Génjeinkben lehet az alvajárás

Kutatók feltételezik, hogy megtalálták azt a genetikai kódot, ami az alvajárást okozza. Egy négygenerációs alvajáró családot vizsgálva beazonosították a 20-as kromoszóma hibáját, ami felelőssé tehető a jelenségért.

A hibás DNS-ből akár csak egyetlen másolat is elég, hogy alvajárást okozzon, nyilatkozták szakértők a Neurology című folyóiratban. Az alvajárás a gyerekek 10 százalékát, a felnőtteknek pedig a 2 százalékát érinti. A legtöbb esetben az alvajárás teljesen ártalmatlan probléma és idővel kinövi az ember.

Sok gyerekkel előfordul, hogy felkelnek az ágyukból, és transzszerű állapotban járkálni kezdenek, de néhány esetben súlyossá és veszélyessé válik a jelenség, különösen, ha felnőttkorban is megmarad az alvajárás. Az alvajárók képesek komplex cselekvések végrehajtásárára is, mint például előkeresni az autókulcsot és akár vezetni is. Néhány esetben még gyilkosságot is követtek el alvajárás közben. Mindezek ellenére nagyon keveset tudunk egyelőre az orvosok által szomnambulizmusnak hívott jelenségről.

Dr. Christina Gurnett, a Washingtoni Egyetem munkatársa egy olyan négygenerációs családot kezdett vizsgálni, ahol a 22 családtagból 9-en alvajárók voltak. A családtagoktól vett DNS-minták elemzése során a kutatók rájöttek, hogy a 20-as kromoszómában tárolt genetikai kód okozta a problémákat. Az alvajárás örökletes, a hibás kromoszómával rendelkező szülő 50 százalékos eséllyel adja tovább a gyerekének a génhibát.

Dr. Gurnett szerint valószínűleg több gén is szerepet játszhat az alvajárás kialakulásában, a mostani felfedezés csak az első lépés lehet a kutatás hosszú folyamatában. Dr. Malcolm Schantz, a Surrey Egyetem alváskutatója szerint is nagyon jelentős volt a felfedezés, és végre lehetőség nyílik a további kutatásokra, melynek során megpróbálják beazonosítani, hogy pontosan melyik gén melyik mutációja felelős az alvajárásért.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció