Szinte nincs olyan pikkelysömörös, akin ne tudnának segíteni!

Megbecsülni sem lehet, hányan olyan pikkelysömörös él úgy, hogy már belefáradtak a küzdelembe és évek óta orvoshoz sem mennek betegségükkel, mert az eddigi terápiák alig vagy egyáltalán nem hoztak számukra javulást.

Nekik jó hír, hogy újabb biológiai terápiákat lettek elérhetőek a súlyos plakkos pszoriázisban szenvedő betegeknek TB-támogatással.

A pikkelysömörről és a kezeléséről

A pikkelysömörről és a kezeléséről

A biológiai terápiák célzottan gátolják a betegség kialakulásáért felelős, a szervezetben termelődő biológiai anyagokat. A tapasztalatok szerint a jelenleg elérhető készítmények néhány esettől eltekintve eddig minden beteg állapotában lényeges javulást hoztak - mondta dr. Kemény Lajos a Magyar Dermatológiai Társaság elnöke.

Ma már nem elégszenek meg azzal, ha a tünetek kismértékben javulnak, az az elvárás, hogy a tünetek 70 százalékkal mérséklődjenek. A modern gyógyszerek használatával a betegek 60-80 százaléka teljesen tünetmentessé tehető - ismertette a biztató adatokat dr. Gyulai Rolland a Magyar Dermatológiai Társaság Pszoriázis szekciójának elnöke. 10 éve még elképzelhetetlen volt, hogy évi 4 injekcióval tünetmentesen élhessen egy pikkelysömörös - ma már ez elérhető állapot.

Magyarországon a becslések szerint körülbelül 200 ezer pikkelysömörös beteg él, tüneteik az enyhétől a nagyon súlyosig terjednek. A súlyos tünetek nem "csupán" csúnyák, hanem az ízületekre is hatással vannak, a súlyos pszoriázisban szenvedők 20 százalékánál akár rokkantsághoz is vezető ízületi gyulladás lép fel. Az ízületekre húzódó betegség rendkívül fájdalmas, az ízületek felszívódhatnak, elpusztulhatnak - mondta dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem adjunktusa, aki elmondta, hogy a betegek 25 százaléka középsúlyos, 8 százaléka súlyos pikkelysömörös állapotban él.

Tudta?

A pikkelysömör (pszoriázis) egyike a népességet világszerte sújtó leggyakoribb gyulladásos bőrbetegségeknek. A betegség tünetei viszonylag fiatalon, általában 20 és 30 éves kor között alakulnak ki. Az élethosszig tartó betegség mind az egyénre, mind a társadalomra jelentős terhet jelent.


Ezeknek az ízületi elváltozásoknak a megjelenése azonban a korszerű terápiákkal megelőzhető - hívta fel a figyelmet Dr. Kemény Lajos.
A biológiai terápiák azonban nem érhetőek el a háziorvosnál, ezért ha valakinek van ez a betegsége, és elégedetlen az állapotával, akkor keresse fel a hozzá legközelebb eső Biológiai Terápiás Centrumot.

A biológiai terápia drága. Azok kaphatják társadalombiztosítási támogatással térítésmentesen, akik a hagyományos kezelésre nem reagálnak. Ha valaki enyhe tüneteivel is szeretné az új készítményeket használni, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia: évi 3-5 millió forintba kerül az új gyógyszer.

A pikkelysömörös betegeknél gyakran fordulnak elő anyagcsere-betegségek, például cukorbetegség, zsíranyagcsere zavarok és elhízás. Ezek a kísérőbetegségek növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. A szívinfarktus vagy agyvérzés miatti halálozás több mint két és félszer gyakoribb azoknál a betegeknél, akik fiatal koruktól kezdve gyakran szorulnak kórházi kezelésre pikkelysömör miatt.
Felmérések szerint pikkelysömörös betegek negyedénél jelentkezik depresszió és szorongás, 5 százalékukat foglalkoztatja aktívan az öngyilkosság gondolata, és mintegy 10 százalékuk nem akar tovább élni.
Az új kezelési lehetőség valószínűleg drasztikus javulást mutat majd ezeknél a szomorú statisztikai adatoknál is.

Kéky Kira

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

A faggyúmirigyek termelte zsíros anyagba rakódott szennyeződések és kozmetikumok nem vízzel és szappannal, hanem zsíros alapú arclemosótejjel moshatók le a legjobban.