Biotechnológiai gyógyszerek a Richter-Helm-től

Két, biotechnológiával előállított készítmény fejlesztésébe kezd a Richter német partnerével. A Richter-Helm Bovenau-i üzemét mutatták be néhány magyar egészségügyi szakújságírónak, és Federico Pollano, a Richter-Helm BioTec igazgatója elmondta, hogy a cég szeretne részesedni az egyre dinamikusabban növekvő biotechnológiai gyógyszerek piacából, amely jelenleg évente 85 milliárd dolláros nagyságrendű.

A két gyógyszer fejlesztésére 9 évet szánnak, mindkét készítmény biohasonló (biosimilar) lesz, tehát már lejárt az eredeti készítmény szabadalma, így más gyártók is készíthetnek az eredetihez hasonló terméket. A biohasonló készítmények az eredetihez képest 15 - 40 százalékkal olcsóbbak, így az egészségügyi kormányzatoknak megéri ezeket vásárolni, illetve ezek fejlesztését, gyártását támogatni - hiszen a gyógyszerköltségek jelentősen csökkennek ezek piacra kerülésével.

Baktériumokkal termeltetnek gyógyszert

Baktériumokkal termeltetnek gyógyszert

A Bovenau-i üzem a legszigorúbb előírásoknak is megfelel, a legmodernebb technológiát alkalmazzák, szinte minden automatizált, és a legmagasabb tisztasági fokozatot betartva fog a tervek szerint baktériumok felhasználásával gyógyszereket előállítani.
Biogyógyszereknek az olyan készítményeket nevezik, amelyeknél emberi alkalmazásra szánt rekombináns fehérjék előállítása folyik genetikailag módosított baktériumokból vagy emlőssejtekből.
A Richter-Helmnek van egy fejlesztő központja Hamburgban, egy úgynevezett félüzeme Hannoverben és az új üzeme Bovenauban, ahol a biotechnológiához szükséges fermentált folyadékokból évi 1500 liter előállítására képesek.

Beke Zsuzsa, a Richter kormányzati kommunikációs vezetője a gyárlátogatás alkalmával elmondta azt is, hogy a Richter Magyarországon is foglalkozik biotechnológiával: már épül a debreceni üzem, ahol emlős sejtek felhasználásával készülnek majd biotechnológiai gyógyszerek. A cél, hogy a neves magyar gyógyszergyártó cég ne csupán generikus gyártó legyen, hanem világszínvonalon állíthasson elő terápiás fehérjéket.

Kéky Kira

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag