Elbukott a hagyományos módszer a derékfájás elleni harcban

Az akupunktúra jobb a derékfájósoknak, mint a hagyományos kezelési módok - derült ki egy német kutatás során.
Nem csak attól az akupunktúrás kezeléstől múlik el gyorsabban és hosszabb időre a derékfájás, amelynek során előre meghatározott pontokban mélyen a bőr alá szúrják a tűket; a kutatás bebizonyította, hogy a találomra kiválasztott helyekre épp csak felszínesen behelyezett tűk is jótékony hatással vannak a betegekre.
A német kutatók több mint 1100 ember közreműködésével kutatták a hagyományos kínai gyógymód, az "utánzott változat", valamint a derékfájást csökkentő gyógyszerek és a fizikoterápia együttesének hatását.
Mindkettő hatásos
A Regensburgi Egyetem munkatársa, Michael Haake 18 és 86 év közötti betegeket toborozott, akiknek átlagosan nyolc éve fájt a derekuk. A vállalkozókat három csoportra osztotta: az egyiknek a tagjait hagyományos akupunktúrával, a másikét "álakupunktúrával", a harmadikét pedig gyulladásgátló szerekkel, fájdalomcsillapítókkal és fizikoterápiával kezelte.
Az orvoscsoport azt nyilvánította sikernek, ha a páciensek a harmadával kisebb fájdalmat éreztek, vagy 12 százalékkal javult a mozgékonyságuk.
Hat hónap után a hagyományos akupunktúrával kezelt betegek 47,6 százaléka elérte ezt a kritériumot, azoknak pedig, akik álkezelést kaptak, 44,2 százaléka. Azoknak azonban, akik gyógyszereket kaptak és fizikoterápián vettek részt, csupán 27,4 százaléka számolt be ilyen mértékű javulásról.
"A két akupunktúrás kezelési forma fölénye azt sugallja, hogy létezik egy olyan, a háttérben működő mechanizmus, amely hatással van a fájdalom létrejöttére, a fájdalomjelzések átadására vagy feldolgozására a központi idegrendszerben, és ez erősebb, mint a hagyományos terápiák hatása" - áll a kutatásról szóló cikkben.
Felesleges sokáig tanulni
A kutatók szerint ez a legnagyobb és legszigorúbb vizsgálat, amely valaha az akupunktúra hatásait vizsgálta, és amely azt mutatta, hogy a találomra kiválasztott pontokban a bőr felső rétegébe - 1-3 milliméterre - beszúrt tűk csaknem azonos hatást fejtenek ki, mint azok, amelyeket előre meghatározott helyekre szúrnak 5-40 milliméteres mélységbe.
Ebből az következik, hogy a módszert felesleges hosszú évekig tanulni - állapították meg a kutatók.
A vizsgálat során azt is megpróbálták kideríteni, hogy miért volt valamivel nagyobb hatása a hagyományos akupunktúrás kezelésnek, mint a felületesnek. Valószínűsítették, hogy a háttérben pszichológiai okok állnak, ezt azonban nem tudták bebizonyítani.
A kutatók szerint tehát az egyik lehetséges magyarázat, hogy az akupunktúrának egyáltalán nincs fizikai hatása, vagy annyira csekély, hogy felülmúlják a sokkal erősebb pszichikai hatások. De lehetséges az is, hogy az akupunktúra működik, de nem számít, hogy jól vagy rosszul csinálják-e.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag