Bizonyíték a mini agyak létezésére

Brit kutatók "mini agyak" rejtett hálózatának létezésére találtak bizonyítékot, felfedezésük pedig alapjaiban változtathatja meg a tudomány álláspontját, hogy miként sugárzik át a fájdalom a testünkön. Mindennek gyógyszerfejlesztési szempontból is bőven lehet jelentősége.

A jelenleg elfogadott nézet szerint a fájdalomérzet feldolgozását egyedül az agy és a gerincvelő alkotta központi idegrendszer végzi. Ezzel szemben a Leedsi Egyetem szakemberei azt állítják, hogy a perifériás idegrendszernek is fontosabb lehet a szerepe ebben, mint korábban gondoltuk.


Érdemes megjegyezni, hogy a szakemberek erre a következtetésre egyelőre pusztán egerek és patkányok vizsgálatán keresztül jutottak el, így korai lenne még átírni az orvosi szakirodalom vonatkozó fejezetét. Mindazonáltal a rágcsálók és az ember idegrendszere közötti hasonlóság arra utal, hogy hasznos lehet a jövőben emberekre is kiterjeszteni a kutatást.

A postás is átírhatja a levelet

A perifériás idegrendszer azokat az idegeket foglalja magában, amelyek a test minden részéről a központi idegrendszerbe futnak be. Erről a hálózatról mindeddig úgy tartották, hogy csupán egyfajta vezetékrendszerként működik, amin át az információk befutnak a központi idegrendszerbe, majd az ott - főként az agy által - meghozott döntést követően egy válaszjel halad vissza a test különböző pontjaihoz a szükséges reakcióra vonatkozó utasítással.

A fájdalom érzékelésében a perifériás idegrendszer is hangsúlyosabb szerepet játszhat
Afájdalomérzékelésében a perifériás idegrendszer is hangsúlyosabb szerepet játszhat

A Journal of Clinical Investigation című szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban a perifériás idegrendszer többre is képes ennél az egyszerű funkciónál: meg tudja ugyanis változtatni a jeleket, mielőtt beérkeznének a központi idegrendszerbe.

Forradalmi változás jöhet a fájdalomcsillapításban

Az öt éven keresztül zajló kutatás során a szakemberek egerek és patkányok perifériás idegrendszerének idegdúcait vizsgálták. Végül pedig arra a felfedezésre jutottak, hogy ezek a csomók képesek egymással információt cserélni egy GABA (gamma-amino-vajsav) nevű neurotanszmitter segítségével. Amikor pedig a tudósok fájdalomjeleket stimuláltak a patkányokban, bizonyítékot találtak, hogy az idegsejt-csoportosulások meg tudták változtatni a jeleket, amelyeket aztán a központi idegrendszerbe továbbítottak. Mindez annyit jelent, hogy minden érzőidegnek van egy saját "mini agya", amely bizonyos mértékig képes értelmezni a rajta átfutó információkat.

A fájdalommal küzdő ember szenvedése enyhítésének vágya az emberi közösségek kialakulásával egyidős. Erről a törekvésről tanúskodnak a legrégebbi írásos feljegyzések, a babiloni agyagtáblák ékírásos jelei, az egyiptomi papiruszok hieroglifái, és az emberi tudomány más korai emlékei egyaránt. Részletek itt.

Egyelőre még hosszú kutatási munkára van szükség ahhoz, hogy feltérképezzék, miként működnek ezek a "mini agyak" az emberi szervezetben, mi több, elsőként a létezésükre vonatkozó feltételezést kell majd igazolni. De amennyiben megvalósul, hatalmas lépés lehet a fájdalomcsillapítás fejlődésében. A jelenleg is forgalomban lévő gyógyszerek ugyanis kizárólag a központi idegrendszert célozzák, a leghatékonyabb készítményeknek pedig komoly mellékhatásai vannak, így például függőséget okozhatnak, valamint a hozzászokás miatt csorbulhat a hatásfokuk is. Ha azonban az új szerek a perifériás idegrendszert célozva is meg tudnák szüntetni a fájdalmat, úgy talán a nemkívánatos mellékeffektusok is elkerülhetőek lennének.

Forrás: sciencealert.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, többfelé várható változó intenzitású havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag