A leggyakoribb tévhitek az arcápolásról

Ha felismertük, milyen fontos a megfelelő arcápolás, az már fél siker. A valóban látványos és szép eredményért azonban le kell számolnunk egyes, igen gyakran hangoztatott tévhitekkel.

Ma már szinte mindennel kapcsolatban számos tippet találhatunk az interneten - nincs ez másként az arcápolással sem. Csakhogy némelyik "jó tanáccsal" többet árthatunk a bőrünknek, mint gondolnánk. Ideje tehát leszámolni az arcápolást övező, legelterjedtebb tévhitekkel, hogy valóban a legjobbat adhassuk bőrünknek.

Tévhit: az életkorunk alapján kell arcápoló terméket választani

Széles körben elterjedt a tévhit, hogy a huszonévesek és 50 év felettiek bőrének más-más ápolásra van szüksége. Bár a korral valóban változhatnak bőrünk igényei és jellemzői, elsősorban nem az életkort, hanem a bőrtípust kell figyelembe venni, amikor arcápoló termékeket választunk. A tévhittel ellentétben ugyanis 50 felett is lehet zsíros a bőr, így a kifejezetten érett bőrre szánt arcápló termékek ilyen esetben inkább ártanak.

Tévhit: bőrünk idővel hozzászokik a hatóanyagokhoz

Amikor megadjuk a bőrünknek a számára szükséges törődést, azt bizony meghálálja: már akár rövid idő alatt is látványos változáson meg keresztül és üdébbé, élettel telibbé válik. Amikor viszont elérjük azt, hogy bőrünk napi szinten megkapja a kellő gondoskodást, a gyors "szépülés" megáll. Emiatt sokan hajlamosak azt hinni, hogy bőrük már hozzászokott a hatóanyagokhoz, ezért az adott termék már nem olyan hatékony , mint korábban volt. Valójában viszont csak arról van szó, hogy egy bizonyos szint elérése után már nem állapotjavulás történik, hanem szinten tartás. Ettől még nagyon is hatásosak a használt krémek, szérumok. Termékcsere leginkább csak irritáció vagy egyéb allergiás reakció jelentkezésekor, valamint a bőrünk igényeinek megváltozása esetén ajánlott.

arcápolás, bőrápolás, tévhitek, tudományos bőrápolás
Nem az életkort, hanem a bőrtípust kell figyelembe venni, amikor arcápoló termékeket választunk. Fotó: Getty Images

Tévhit: elég meleg vízzel lemosni az arcunkat

Leginkább az érzékeny bőrűek körében terjedt el az a tévhit, miszerint bőven elég, ha esténként meleg vízzel lemossuk az arcunkat. Csakhogy a bőrön lévő zsíros szennyeződéseket a víz önmagában nem képes hatékonyan eltávolítani. A nem megfelelően tisztított bőrön keresztül ráadásul kevésbé hatékony a bőrápolók felszívódása, a felgyülemlett kosz pedig csúnya, gyulladt pattanások kialakulásához is vezethet. Éppen ezért érdemes választani egy kíméletes, a bőrtípusunkak megfelelő arctisztítót, és azt használni naponta kétszer - akkor is, ha nem sminkeljük magunkat. A tisztítási folyamatot ajánlott tonizálással zárni, hogy visszaállítsuk a bőr egészséges PH-értékét.

Tévhit: elegendő belülről hidratálni a bőrünket

Egyesek nem használnak hidratáló krémeket, mondván, eleget isznak. A megfelelő vízfogyasztás persze nagyon fontos és hasznos, a bevitt folyadékot azonban elsősorban a létfontosságú szervek használják fel, a bőrünk belső hidratálása tehát másodlagos. A rendszeres vízivás mellett tehát érdemes napi szinten használni hidratáló krémet vagy maszkot, főként akkor, ha kifejezetten száraz bőrrel rendelkezünk.

A bőr természetes hidratációs rendszere időnként külső támogatásra szorul, azonban nem mindegy, mivel enyhítjük a kellemetlen, vízhiányos tüneteket. Nézzük, miért játszanak fontos szerepet a hidratálásban az aquaporinok .

Tévhit: minden évszakban megfelel ugyanaz a hidratáló krém

Ha az előző tévhittel már leszámoltunk, és felismertük a belső mellett a külső hidratálás fontosságát is, az első lépésnek nagyon jó. Nem árt azonban tudni, hogy az őszi-téli hideg jobban próbára teszi az arcbőrünket, ezért a nyári, könnyedebb arckrémünket a zord idő beköszöntével ajánlott egy intenzívebb, vitaminban gazdag termékre cserélni.

Tévhit: csak nyáron kell napvédő krémet használni

Azzal talán nem mondunk újat, hogy bőrünk egészségének és fiatalságának hosszú távú megőrzéséhez elengedhetetlen a fényvédelem. A tévhittel ellentétben azonban erre nem csak nyáron, hanem minden évszakban szükségünk van. Szerencsére sok alapozó és arckrém már alapból rendelkezik egy minimum 6-15 faktoros védelemmel, ajánlott ezekből választani.

Tévhit: hámlasztás minden esetben hasznos

Arcbőrünk természetes, megújuló folyamatának felgyorsítását arcradírokkal, kémiai hámlasztókkal segíthetjük elő. Mivel ezek a "beavatkozások" üdébb, feszesebb és egyenletesebb bőrt ígérnek, ezért hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy azzal teszünk igazán jól, ha minél gyakrabban eltávolítjuk a felső hámréteget. Ám ha túlzásba esünk, épp a célunkkal ellentétes hatást érhetjük el. A mindennapi hámlasztás a szakemberek szerint kifejezetten tilos - hetente maximum egyszer végezzük el, ha tényleg jót akarunk a bőrünknek. Ajánlott azonban odafigyelni, hogy a hámlasztók bizonyos típusai (AHA) akár már kisebb mennyiségben is fényérzékennyé tehetik a bőrt. Ha pedig rendkívül érzékeny a bőrünk, vagy esetlen rosaceával van dolgunk, akkor inkább mondjunk le a hámlasztásról.

Tévhit: a természetes, natúr termékek jobbak, főleg érzékeny bőr esetén

Attól, hogy egy termék csak természetes összetevőkből áll, még nem lesz automatikusan jobb, hatékonyabb vagy kíméletesebb, mint egy szintetikus alkotóelemeket is tartalmazó arcápoló. Mindkét terméktípusból találhatunk olyat, amely csodát tesz a bőrünkkel , és olyat is, ami csak ront az állapotán - ez utóbbi jellemzően akkor fordul elő, ha nem a bőrtípusunknak megfelelő készítményt választunk, és ilyenkor bizony szinte teljesen lényegtelen az összetevők listája.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők fokozatosan összeesnek, és a csapadék is megszűnik. Ugyanakkor a nyugati tájakon megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Az északkeletire, keletire forduló szél döntően mérsékelt lesz. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra