FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

A titokzatos nemi vágy

A nemi vágy kifejezés már önmagában is valamiféle csábító izgalmat sugároz, a puszta kiejtése felhívásként hat. Minden ép és egészséges ember ismeri a vágyat. Ám bármilyen általános is, ez még nem jelenti azt, hogy mindenkinél egyforma lenne, és számtalan meghatározása létezik.
Az emberi szexualitást kutató tudósok számára az a sokféleség, ahogyan jellemezzük és leírjuk a vágyat, kihívást jelent. Csak úgy dobálózunk a kifejezéssel, de egyáltalán nem vagyunk biztosak benne, hogy vajon ugyanarról beszélünk-e, mondja Lisa M. Diamond, az Utah-egyetem pszichológiaprofesszora. Márpedig a kutatókat éppen a nemi vágy összetettsége, mélysége és gazdagsága érdekli, ezt szeretnék megérteni.
És ez a megértés nem jöhet eléggé korán. Napjainkban a nemi úton terjedő betegségek száma egyre nő. A szülők és a tanárok egymásra hárítgatják a felelősséget a szexuális felvilágosítás ügyében. Az FDA felháborodást kelt mind a konzervatív vallásosok, mind egyes civil szervezetek körében, amiért engedélyezi az esemény utáni tablettát, majd korlátozza árusítását 18 év felettiek számára. A monogám heteroszexualitástól való eltérést egyesek a társadalmat fenyegető veszélynek állítják be. Ezért a nemi vágy és következményeinek elfogulatlan vizsgálata létfontosságú a közegészségügy és az egészséges közgondolkodás szempontjából.
A szexológusok kutatásaik során érdekes és meglepő tényeket ismertek meg a nemi vágy természetét illetően. Azt is kutatják, miben tér el és miben egyezik a férfiak és a nők vágya, miért pont azt a partnert választja valaki, és miért úgy, ahogy, és milyen körülmények hatására alakultak ki a szokás- és ízlésbeli különbségek.
A 20. század közepén elterjedt felfogás szerint a szexuális együttlét a vággyal kezdődik, a szex utáni sóvárgással, ami magától támad fel, és arra ösztönzi az embert, hogy partnert keressen magának. Ez a találkozás aztán a nemi izgalomhoz vezet, amit a csúcspont, majd az ellazulás követ.
Újabb adatok azonban arra utalnak, hogy a vágy élménye nem annyira a szex előfutára, mint inkább annak következménye: az a tudatos szint, amelyen az agy tudomásul veszi, hogy valamilyen fizikai inger hatására felizgult.
Az amszterdami egyetem kutatói bebizonyították, hogy a szexuális tartalmú képek az emberi test egész mozgatórendszerét szinte azonnal aktiválják, minél erősebben szexuális tartalmúak a képek, annál erősebbek az elektromos jelzések is.
Úgy tűnik, mondja a kutató, hogy a test számára elsődleges a szex, még mielőtt az elmének ideje lenne "észbekapni". Úgy véljük tehát, hogy a nemi vágyat a szexuális ingerek váltják ki, és ez nem is tudatos folyamat. Más vizsgálatok során kimutatták, hogy a szexuális reakciókat olyan ingerek is kiválthatják, amelyekről fogalmunk sincs. Lehet, hogy szükséges és önbizalmat ad az ember számára az az illúzió, hogy ő maga dönt, ám ez mégis csak illúzió.
A kutatások szerint a gyenge libidóval küszködők számára a legmegfelelőbb kezelés nem a vágy, hanem az ingerek felkeltése. El kell felejteni tehát a nemiséggel kapcsolatos gondolatokat, és helyettük olyan fizikai ingerekre vagy tevékenységekre kell összpontosítani, amelyek szikraként beindítják a folyamatokat.
A kutatók arra is találtak bizonyítékot, hogy a nemi izgalom és vágy érzései két külön agyi pályán futnak, az egyik elősegíti, a másik gátolja a szexuális lelkesedést.
Érdekesek a nők és a férfiak különbözőségeire és hasonlóságaira irányuló kutatások is. Mi lehet az erekció női megfelelője? A hüvely megduzzadása vagy síkosodása? Vagy valami egészen más? A megkérdezett nők többsége a hüvely síkosságát nem tartotta az erekció megfelelőjének, azt mondván, nincs jelentősége, akkor is nedvesedhet, ha nincs izgalomban.
A nőknél a nemi izgalom sokkal inkább kapcsolódik ahhoz, hogy partnere szereti-e, és hogy valóban tanúsít-e iránta érdeklődést. Nehezebb izgalomba jönnie annak a nőnek, aki nem tartja magát vonzónak.
Általában elmondható, hogy a nők ízlése, reakciója sokkal változatosabb képet mutat. Vannak, akiket a férfiak illata vonz, másokat taszít. Egyes nőket felizgatja a szokatlan vagy veszélyes helyen való szeretkezés lehetősége, másoknak már az is gondot okoz, ha tudják, valaki meghallhatja őket. Vannak nők, akiket a boldogtalanság, düh vagy szorongás szinte megbénít, de a nők mintegy 25 százaléka éppen a szexet használja arra, hogy elmulassza vele a rossz kedvét.
Azok a heteroszexuális nők, akik egy kérdőív kitöltésénél a libidójukat erősnek mondták, gyakrabban találták vonzónak a nőket is. Ez nem jelenti azt, hogy minden nő biszexuális, de az igaz, hogy a férfiak hajlamai sokkal inkább fekete-fehérek.
A férfiak pszichikai és fiziológiai állapota sokkal inkább összefügg, mint a nőké. Ha izgató képeket látnak, erekciójuk lesz, ha a kép nem az ízlésük szerint való, nemi szervük meg sem mozdul. A nőknél ezzel szemben semmi kapcsolat nincs a fizikai és a pszichés izgalom között. Úgy tűnik, az ő nemi szerveik állandóan reagálnak a szexre, mutassanak nekik képet egy szeretkező férfiról és nőről, azonos nemű párokról, vagy akár állatokról, fizikailag izgalomba jönnek. Természetesen a havi ciklus is befolyásolja a nők vágyát, amely sokkal ingadozóbb intenzitású, mint a férfiaké.
Egyes kutatók szerint azokban ezek az általánosító megállapítások nincsenek tekintettek az életkorbeli, a tapasztalati, a kulturális és más szempontokra. És az is kiderült, hogy bármekkorák is a különbségek, ahogy a férfiak és a nők korosodnak, egyre jobban hasonlítanak sok mindenben, így a nemi vágyaikat tekintve is.
The New York Times

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-3, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában gyengén felhős, derült lesz az ég, délen lehetnek felhősebb körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag