Matematikai érzék: vagy velünk születik, vagy nem fog menni a számolás

Ha gondjaink vannak a számokkal, a kutatók szerint valószínűleg ilyennek születtünk. A jó matekos készség valószínűleg eleve elrendelt dolog: vagy megvan valakiben, vagy nincs. Szerencsére azonban azoknak sincs okuk az elkeseredésre, akiknek nem megy az összeadás. A kutatás szerint a matematikai tehetség nem áll összefüggésben az általános intelligenciával.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a számolási készség alapvető emberi tulajdonság. Ennek segítségével becsüljük meg például azt, hogy hány szék van a moziban, vagy hány ember lehet egy tömegben.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pszichológusai kísérletükben olyan gyerekeket teszteltek, akik túl fiatalok ahhoz, hogy matematikát tanuljanak. Kétszáz négyévessel nézettek felvillanó kék és sárga pontokat a számítógépen, és megkérdezték tőlük, melyik színt látták többször. Ezután a gyerekeknek tárgyakat kellett megszámolniuk egy oldalon, és meg kellett határozniuk, két szám közül melyik a nagyobb. Számolási készségüket is tesztelték, például szorzási feladatokat végeztettek velük. A szülőket kikérdezték gyermekük szókincséről. A verbális tesztet azért végeztették el az alanyokkal, mert általánosságban úgy vélik, hogy a matematikai és a nyelvi készségek az általános intelligenciában összekapcsolódnak.

A Developmental Science folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy azok a gyerekek teljesítettek a legjobban a matematikai tesztekben, akik a legmagasabb pontot érték el a színes pontos feladatban.

A kutatást vezető dr. Melissa Libertus elmondta, a korábbi kutatások arra utaltak, hogy a jobb számérzékkel rendelkező gyerekeknek egyszerűen a jobb matematikai oktatás miatt volt fejlettebb ez a készségük. Most azonban bebizonyosodott, hogy a számérzék és a matematikai készség közötti összefüggés már a formális matematikai oktatás megkezdése előtt is fennáll. A kérdés az, vajon a gyermekek számérzékének javításával fejleszthető-e későbbi matematikai készségük.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: