Magyar kutatók megtalálták az öregedés ellenszerét

Komoly lépést tettek az öregedés folyamatának megértése felé az ELTE genetikusai, Vellai Tibor és Sturm Ádám.

A két kutató eredményei szerint DNS-ünk mozgó részei túlságosan destabilizálják genetikai kódunkat. Ilyen módon ezek az úgynevezett transzpozábilis elemek állhatnak az öregedés hátterében. Tudósok korábban azonosítottak egy specifikus folyamatot, amely segít szabályozni ezeket a transzpozábilis elemeket, egyben védelemmel szolgál ellenük. Ez olyan sejtekben és élőlényekben található meg, amelyek nem öregszenek, mint amilyenek például a rákos őssejtek. A folyamatot Piwi-piRNS útvonalnak nevezik.

Az ELTE kutatói a Caenorhabditis elegans nevű féreggel kísérletezve bekapcsolták ezt védelmet. A féreg ennek hatására jelentősen tovább éltközölte pénteken az ELTE Genetikai Tanszék. Egészen pontosan azok a férgek, amelyekben működik a piwi-piRNS védelem a transzpozábilis elemek ellen, 30 százalékkal tovább élnek. A magyar genetikusok eredményei a rangos Nature Communications folyóiratban jelentek meg.

Sturm és Vellai egy korábbi, az öregedéskutatás területén fontos előrelépésként számon tartott közös cikkében már megfogalmazta a Piwi-piRNS rendszer és a biológiai halhatatlanság összefüggésének izgalmas koncepcióját. Mostani publikációjukban pedig kísérleti bizonyítékkal támasztották alá elméletüket. Kutatásuk megmutatta, hogy a transzpozábilis elemek aktivitásának szabályozása valóban meghosszabbíthatja az élettartamot, ami arra utal, hogy ezek a mobilis DNS-elemek döntő szerepet játszhatnak az öregedési folyamatban.

A kutatók többféle technikát is alkalmaztak, hogy a transzpozábilis elemek aktivitását csökkentsék. Ennek hatására a férgeknél lassabban jelentkeztek az öregedés jelei. Sőt, amikor több transzpozábilis elem tevékenységét egyszerre tudták lecsökkenteni, a férgek élettartama még tovább nőtt. „Élettartam-vizsgálataink során pusztán a transzpozábilis elemek leszabályozásával vagy a Piwi-piRNS-szabályozás felerősítésével statisztikailag szignifikáns élethossz növekedést értünk el. Ez megnyitja a kaput a módszer számos lehetséges alkalmazása előtt az orvostudomány és a biológia világában” – mutatott rá Sturm Ádám.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -7 °C

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd hajnaltájt a Nyugat-Dunántúlon már szakadozik, átmenetileg csökken a felhőzet. Az Észak-Dunántúlon, a Dunakanyar és a főváros tágabb térségében, valamint az Északi-középhegyégben előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás. A délkeleti szél az Észak-Dunántúlon továbbra is élénk, néhol erős marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -1 fok között alakul, de az északkeleti fagyzugokban, valamint havas tájakon ennél hidegebb lehet. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra