Alternatív medicina a betegségek kezelésében

A "nyugati, korszerű" medicina mellett létezik egy "alternatív" medicina is, melynek szerepe ellentmondásos.
Itt van például a táplálék kiegészítők kérdése. Az Egyesült Államokban évente 15,7 milliárd dollárra teszik e készítmények éves forgalmát, miközben semmilyen tanulmány nem igazolta hasznukat, és biztonságosságukat. Tíz éve az Egyesült Államok lakosságának 1/3-a élt e készítményekkel, használta azokat. A lakosság 1/3-a konzultál alternatív módszereket alkalmazó szakemberekkel is.
E betegek átlagosan évente 19 viziten vesznek részt, alkalmanként 27,6 dollárért. Leginkább 25-49 év közötti, jól kereső, egyetemet végzett, nem afrikai származású amerikaiakról van szó, többségük az USA nyugati államaiban él. Legtöbbször hátfájdalmak, szorongás, fejfájás, különböző krónikus fájdalmak és tumorok indukálják az alternatív kivizsgálást, kezelést. A lehetséges gyógymódok köre szerteágazó: megavitaminok, gyógyteák, relaxatiós gyakorlatok, chiroprakticus kezelések, meditáció, massage therapia stb. A paciensek 83%-a egyidejűleg a korszerű orvostudomány lehetőségeit is igénybe veszi, de 72%-uk nem tájékoztatja kezelő orvosát az alternatív kezelés egyidejű alkalmazásáról. Nem hunyhatunk szemet a "párhuzamos", alternatív megoldások nagy számú, azaz gyakori alkalmazása felett, ezért is kezdtek az amerikai orvosegyetemek speciális, ún. "alternatív therápiás" tanfolyamokat szervezni a medicusok számára. A jövő orvosai így a hatékonyság, a veszélyek kérdésében felkészültebb információt adhatnak betegeik számára, mind a konvencionális, mind az alternatív therápiák területén.
Az Egyesült Államokban minden gyógyszer forgalomba helyezését a gyógyszerhatóság /FDA/ engedélyezi. Laboratóriumi vizsgálatok, majd klinikai tanulmányok bizonyítékaihoz, eredményeihez kötik az engedély megadását.
Sajnos, a gyógyhatású készítmények, gyógyteák esetében eddig nemigen került sor az aktív hatóanyag izolálására és klinikai vizsgálatok elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy a hatékonyság és a biztonság bizonyítékai legtöbbször hiányoznak. 1990-ben ugyanakkor több növényi hatóanyag (pl. plantago psyllium, rhamnus purshiana, senna tea) kiállta az FDA kritikáját, és hashajtó, laxatív hatásuk igazolható volt. 142 növény azonban a "nem hatékony, nem biztonságos", további 116 pedig  "elégtelenek a bizonyítékok" besorolást kapott.
Bizonytalan az adagolás, azaz a dózisok kérdése is. Rendszerint nem ismerjük a gyógyteákban lévő számos hatóanyag közül a legfontosabb, igazán hatékony molekulát, az adagok nem standardizáltak, ezek tisztázása pedig a korszerű gyógyítás alapfeltétele.
Jogos a felvetés: miért nem végeznek az alternatív, gyógyhatású készitményeket forgalmazó cégek is in vitro-, majd klinikai vizsgálatokat? Azért, mert e vizsgálatok az igazi gyógyszer cégeknek átlagosan 12 évbe és átlag 231 millió dollárjukba kerül. Miért is kellene ennyit vesződni, amikor készítményeik egyes esetekben már évszázadok óta "forgalomban vannak".
Marad tehát a jelen helyzet, amikor is a konvencionális és alternatív orvoslás egymás mellett él. Tudnunk kell azonban, hogy az előbbi bizonyítékokon alapszik, az utóbbiban - egyelőre - hiányoznak az evidenciák.
2007-07-29 12:54
Forrás: Weborvos Dr. Káli András PhD.

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kialakulása

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +18 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban kedden délelőtt délnyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet, egyre többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag