Bőrápolási szokások, amiktől rosszabb lesz az akné

Perl Kitti

Arcbőrünk egészségének és szépségének megőrzése érdekében ügyelnünk kell a bőrtípusunknak megfelelő, helyes arcápolási szokások kialakítására. Ez problémás, aknés bőr esetén különösen fontos, ha szeretnénk elkerülni a tartós gyulladások és a maradandó hegek kialakulását. Ezen az úton az első és legfontosabb lépés, hogy leszámoljunk a káros szokásokkal, amelyekkel csak rontunk a helyzeten.

Serdülőkorban szinte kivétel nélkül mindenki megküzd a bőrproblémákkal. Bizonyos genetikai, környezeti és életmódbeli hatások miatt azonban sokan még felnőttként sem inthetnek végleges búcsút a mitesszereknek, pattanásoknak. A problémát a bőrben található faggyúmirigyek fokozott faggyútermelése, valamint a kivezetőnyílások eltömődése és a terület begyulladása okozza.

Az arcon lévő piros göbök és gyulladt pattanások odavonzzák a tekintetet, így nem csoda, ha minél előbb szeretnénk megszabadulni ezektől az esztétikailag igencsak zavaró tényezőktől. A vélt siker érdekében pedig szinte bármit hajlandóak vagyunk kipróbálni - csakhogy egyes "jó tanácsok" megfogadásával épp az ellenkező hatást, bőrünk állapotának további romlását érhetjük el. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a bőrápolási szokásokat, amiktől rosszabb lesz az akné.

Pattanások és mitesszerek nyomkodása

Bármennyire is nagy a kísértés, hogy az arcunkon éktelenkedő fekete pöttyöket és a gyulladt, gennyes csomókat eltávolítsuk, muszáj uralkodnunk magunkon. Az otthoni, szakszerűtlen nyomkodással ugyanis csak még mélyebbre visszük a pórusokban a szennyeződést, ezzel pedig a gyulladás felerősödését érjünk el, amelynek nyomát akár életünk végéig is őrizheti majd a bőrünk, hegek formájában. A káros nyomkodás helyett tehát érdemes inkább a helyes kezelésre és a megelőzésre koncentrálni.

akné, pattanás, problémás bőr, arcápolási szokások, tudományos bőrápolás
Tévedés, hogy a zsíros, aknés bőrnek nincs szüksége hidratálásra. Fotó: Getty Images

Túltisztítás, pattanások szárítása

Az aknés bőrre a túltisztítás is igen negatívan hat. Ezt a rossz szokást az a tévhit táplálja, miszerint a pattanásokért az arcunkon megtelepedő kosz felelős, ezért gyakori arctisztításra van szükség. A túlzásba vitt tisztogatással azonban csak még tovább növeljük a faggyútermelést, tehát súlyosbítjuk a bőrproblémánkat. Tartózkodjunk továbbá a túlzott dörzsöléstől és a túl gyakori hámlasztástól, arcradírozástól is. Elterjedt tévhit az is, hogy a pattanások legjobb kezelési módja a szárítás - ezzel viszont szintén csak a faggyúképződés fokozódását érjük el, kerüljük tehát az alkoholt és egyéb szárító összetevőt tartalmazó termékeket.

Rossz arcápolási rutin

Az aknés bőr ápolásakor nagyon fontos, hogy ne kizárólag a pattanásokra koncentráljunk, hiszen a teljes arcbőrünk igényli a törődést. Ha csak a konkrét bőrhibákat kezeljük, azzal még nem akadályozzuk meg, hogy arcunk más részein újabb gyulladt csomók jöjjenek létre. Ugyancsak tévedés, hogy zsíros, aknés bőr esetén kihagyhatjuk a hidratáló készítményeket, a dehidratációra ugyanis szintén erős faggyútermeléssel reagál a bőrünk. A problémás bőrre érdemes speciális - például gyulladáscsökkentő, pórusösszehúzó vagy a faggyútermelést visszafogó - hidratálókészítményeket választani.

Ha felismertük, milyen fontos a megfelelő arcápolás, az már fél siker. A valóban látványos és szép eredményért azonban le kell számolnunk egyes, igen gyakran hangoztatott tévhitekkel.

Nem megfelelő kozmetikumok használata

Aknés bőrrel nem könnyű olyan kozmetikumokat találni, amelyek nem rontanak a problémán. Ráadásul minél inkább el akarjuk fedni a bőrhibáinkat, annál inkább eltömíthetjük a pórusokat a zsíros, nehéz alapozókkal. Ügyeljünk arra, hogy kíméletes, hipoallergén, parfüm- és kőolajszármazék-mentes termékeket válasszunk - lehetőleg olyanokat, amelyek kifejezetten problémás bőrre lettek kifejlesztve. Egyébként a kontakt akné kifejezést pont a kozmetikai termékek okozta elváltozásokra használják, amely leggyakrabban az arc T-zónájában (a homlokon és az orron) jelentkezik. A problémát akár egyes hajápolók, például hajlakkok, -habok vagy -zselék is kiválthatják.

Sminkelési bakik elkövetése

Még jó kozmetikai termékek választása esetén is elkövethetünk olyan sminkelési bakikat, amelyek rontanak az aknés bőr állapotán. Ilyen például az, ha a különböző készítmények - például az alapozó - felviteléhez az ujjainkat használjuk. Így nemcsak az arcunkra juttahatunk az ujjbegyeken található szennyeződésekből vagy a kézfertőtlenítő szer maradványaiból, hanem a temék tégelyébe, tubusára is. Érdemes tehát sminkecsetet vagy -szivacsot használni ilyenkor. Igen ám, de hiába használunk ilyen eszközöket a smink felviteléhez, ha ezeket nem tisztítjuk rendszeresen. Ügyeljünk tehát arra, hogy a sminkeléshez használt kellékeinket néhány alkalom után alaposan kimossuk, és lehetőleg zárt helyen tároljuk őket, hogy ne telepedjen meg rajtuk a por. Ha pedig biztosra akarunk menni, senkinek se adjuk kölcsön az általunk használt kozmetikumokat és sminkeszközöket.


A fényvédelem elhanyagolása

A tévhit ellenére a fényvédelem nemcsak nyáron, hanem egész évben fontos. Ugyan a napfény átmenetileg enyhítheti a bőrproblémákat, hosszú távon a bőr kiszáradását, ezáltal pedig a faggyútermelődés fokozódását idézi elő. Az erős UV-sugárzás hatására ráadásul a bőr felszíne megvastagodhat, elszarusodhat, amely megnehezíti a faggyú távozását a pórusokból - ennek eredménye újabb mitesszerek és gyulladt pattanások megjelenése lesz.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

Egész szervezetünknek és bőrünknek is szüksége van a természetes fény hatására a bőrben képződő D-vitaminra, ezért naponta legyen friss levegőn, sütkérezzen kicsit a napon.