Ekcémás? Egyen fekete rizst!

Gyulladást csökkentő hatása lehet a fekete rizs héjának - derült ki egy új kutatás eredményéből, amelyet Mendel Friedman, a Kaliforniai Mezőgazdasági Kutatóközpont munkatársa vezetett.

Már a korábbi kutatások eredményei is azt igazolták, hogy a fekete rizs fogyasztása jó hatással van az ember egészségi állapotára. A fekete rizs héját a barna rizs feldolgozása során távolítják el a rizsszemekről, hogy végül előállítsák a jól ismert fehér rizst. A sejttenyésztésen alapuló kísérletek azonban megmutatták, hogy a fekete rizs héja csökkenti a gyulladásokat okozó hisztamin termelődését.

A laboratóriumi egereken végzett kutatások során kiderült, hogy a 10 százalék fekete rizst tartalmazó étrend nagymértékben csökkenti az ekcémás bőrirritációt és gyulladásokat.

A vizsgálatok eredménye az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) díjnyertes "Globális kihívások, kémiai megoldások" című podcast-sorozatának központi témája lett.

A kutatásról szóló teljes beszámoló az Amerikai Kémiai Társaság Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratában olvasható.

Animáció: HáziPatika.com
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

A meleg pára segít kitágítani a bőr pórusait, amelyeken keresztül a bőrápoló hatóanyagok is könnyebben beszívódnak. A maszkokat, krémeket meleg fürdő után érdemes felvinni.