10 tévhit a tejről

Noha a magyarországi tejfogyasztás az elmúlt évben meghaladta az EU átlagot, mégis 2,6 százalékos csökkenést mutat a megelőző évhez viszonyítva. A GfK Hungária Piackutató Intézet által a Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából készített felmérés eredményei szerint ebben szerepük lehet a tejhez fűződő tévhiteknek is, melyek továbbra is befolyásolják fogyasztási szokásainkat.

Az alábbiakban a legközkeletűbb tévhiteket cáfolja meg az OÉTI dietetikusa, Miháldy Kinga.

Pasztőrözés

Tévhit: Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok (2010-ben a lakosság 47 százaléka, 2011-ben 53 százaléka gondolta így)

Tény: Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, és átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium- és D-vitamin-tartalma miatt fogyasztjuk.

Hígítanák?

Tévhit: A boltban kapható tejet vízzel hígítják (2010-ben a lakosság 61 százaléka, 2011-ben 50 százaléka szerint)

Tény: A tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint a "tej" szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül". Ezzel összefüggésben, a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy "tej", ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.

Mesterséges anyagok

Tévhit: Az UHT tejben több az "E" betűvel jelzett, nem természetes anyag (2010-ben a lakosság 68 százaléka, 2011-ben a lakosság fele vélte így)

Tény: Az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiöl a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.

Víz és tejpor keveréke?

Tévhit: Az UHT tej tejpor és víz keveréke (2010-ben a lakosság 55 százaléka, 2011-ben 39 százaléka hitte ezt)

Tény: Az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3-6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A friss tej egészségesebb lenne?

Tévhit: A friss tej egészségesebb az UHT tejnél (2010-ben a lakosság 86 százaléka, 2011-ben 79 százalék szerint)

Tény: A makro- és mikrotápanyag-tartalmuk majdnem ugyanaz, a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok aránya gyakorlatilag nem különbözik. A házi, kimért tej egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat, és sok múlik az adott állomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén. A tejet az érvényes, szigorú normák szerint veszi át és kezeli az ipar, így az UHT és a pasztőrözött tej garantáltan biztonságos, nem tartalmaz kórokozókat.

Tartósítószerek

Tévhit: Az UHT tej tartósítószereket tartalmaz (2010-ben a lakosság 75 százaléka, 2011-ben 64 százalék szerint)

Tény: Az UHT tej semmilyen tartósítószert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelés következtében nem tartalmaz baktériumokat, a 6 rétegű kartondoboz pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Emiatt áll el hosszú ideig hűtés nélkül is. A tévhit nagyban köszönhető a "tartós tej" elnevezésnek, melyből a tartósítószerre asszociálnak a fogyasztók és nem a tej hosszú eltarthatóságára. A helyes elnevezés: UHT tej.

Hizlal?

Tévhit: A tej hizlal. (Magyarországon a lakosság közel 60 százaléka nem tudja, hogy a tejfogyasztás segíthet a fogyásban)

Tény: Az igazság az, hogy tejfogyasztás és aktív életmód mellett csökken a test zsírszövetállománya. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma mindössze 2 nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg. Egy korábbi, 6 évig tartó klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője.

Oszteoporózis

Tévhit: A tej csontritkulást okoz.(Magyarországon a lakosság 79 százaléka tudja csupán, hogy a tej segít megelőzni a csontritkulást.)

Tény: Az igazság az, hogy szervezetünk nem termel kalciumot, így azt táplálékokból kell magunkhoz vennünk, szükséglettől függően naponta mintegy 1000-1200 mg mennyiségben. A tej ideális kalciumforrás, mert benne optimális arányban és jól emészthető formában van jelen fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok, ezért a tejfogyasztás hozzájárul csontsűrűségünk és csonttömegünk megőrzéséhez és az oszteoporózis megelőzéséhez.

A daganatok és a tejfogyasztás

Tévhit: A tej elősegíti a rák kialakulását. (Magyarországon a lakosság 84 százaléka nem tudja, hogy a tejfogyasztással csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.)

Tény: Ma már számos nemzetközi tudományos munka igazolta, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások - pl. a rendszeres tejfogyasztás - csökkentik felnőttkorban a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.

Szívbetegségekhez vezetne?

Tévhit: A tej szív- és érrendszeri megbetegedést okoz.(A magyar lakosságnak mindössze egynegyede tudja helyesen, hogy a tejfogyasztás szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.)

Tény: A tejnek jótékony hatása van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére. A kalcium a tejfehérjékkel együtt, valamint a magnézium és a kálium csökkentik a vérnyomást, míg a tej szfingolipid-tartalma növeli a HDL-koleszterin szintet. A CLA csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a D-vitamin pedig gyulladásellenes hatású, így kisebb az érszűkület előfordulása.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt napos időnek örülhetünk, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag