+5° - +16°
Kettős front

Halált is hozhat a napsugár

A 25-30 év közötti nők leggyakrabban ebben a rákfajtában halnak meg - derült ki a 2009-es Melanoma-nap sajtótájékoztatóján, amikor felhívták a figyelmet az idei ingyenes szűrési lehetőségre.
Évente majdnem ezren halnak meg Magyarországon melanoma miatt, a betegek száma állandóan körülbelül kétezer. Ez egyben ezt is jelenti, hogy igen magas a halálozás, ami a szakemberek szerint azért rendkívül szomorú, mert a betegség viszonylag egyszerűen, gyorsan felismerhető, és kezdeti stádiumban maradéktalanul gyógyítható. Mivel azonban a melanoma rendkívül hajlamos áttéteket képezni, ezért késői diagnosztizálás esetén drasztikusan romlik a gyógyulás esélye.

Melanomára több százszor hajlamosabbak az átlagnál azok, akiknek egyébként is sok, apró anyajegyük van - közölte dr. Oláh Judit, a Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségi tagja.

Bőrrák - sokkoló képek

Bőrrák - sokkoló képek
Az egész világban nő a bőrrákos esetek száma - emelte ki hozzászólásában Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a napfényre szükség van, de több tévhit is kering róla, pedig roppant fontos lenne, hogy minden sport és szabadidős tevékenység idején gondoskodjunk napvédelemről.

Az ingyenes szűrővizsgálatokat támogató két cég képviselői azt hangsúlyozták, hogy számukra a megelőzés a fontos, örömmel állnak a kezdeményezés mögé. A Schering-Plough képviselője kiemelte, hogy ők tulajdonképpen annak örülnének a legjobban, ha kevesebb lenne a beteg, aki a készítményeikre szorul, nem bánnák, emiatt csökkenne a forgalmuk.
A La Roche-Posay képviselője szerint egyre több és jobb minőségű termékkel védhetjük bőrünket a nyaralás és az utcán tartózkodás alatt, és mindig figyeljünk arra, hogy a jó minőségű készítményekben nem bomlik le a fényvédő anyag a sugárzás hatására.

Az idei ingyenes bőrrákszűrés május 11-én, hétfőn lesz, a pontos helyszínekről majd április közepétől lehet tájékozódni a www.melanomanap.hu oldalon.
Tavaly több ezren vettek részt a szűréseken, és több száz esetben irányítottak át gyanús bőrképlet miatt embereket szakemberekhez.

Kéky Kira

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

Minden szélsőséges fogyókúrát megsínylenek a bőr elasztikus rostjai. Egy-két kiló súlyfeleslegért nem szabad bántani a bőrt, egy kis masszázs és sport megoldást jelenthet.