A pikkelysömör ezért rosszabbodhat télen

HáziPatika

A pikkelysömör gyakran előforduló bőrbetegség: egyes becslések szerint az emberek 1,5-3 százalékánál jelentkezik. Az őszi-téli időszakban súlyosbodhatnak a tünetek - nézzük, mit tehetünk ilyenkor.

Sötétvörös, hámló, a bőrfelszínből kissé kiemelkedő, 1-2 centiméteres papulák, amelyek egységes folttá állhatnak össze az érintett területen - a betegek általában ezzel a tünettel szembesülnekpikkelysömöresetén. Mindennek hátterében olyan - gyulladással járó - immunológiai folyamatok állnak, amelyek miatt a bőr hámsejtjeinek egészséges életciklusa megváltozik, ezáltal fehér színű, hámló, pikkelyszerű képződmények keletkeznek a bőrfelszínen. A lehetséges tünetek a súlyosságukat tekintve széles spektrumban mozognak, ugyanakkor többnyire nem okoznak sem fájdalmat, sem viszketést, csupán esztétikai problémát jelentenek.

Sápadt, feszes, vékony, száraz a bőre? A legenyhébb környezeti hatásra, fényre, melegre, szélre is azonnal kipirosodással reagál? Ha így van, önnek fokozott gondot kell fordítania a bőrápolásra, hiszen az érzékeny bőrűek közé tartozik. Részletekért kattintson!

A betegség kialakulásának pontosa oka, okai egyelőre nem tisztázottak teljesen, mindenesetre az öröklött genetikai hajlam nagy valószínűséggel fontos szerepet játszik. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a pszoriázis okozta kellemetlenségek sem állandóak, az érintetteknek időről időre előforduló fellángolásokra kell számítaniuk. Ezeket a fellángolásokat számos tényező előidézheti, igen jellemző példa erre a stressz, de sérülések, horzsolások, bizonyos gyógyszerek, valamint az alkohol és a cigaretta is súlyosbíthatja a panaszokat.

Téli bűnösök

Szintén ronthatnak a helyzeten az időjárás változásai. Sokan tapasztalják például, hogy a késő őszi, téli időszakban erősebben jelentkeznek a tüneteik. Ennek oka, hogy kevesebb idő töltünk a napon. Az UV-fény ugyanis meggátolja a hámsejtek gyors növekedését, ezért a betegeknél gyakran eredményez pozitív változást a természetes napfény. A hidegebb hónapokban viszont egyrészt kevesebb időt töltünk a szabadban, másrészt vastag ruházattal óvjuk magunkat az alacsony hőmérséklettől, ezért a jótékony hatás nem tud érvényesülni. Mindezt ráadásul a szolárium sem képes pótolni, ezért célszerű inkább szakemberhez fordulni, aki speciálisan kialakított orvosi eszközökkel, úgynevezett fototerápia segítségével tud enyhíteni a panaszainkon.

A téli időszakban erősebben jelentkeznek a tünetek
Téli időszakban erősebben jelentkeznek a tünetek. Fotó: Getty Images

Télen mind a kinti hideg és az esetleg szeles időjárás, mind a gyakran száraz beltéri levegő jelentősen hozzájárulhat a bőrszárazság kialakulásához, nem véletlen tehát, hogy általánosan előforduló probléma ez ebben az időszakban. Márpedig száraz bőr esetén a pszoriázis tünetei is felerősödhetnek. Ez ellen megfelelő hidratálással lehet védekezni, amelyben főként az e célra szolgáló kozmetikumokra támaszkodhatunk. Hasznos továbbá, ha kerüljük a hosszú és forró vizes fürdést, zuhanyzást, továbbá ha télen is kellő gondot fordítunk az ideális folyadékpótlásra. A száraz benti levegőn párologtató készülékekkel javíthatunk: az ideális páratartalom 40-60 százalék közé esik - ezt higrométerrel mérhetjük.


A tüsszögés következménye

Ha már tél és hideg, kétségtelenül szót érdemelnek a különböző vírusos megbetegedések is. A nátha és az influenza egyaránt ebben az időszakban éli szezonját, ami a pikkelysömör szempontjából azért fontos, mert bármi, ami hatással van az immunrendszerre, hatással lehet a pszoriázisra is. Ezen felül a pikkelysömör úgynevezett guttált formája összefüggésbe hozható a torokgyulladást okozó Streptococcus baktériumokkal. Előfordulhat például az is, hogy afertőzéselső jelét éppen a bőrpanaszok fellángolása jelenti.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

A mindennapi bőrápolás legtöbb mozzanatát otthon végezzük, de havonta-kéthavonta érdemes ellátogatni a kozmetikushoz egy-egy tisztító, masszírozó kezelés erejéig.