Fidget spinner: tényleg segít?

A gyermekek között egyre népszerűbb fidget spinner a forgalmazók szerint segíthet a hiperaktivitáson, az iskolákban azonban egyre kevésbé megtűrt vendég a pörgő játékszer. Gyermekpszichiáter szakorvossal beszélgettünk.

Magyarországon is több iskolás kezében pörög a fidget spinner. Az egyszerű kialakítású játékot legtöbbször a jojóhoz szokták hasonlítani, leírása szerint pedig nem csupán szórakoztató célt szolgál, de segíti a koncentrációban a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (másik nevén ADHD-val) küzdő gyermekeket, akik ezzel a tanórákra is jobban odafigyelhetnek. Ennek ellentmond a tény, hogy a szerkezetet a legtöbb amerikai iskolából már kitiltották, és a hazai pedagógusok is egyre rosszabb véleménnyel vannak a népszerű kis pörgettyűkről. Valóban segíthet a gyerekeknek, vagy csupán egyszerű marketingfogásról van szó?

A figyelemhiányos gyerekeket feladatkitartási problémák jellemzik, azaz az érintettek nem tudnak az adott feladatra koncentrálni, figyelmük csapongó, könnyen elterelhető. A zavarról bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

AzADHDegy olyan gyűjtődiagnózis, amely a figyelemzavar, a túlzott mozgékonyság és a türelmetlen, ingerült (impulzív) viselkedés tüneteit foglalja magába. Több tényező együttes fennállásával alakulhat ki: ezek közül az egyik a biológiai háttér (korábban a hiperaktivitást minimális agyi károsodás zavarának nevezték), a másik a szociális környezet hatása (például a rosszul szabályozó család), a harmadik pedig a magas stresszhatás. Nem betegségről, hanem zavarról beszélhetünk, amikor a gyermek viselkedése eltér az átlagostól. Szellemi teljesítményüket nem befolyásolja, sőt: bizonyos feladatokat az átlagosnál is jobban el tudnak végezni ezek a gyerekek. Mivel azonban folyamatos pörgésben vannak, apró trükkökkel és eszközökkel le kell vezetniük a felgyülemlett energiáikat.

Mi segíthet az ADHD-s iskolásnak?

Az ADHD-vel diagnosztizált gyermekek általában nemcsak figyelemhiányosak, de motoros gátlófunkcióik is éretlenebbek, mint a kortársaké. Emiatt állandó, ösztönös kényszert éreznek bizonyos apró mozdulatok elvégzésére, akár a kezükkel, akár csak az ujjaikkal. Például izegnek-mozognak a széken, dobognak a lábukkal, tépkedik a radírt, vagy folyton ledobják a ceruzát - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Dr. Bodnár Mária gyermekpszichiáter.

A pedagógus legtöbbször nem nézi jó szemmel, hogy a gyermek az óra alatt firkál, vagy valamilyen játék van a kezében, hiszen azt gondolja, hogy így nem képes odafigyelni a tananyagra. A gyermekpszichiáter ugyanakkor hangsúlyozta: az ADHD-s gyermekek sokkal kevésbé tudnak bármire is koncentrálni, ha feszélyezi őket a tudat, hogy a mozgásigényüket nem tudják kielégíteni. Sokszor az osztály bohócává is válnak amiatt, hogy folyton valamilyen cselekvési kényszer hajtja őket. Ha azonban ezt a kényszert kielégítik, a gyermek is koncentráltabbá válik, és a csoport többi tagjának sem vonja el a figyelmét más, hangosabb elfoglaltsággal.

Csak elvonja a gyermek figyelmét, vagy valóban segíthet a fidget spinner?
Csak elvonja a gyermek figyelmét, vagy valóban segíthet a fidget spinner?

Az átlagon felüli mozgásigény levezetésére apróbb játékok, esetleg ruházati kiegészítők is szolgálhatnak. Fontos, hogy a gyermeket úgy foglaljuk le, hogy ezzel ne zavarja a csoport többi tagját. "Szoktam javasolni a szülőknek, hogy a gyermek viseljen valamilyen szilikon karkötőt, hiszen azt úgy morzsolgathatja, hogy nem csap vele zajt. Ugyanígy segíthet például egy szivacslabda vagy a mostanság egyre népszerűbb intelligens gyurma is, amit nyomogathat, gyűrögethet. Felsős gyereknek a firkafüzet szintén beválhat. Ezekkel a tárgyakkal úgy tudja kielégíteni az apró mozgásigényeit, hogy nem zavarja vele az osztálytársait" - magyarázta Dr. Bodnár Mária.

A fidget spinner igazából itt bukik meg, mert bár az apró pörgetések kielégíthetik a gyermek mozgás iránti igényét, csendesnek nem mondható. A boltokban a hagyományos verzió mellett már számos változat megjelent, amelyekben belső csapágygolyókkal és mozgó alkatrészekkel teszik jól hallhatóvá a pörgetéseket. Ezek pedig nemcsak a koncentrálni amúgy is nehezen tudó gyermek figyelmét vonják el, de a közelében lévőket is zavarják. Nem véletlenül tiltották ki a játékot már több amerikai iskolából is.

Legalább felhívja a figyelmet

Az ADHD, illetve más viselkedési zavarok kezelésére szakosodott klinikai szakpszichológus, David Anderson a Business Insidernek úgy nyilatkozott: nem találtak fel még olyan eszközt, amely általános gyógymódként alkalmazható lenne ezeknek a problémáknak az orvoslására. A fidget spinner elsődleges értéke inkább az, hogy felhívta a figyelmet az ADHD okozta figyelemzavar kezelési módjaira, amelyekre egyénenként más jelenthet megoldást. Egyeseknek a szivacslabda nyomkodása, másoknak a firkálás jelenthet megoldást, és elképzelhető az is, hogy bizonyos gyermekeken a fidget spinner segíthet. Tudományos kutatás azonban nem áll a szerkezet mögött, hiszen alig néhány hónapja robbant csak be a köztudatba.

Értetlenül néz a gyermekére, mert már megint furcsán viselkedik, kielégíthetetlen mozgásigényével, harsányságával, mohó kíváncsiságával, szófogadatlanságával idegesíti, fárasztja a környezetét? Felmerült már önben a hiperaktivitás gyanúja? Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttük az ADHD néhány tipikus tünetét!

A problémával több korcsoportban is találkoznak a szakemberek. 0-3 éves kor között korai fejlettségi vizsgálatokat végezhetnek, ilyenkor egy egész csapat méri fel a gyermek képességeit irányított, illetve teljesen szabad játékhelyzetben, szülők jelenlétében. Ezeknél a gyermekeknél azonban még gyakorlatilag "életkori sajátosság" a figyelemhiány, egy játék csak rövid ideig köti le a figyelmüket, folyton mozgásban vannak, felfedezik a körülöttük lévő világot. "Ötéves kor alatt nem diagnosztizálunk ADHD-t, csupán a megfigyelt viselkedés alapján gyaníthatjuk, hogy a későbbiekben érintheti őt" - emelte ki Dr. Bodnár Mária gyermekpszichiáter.

Szinte minden osztályban akad egy érintett

Körülbelül a gyerekek 8-10 százalékát érinti az ADHD, tehát minden átlagos első osztályban legalább egy ilyen fiatal van, de helytől és szociális háttértől függően akár 4-5 gyermek is összekerülhet. Ez óriási kihívás elé állítja a pedagógusokat, akik sokszor csak a probléma magatartásbeli oldalát emelik ki: jelzik a szülőknek, hogy a gyermek nem illeszkedik be a közösségbe, nem tartja be a szabályokat, nem lehet vele dolgozni. Türelmét vesztve a tanár sokszor a legkisebb reakciókra is szankcionál, ami a gyermekben a dacosságot erősíti, és még jobban szeparálja a csoporttól. Egyesek pedig még arról is meggyőzik a szülőket, hogy a gyermek legyen magántanuló.


"Ez az életkor a közösséghez való illeszkedés kora, és ha kivesszük az ADHD-s gyereket, azzal elvágtuk a legfontosabb társas érintkezési lehetőségektől" - magyarázta a szakorvos. Bár a legjobb lenne teljesen elkerülni a gyógyszeres kezelést, bizonyos esetekben legalább az iskolás évek alatt szükséges felírni gyógyszert a figyelmi működés javítása érdekében. Nagycsoportos kortól az iskolás évek végéig érdemes rendszeresen egyeztetni egy szakemberrel is a kezelési lehetőségekről.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag