Ezért sírunk szex után

Bár a szeretkezés a legtöbb embernek általában örömforrást jelent, vannak, akik depressziós tüneteket észlelnek magukon az együttlét után.

A szexnek megannyi egészségügyi előnye van: a többi között megkönnyíti az elalvást, és az immunrendszerünket is erősíti. A számos jótékony hatás mellett van azonban egy kissé furcsa, nem feltétlenül pozitív hozadéka is: az aktus befejeztével sokak hangulata annyira szomorkás lesz, hogy el is sírják tőle magukat.

Vannak, akik elsírják magukat szex után
Vannak, akik elsírják magukat szex után

Ennek a fajta szomorúságnak neve is van: posztkoitális dysphoria (PCD). Ian Kerner New York-i szexuális terapeuta így írta le a PCD-t: a szomorúság, harag vagy szorongás érzése általában a nemi aktus, de gyakran az orgazmus után jelentkezik. Ugyanúgy előfordulhat egyéjszakás kaland után, vagy akkor, amikor kedvesünkkel létesítettünk intim kapcsolatot. Sőt vannak esetek, amikor a PCD-hez még partner sem kell, mert maszturbáció alatt vagy után is bekövetkezhet.

A szex utáni depresszió egyébként meglehetősen gyakori jelenség. A Sexual Medicine című szakmai lapban megjelent 2015-ös felmérés szerint a megkérdezett nők 46 százaléka legalább egyszer átélte már, míg 5 százalékuk négy hét leforgása alatt többször is érezte magát depressziósnak szex után. A tanulmány szerzői egyébként arra jutottak, hogy nincs kapcsolat a PCD és a párkapcsolat intimitási szintje között. És bár a kutatás kifejezetten nőkre vonatkozott, a szakértők szerint a férfiaknál is előfordul a jelenség.

A szex életünk számos aspektusára hatással van: azon kívül, hogy az egyik legfontosabb fiziológiai igényünk, és társas életünknek is fontos eleme, még önbecsülésünk is nőhet általa. Mégis, emberek milliói élik úgy felnőtt életük mindennapjait, hogy egyáltalán nem létesítenek szexuális kapcsolatokat. A szexmentes élet következményeiről korábbi cikkünkben olvashat.

Hajlamosító tényező lehet a múltbéli traumatikus szexuális élmény vagy akár az alacsony önbecsülés is.

Forrás: health.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.