FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Az impotencia gyógyszerei és a nők

A merevedési zavar gyógyszeres terápiája nem aratott osztatlan sikert a nők körében egy vizsgálat szerint.
Az erektilis diszfunkció (ED), illetve annak gyógyszeres kezelése a férfi és a nő szexualitását egyaránt befolyásolja. Egy friss Japán kérdőíves kutatásban ezt a problémát tartották szem előtt, amikor a nők ED gyógyszerekkel kapcsolatos vélekedését vizsgálták és megkísérelték feltárni a negatív összképhez hozzájáruló tényezőket.
A résztvevők 83,3%-a (n = 1051) hallott már korábban az ED gyógyszerekről, de csak 12%-uk mutatott érdeklődést irántuk. Magukról az ED gyógyszerekről 46,4%, míg az ilyen szereket használó férfiakról 43,2% rendelkezett kedvezőtlen benyomással. A résztvevők 45,2%-a nem kívánná, hogy partnere jelenleg vagy a jövőben ED gyógyszereket használjon, és 25,5%-uk el sem tudna fogadni egy ilyen helyzetet.
Az ED gyógyszerekről kialakult kép és az ezzel kapcsolatos válaszok átfedéseit vizsgálva kiderült, hogy azok közül, akik ismerik az ED gyógyszereket, 64,2%-ban alakult ki negatív kép az ilyen szerekkel kapcsolatban és 86,5%-ban adtak olyan választ, hogy nem is érdekli őket ez a téma. Másrészt viszont, az ED gyógyszereket nem ismerő 211 alany 47,4%-a állította azt, hogy negatívan ítéli meg ezeket a gyógyszereket. A szerzők szerint ez előítéletekre utal. Az ED gyógyszerek és az azokat használó férfiak megítélése a kérdések alapján egymással megfelelőnek bizonyult.
Az ED gyógyszereket kedvezőtlenül megítélő 586 válaszadó 29,7%-a kívánná meg, és 49,3%-a fogadná el, ha partnere - merevedési zavar esetén - használna ilyen szereket. Ez a tény felveti azt a lehetőséget, hogy egyes nők, állításuk ellenére, hallgatólagosan elismerik a szerek kedvező hatását.
Ami a társadalmi-kulturális hátteret illeti, az ED gyógyszerek, az azokat használó férfiak, a szexuális kapcsolatok megítélése, valamint az ED gyógyszerek iránti érdeklődés jelentősen romlott az életkor emelkedésével. A statisztikai próbák szerint az életkor és a felsorolt tényezők negatív megítélésének mértéke között jó közelítéssel egyenes arányosság áll fenn.
Az alacsony iskolai végzettséggel a gyógyszert használó férfiak negatív megítélése, az anyagi körülményekkel szembeni elégedetlenséggel a gyógyszer ismeretének hiánya, míg a foglalkoztatottság hiányával az érdeklődés hiánya mutatott összefüggést.
Ugyanakkor úgy tűnik, a nők negatív álláspontja partnerük esetleges ED gyógyszer szedésével kapcsolatban arányban áll azzal, hogy mennyire él bennük kedvezőtlen kép az ED gyógyszerekről, a gyógyszert használó férfiakról és az ED-ben szenvedő férfiakról, továbbá arányos az életkorral, a gyógyszerekkel kapcsolatos érdeklődés hiányával és azzal, hogy mennyire tartják lényegtelennek a szexuális kapcsolatot. Egyéb összefüggéseket ezzel együtt nem sikerült kimutatni.
A résztvevők az ED gyógyszerekkel kapcsolatos ismeretek és érdeklődés terén széles skálán helyezkedtek el. Figyelemre méltó az ED gyógyszereket és az azokat használó férfiakat kedvezőtlenül megítélők aránya. Az ismeretek és az érdeklődés hiányán kívül ez a kedvezőtlen kép járult hozzá jelentősen a partner gyógyszerhasználatával szemben tanúsított negatív hozzáálláshoz.
Annak ellenére, hogy számos tanulmány bizonyította már az ED gyógyszerek ártalmatlanságát és hatékonyságát, hosszú időnek kell még eltelnie, amíg Japánban széleskörű elfogadottságot nyernek. További kutatás tárgyát képezi, hogy lehet-e ennek okát a gyógyszerekkel és mellékhatásaikkal kapcsolatos félreértésekben keresni vagy esetleg abban, hogy a nők nem akarnak tudomást venni partnerük impotenciájáról.
Az életkor hatását az magyarázhatja, hogy a menopauzától függetlenül alapvetően befolyásolja a nők szexuális aktivitását. Noha a szexuális aktivitás a középkorúság elérését követően is megmarad, a fiatalabbak és idősebbek szexuális attitűdje között komoly különbségek vannak.
Mindazonáltal ez a tanulmány nem mutatta meg közvetlenül az ED gyógyszerekről alkotott kép változását az életkorral. Ezzel együtt egyes közlemények feltárták, hogy a szexuális attitűd egyéb tényezőktől, például vallástól, iskolázottságtól, partnertől, foglalkoztatottságtól, illetve annak hiányától stb. is függ. Japánban az egészségbiztosítási rendszer nem támogatja az ED gyógyszereket, így használatukat az anyagi helyzet is befolyásolja. Figyelembe kell venni továbbá, hogy egyes társadalmi csoportoknak az internetes kérdőívek idegennek tűnhetnek, habár ez a probléma a világháló elterjedésével Japánban az utóbbi években kevésbé releváns.
A merevedési zavar terápiájába egyre inkább a női partnert is bevonják, amióta felismerték, hogy nem egyszerűen a férfiak problémája. Annak ellenére, hogy az ED gyógyszerek elterjedésével egyre nőni fog azoknak a férfiaknak a száma, akik ED problémájukat partnerükkel is megbeszélik, a férfiak 40%-a még mindig képtelen erre. Azért, hogy az ED-t az optimális eredmény érdekében a pár mindkét tagjának bevonásával lehessen kezelni és értékelni, úgy tűnik, elkerülhetetlen a nők informálása és oktatása az ED drogokról, különös tekintettel a középkorú és idősebb korosztályra.
(A referátum a Women's perception of male erectile dysfunction drugs in the general population (Koji Mita, Masanobu Shigeta, Masayuki Kakehashi, Akio Matsubara, Jun Teishima, Masao Kato, Mitsuhiro Seki, Yasuhisa Hasegawa, Yoji Inoue, Tsuguru Usui; Maturitas 56 (2007) 216-222) c. közlemény alapján készült. A felmérés körülményeinek részletei:www.medipress.hu)

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt az északkeleti tájakat leszámítva borult lesz az ég és havazás, főleg délkeleten havas eső, helyenként eső várható Délután borult lesz az ég, a Dunántúlon havazás, középen havazás, havas eső, keleten főleg eső várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag