Gátolja a ráncképződést az oxigén?

Az oxigén magas szintje egerekben kísérletes körülmények között gátolta az UV hatására kialakuló ráncképződést. Azonban a gáz emberi bőrre való hatása nem ismert.
A Tokiói Egyetem kutatói szőrtelen kísérleti egereket UVB-sugárzásnak tettek ki, ezt követően pedig oxigénkamrába helyezték, melynek hatására kevésbé károsodott a bőr, mint az oxigénnel nem kezelt csoportban.

Az American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology június 29-i számában közölt vizsgálat során az állatokat öt héten keresztül heti háromszor sugarazták be UVB-vel, az egyik, nyolc egyedből álló csoport kapott, a másik nyolcas csoport nem kapott oxigénkezelést. A sugárzás hatására mindkét csoportnál bőrkárosodás alakult ki, mely ráncokban és bőrvastagodásban nyilvánult meg, azonban az oxigénkezelést nem kapó csoportban az elváltozások kifejezettebbek voltak.

Egyelőre nem ismert, az oxigén magas szintje hogyan hat az emberi bőrre, és hogy ugyanolyan védő hatású-e az UVB-sugárzással szemben. A további vizsgálatok elvégzéséig a szakértők azt ajánlják, hogy óvjuk bőrünket naptejjel és bőrünket borító ruházattal.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

Egész szervezetünknek és bőrünknek is szüksége van a természetes fény hatására a bőrben képződő D-vitaminra, ezért naponta legyen friss levegőn, sütkérezzen kicsit a napon.