Bizonyíték a mini agyak létezésére

Brit kutatók "mini agyak" rejtett hálózatának létezésére találtak bizonyítékot, felfedezésük pedig alapjaiban változtathatja meg a tudomány álláspontját, hogy miként sugárzik át a fájdalom a testünkön. Mindennek gyógyszerfejlesztési szempontból is bőven lehet jelentősége.

A jelenleg elfogadott nézet szerint a fájdalomérzet feldolgozását egyedül az agy és a gerincvelő alkotta központi idegrendszer végzi. Ezzel szemben a Leedsi Egyetem szakemberei azt állítják, hogy a perifériás idegrendszernek is fontosabb lehet a szerepe ebben, mint korábban gondoltuk.


Érdemes megjegyezni, hogy a szakemberek erre a következtetésre egyelőre pusztán egerek és patkányok vizsgálatán keresztül jutottak el, így korai lenne még átírni az orvosi szakirodalom vonatkozó fejezetét. Mindazonáltal a rágcsálók és az ember idegrendszere közötti hasonlóság arra utal, hogy hasznos lehet a jövőben emberekre is kiterjeszteni a kutatást.

A postás is átírhatja a levelet

A perifériás idegrendszer azokat az idegeket foglalja magában, amelyek a test minden részéről a központi idegrendszerbe futnak be. Erről a hálózatról mindeddig úgy tartották, hogy csupán egyfajta vezetékrendszerként működik, amin át az információk befutnak a központi idegrendszerbe, majd az ott - főként az agy által - meghozott döntést követően egy válaszjel halad vissza a test különböző pontjaihoz a szükséges reakcióra vonatkozó utasítással.

A fájdalom érzékelésében a perifériás idegrendszer is hangsúlyosabb szerepet játszhat
Afájdalomérzékelésében a perifériás idegrendszer is hangsúlyosabb szerepet játszhat

A Journal of Clinical Investigation című szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban a perifériás idegrendszer többre is képes ennél az egyszerű funkciónál: meg tudja ugyanis változtatni a jeleket, mielőtt beérkeznének a központi idegrendszerbe.

Forradalmi változás jöhet a fájdalomcsillapításban

Az öt éven keresztül zajló kutatás során a szakemberek egerek és patkányok perifériás idegrendszerének idegdúcait vizsgálták. Végül pedig arra a felfedezésre jutottak, hogy ezek a csomók képesek egymással információt cserélni egy GABA (gamma-amino-vajsav) nevű neurotanszmitter segítségével. Amikor pedig a tudósok fájdalomjeleket stimuláltak a patkányokban, bizonyítékot találtak, hogy az idegsejt-csoportosulások meg tudták változtatni a jeleket, amelyeket aztán a központi idegrendszerbe továbbítottak. Mindez annyit jelent, hogy minden érzőidegnek van egy saját "mini agya", amely bizonyos mértékig képes értelmezni a rajta átfutó információkat.

A fájdalommal küzdő ember szenvedése enyhítésének vágya az emberi közösségek kialakulásával egyidős. Erről a törekvésről tanúskodnak a legrégebbi írásos feljegyzések, a babiloni agyagtáblák ékírásos jelei, az egyiptomi papiruszok hieroglifái, és az emberi tudomány más korai emlékei egyaránt. Részletek itt.

Egyelőre még hosszú kutatási munkára van szükség ahhoz, hogy feltérképezzék, miként működnek ezek a "mini agyak" az emberi szervezetben, mi több, elsőként a létezésükre vonatkozó feltételezést kell majd igazolni. De amennyiben megvalósul, hatalmas lépés lehet a fájdalomcsillapítás fejlődésében. A jelenleg is forgalomban lévő gyógyszerek ugyanis kizárólag a központi idegrendszert célozzák, a leghatékonyabb készítményeknek pedig komoly mellékhatásai vannak, így például függőséget okozhatnak, valamint a hozzászokás miatt csorbulhat a hatásfokuk is. Ha azonban az új szerek a perifériás idegrendszert célozva is meg tudnák szüntetni a fájdalmat, úgy talán a nemkívánatos mellékeffektusok is elkerülhetőek lennének.

Forrás: sciencealert.com

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag