Digitális sebkötözés: az okos pólya szállítja a gyógyszert

Egy új sebkötöző pólya nemcsak védi a sebet és akadályozza a vérzést, hanem gyógyszereket juttathat a sérülésbe és a vérteszthez is digitális adatokat szolgáltat.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kifejlesztett egy erős, rugalmas és nedves kötszert, amelyben miniatűr beágyazott elektronika és LED-lámpák vannak, illetve mikrocsatornák a gyógyszerek célba juttatásához.
A rendszer működtet egy hőmérőt, amivel folyamatosan mérhetik a bőr hőmérsékletét, vagy szemmel tarthatják a vércukorszintet. És ugyanez a technológia használható olyan eszközökben is, amelyeket beültethetnek az agyba vagy a bőr alá.

Sebkezelés sebtében

A háztartási balesetek során a védelmet nyújtó bőr megsérülhet, s "nyitott kapuként" elősegítheti a kórokozók szervezetbe jutását. Szakszerű sebellátással megakadályozhatjuk az elfertőződést, de ehhez egyet s mást a patikából is be kell szerezni. Hogy fogjunk hozzá?

"Az elektronika általában kemény és száraz, az emberi test pedig lágy és nedves. A két rendszernek drasztikusan eltérőek a tulajdonságai" - mondta Xuanhe Zhao, az MIT gépészeti tanszékének professzora. "Ha azt akarjuk, hogy az elektronika szoros kapcsolatban álljon az emberi testtel, olyan alkalmazásoknál, mint például az egészségügyi megfigyelés vagy a gyógyszeradagolás, akkor nagyon kívánatos, hogy az elektronikus eszközök puhák és rugalmasak legyenek, hogy illeszkedjenek a környezetbe, az emberi testbe" - fejtette ki.

Az okospólya a gyógyszert is szállítja

Az okospólya a gyógyszert is szállítja

A most bemutatott kötszer hasonló, de erősebb anyagból készült, mint a lágy kontaktlencse. Zhao és tanítványai ebbe illesztettek bele egy sor LED-lámpát, amelyek világítanak, ha az anyag túlságosan megfeszül, például a térden vagy a könyökön - írták az Advanced Materials folyóiratban közölt beszámolójukban.

A pólyába mikrocsövecskéket is beépítettek, amelyek a gyógyszereket szállíthatják. Az egész okos pólya egyszerre mérheti a hőmérsékletet és juttathat a sebbe antibiotikumokat. A gél önmagában nagyon ragadós, és hozzátapad az üveghez, fémhez vagy kerámiához is. De a 90 százaléka víz, és egyúttal egy elektromos vezetőként is szolgálhat, hogy ellássa a kis LED-eket elektromossággal. A kutatók úgy vélik, hogy a legnagyobb nehézséget a víz megkötése okozta a speciális anyaggal.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag