Ekcémás? Egyen fekete rizst!

Gyulladást csökkentő hatása lehet a fekete rizs héjának - derült ki egy új kutatás eredményéből, amelyet Mendel Friedman, a Kaliforniai Mezőgazdasági Kutatóközpont munkatársa vezetett.

Már a korábbi kutatások eredményei is azt igazolták, hogy a fekete rizs fogyasztása jó hatással van az ember egészségi állapotára. A fekete rizs héját a barna rizs feldolgozása során távolítják el a rizsszemekről, hogy végül előállítsák a jól ismert fehér rizst. A sejttenyésztésen alapuló kísérletek azonban megmutatták, hogy a fekete rizs héja csökkenti a gyulladásokat okozó hisztamin termelődését.

A laboratóriumi egereken végzett kutatások során kiderült, hogy a 10 százalék fekete rizst tartalmazó étrend nagymértékben csökkenti az ekcémás bőrirritációt és gyulladásokat.

A vizsgálatok eredménye az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) díjnyertes "Globális kihívások, kémiai megoldások" című podcast-sorozatának központi témája lett.

A kutatásról szóló teljes beszámoló az Amerikai Kémiai Társaság Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratában olvasható.

Animáció: HáziPatika.com
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

A piros erezettség apró vénák kitágulásából adódik. Az erre hajlamosak óvakodjanak a nagy hőingadozástól, kerüljék a szaunát, szoláriumot, erősen klimatizált helyiségeket.