Biotechnológiai gyógyszerek a Richter-Helm-től

Két, biotechnológiával előállított készítmény fejlesztésébe kezd a Richter német partnerével. A Richter-Helm Bovenau-i üzemét mutatták be néhány magyar egészségügyi szakújságírónak, és Federico Pollano, a Richter-Helm BioTec igazgatója elmondta, hogy a cég szeretne részesedni az egyre dinamikusabban növekvő biotechnológiai gyógyszerek piacából, amely jelenleg évente 85 milliárd dolláros nagyságrendű.

A két gyógyszer fejlesztésére 9 évet szánnak, mindkét készítmény biohasonló (biosimilar) lesz, tehát már lejárt az eredeti készítmény szabadalma, így más gyártók is készíthetnek az eredetihez hasonló terméket. A biohasonló készítmények az eredetihez képest 15 - 40 százalékkal olcsóbbak, így az egészségügyi kormányzatoknak megéri ezeket vásárolni, illetve ezek fejlesztését, gyártását támogatni - hiszen a gyógyszerköltségek jelentősen csökkennek ezek piacra kerülésével.

Baktériumokkal termeltetnek gyógyszert

Baktériumokkal termeltetnek gyógyszert

A Bovenau-i üzem a legszigorúbb előírásoknak is megfelel, a legmodernebb technológiát alkalmazzák, szinte minden automatizált, és a legmagasabb tisztasági fokozatot betartva fog a tervek szerint baktériumok felhasználásával gyógyszereket előállítani.
Biogyógyszereknek az olyan készítményeket nevezik, amelyeknél emberi alkalmazásra szánt rekombináns fehérjék előállítása folyik genetikailag módosított baktériumokból vagy emlőssejtekből.
A Richter-Helmnek van egy fejlesztő központja Hamburgban, egy úgynevezett félüzeme Hannoverben és az új üzeme Bovenauban, ahol a biotechnológiához szükséges fermentált folyadékokból évi 1500 liter előállítására képesek.

Beke Zsuzsa, a Richter kormányzati kommunikációs vezetője a gyárlátogatás alkalmával elmondta azt is, hogy a Richter Magyarországon is foglalkozik biotechnológiával: már épül a debreceni üzem, ahol emlős sejtek felhasználásával készülnek majd biotechnológiai gyógyszerek. A cél, hogy a neves magyar gyógyszergyártó cég ne csupán generikus gyártó legyen, hanem világszínvonalon állíthasson elő terápiás fehérjéket.

Kéky Kira
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag