagy akár mindkét gén mutálódott), azok döntően jobbkezesek voltak - írja az Index.hu.
Ezt nagyon érdekesnek találták a kutatók, mert tudták, hogy a PSCK6-nak közvetlen köze van a test asszimmetriájának a fejlődésében. Azt azonban nem értették, hogy mi köze ennek a diszlexiásokhoz, hiszen semmi köze a diszlexiának ahhoz, hogy milyen kezes az illető. Így további önkénteseket vontak be a vizsgálatba, a 2600 új tesztalany között nem volt diszlexiás.

A világ legnagyobb hatalmú balkezese, Barack Obama

A világ legnagyobb hatalmú balkezese, Barack Obama

Pszichológusok szerint a balkezes emberek könnyebben megijednek, mint a jobbkezesek. Ez elég különös, s a domináns jobb agyféltekéjük adhatja a magyarázatot. Részletek!

Kiderült, hogy a PSCK6 nem egyedül felelős a jobb- vagy balkezesség kialakulásáért, más géneknek is közük van ehhez. Ezek a gének is a keresztirányítás kialakulásáért felelősek, a kezesség pedig attól függ, hogy mennyi mutálódik közülük. Minél több mutáció mutat az egyik irányba, annál inkább hajlamos ezt a kezet használni az egyén. Legalábbis ezt feltételezik a kutatók.

Az egyik legelfogadottabb magyarázat szerint a beszéd kifejlődésének is köze van a jobb- és balkezességhez. A bal félteke felelős a beszéd, a nyelvérzék, az írás és a logika irányításáért. A legtöbb embernél a bal félteke irányítja tehát a beszédet, ezek az emberek túlnyomó részt jobbkezesek. Vannak azonban néhányan, akiknél a beszéd irányításának a jobb agyféltekéhez is köze van, ők többnyire balkezesek.

Forrás: Index.hu

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag