+3° - +10°
Kettős front

Ezt jelenti a leleten lévő kódsor

A betegségek nemzetközi osztályozásához vezették be a BNO kódrendszert. Bár elsősorban az orvosok tájékoztatására szolgál ez a számokból és betűkből álló kód, mi is könnyen megfejthetjük a tartalmát.

Orvosi leletek, gyógyszertári vények és kórházi zárójelentések tanulmányozásakor felfigyelhetünk egy rövid kódsorra, amely az avatatlan szemnek nem sok információval szolgálhat. Ezt a betűből és számból álló kódsort BNO kódnak is hívjuk, amely mind a betegek, mind pedig a betegségek osztályozásában nagy szerepet játszik. Mit is jelölnek ezek a számok pontosan, és hogyan fejthetjük meg?

A BNO kódrendszer a betegségek nemzetközi osztályozására szolgál az egészségügyben. Ha az ismert BNO-kódot beírja az alábbi link alatt elérhető keresőnkbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét!

Mi az a BNO kód?

A betegségek nemzetközi osztályozásánál több mint kétezer kódot alkalmaznak a különböző egészségügyi problémák rendszerezésére. Összesen hat karaktert tartalmaznak ezek a kódok, két betűből, és négy számból állnak. Ezeknek léteznek különböző csoportosításai, például főcsoportokat különböztethetünk meg az alapján, hogy milyen betűvel kezdődik a BNO kód. Például az A, B kezdetű kódok a fertőző betegségek, míg az E kezdetűek az anyagcsere-betegségek jelölésére szolgálnak. 

A BNO kód nem csak az orvosok tájékoztatására szolgálhat
A BNO kód nem csak az orvosok tájékoztatására szolgálhat

Ennek segítségével olyan egységes kódrendszert alakítottak ki, amely a világ minden pontján segíti a megbetegedett vagy megsérült ember besorolását egészségi állapota szerint. Így nemcsak az orvoscsapatok nemzetközi együttműködése válik egyszerűbbé, de könnyebb a különböző statisztikai jelentéseket is összehangolni.

A betegség azonosítása kódsorral a 19. század végéig nyúlik vissza, pontosabban 1895-ig, ekkor készült ugyanis el a Bertillon-féle haláloki osztályozás. Ez bizonyos szervek, illetve anatómiai lokáció alapján sorolta be a betegségeket, és néhány módosítást követően 164 tételre duzzadt a tartalma. A következő évtizedekben aztán több revízión is átesett ez az osztályozási rendszer, kialakításán számos orvoscsoport, illetve az Egészségügyi Világszervezet gárdája is dolgozott. A ma is ismert és használt BNO kódtáblázatot 1989-ben fogadták el, de a legtöbb országban - így Magyarországon is - 1993 január elsejétől léptették életbe. 


Az Egészségügyi Világszervezet által kiadott BNO kódrendszer 21 főcsoportot különít el, de külön alcsoportok vannak például a daganatokon, illetve az idegrendszeri betegségeken belül is. Szerepel az orvosi leleteken és a gyógyszertári vényeken, valamint az éves statisztikai adatgyűjtéseknél is ezt a kódolást használják.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban hétfon délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan várható további eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag