Miért lesz valaki balkezes?

A világ népességének körülbelül 10 százaléka balkezes. Bár senki sem tudja pontosan, mitől lesz egy ember jobb- vagy balkezes, sokan hajlanak arra, hogy kijelentsék, genetikai eredetű. Brit kutatók azonban éppen az ellenkezőjét bizonyították be.

John Armour professzor és Dr. Angus Davison, a Nottinghami Egyetem kutatói, valamint Chris McManus, a University College London professzora a Heredity szaklapban megjelent tanulmányukban kizárták, hogy erős genetikai meghatározója lenne a jobb- vagy balkezesség kialakulásának.

Kutatásukhoz közel kétezer ikerpár genomját elemezték, mégsem tudtak kimutatni olyan erős genetikai tényezőt, ami meghatározná a jobb- vagy balkezességet. Ha a genetikai domináns szerepet játszana a kézhasználat meghatározásában, a szakértők véleménye szerint eltérést lehetne látni a genom azon részén, amely ezt befolyásolja. A kutatás azonban nem támasztott alá ilyen összefüggést.
Eredményeik ellentmondanak az Oxfordi Egyetem MRC Funkcionális Genomkutató Intézete által a közelmúltban készített kutatásnak, amely azt mutatta, hogy jelentős összefüggés fedezhető fel a jobb- és balkezességgel a PCSK6 génben. Az oxfordi professzorokat azonban nem tántorították el a legújabb eredmények, mert szerintük ezek a tényezők bizonyára meglehetősen gyengék, nem választás vagy tanulás kérdése.

William Brandler, a genetikai összefüggést kimutató korábbi kutatás vezető szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy eredményeik nem magyarázzák teljes mértékben a bal- és jobbkezesség váltakozását a népesség körében.

Senki sem tudja pontosan, mitől lesz egy ember jobb- vagy balkezes

Senki sem tudja pontosan, mitől lesz egy ember jobb- vagy balkezes


"Az emberi viselkedés összes aspektusához hasonlóan a természet és a nevelés itt is együtt jár" - magyarázta Brandler. "A jobb- vagy balkezesség kialakulását a gének, a környezet, és a jobbkezesség felé irányuló társadalmi konvenció keveréke befolyásolja."

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kialakulása

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban pénteken délelőtt alig lesz felhő az égen, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag