FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

A titokzatos nemi vágy

A nemi vágy kifejezés már önmagában is valamiféle csábító izgalmat sugároz, a puszta kiejtése felhívásként hat. Minden ép és egészséges ember ismeri a vágyat. Ám bármilyen általános is, ez még nem jelenti azt, hogy mindenkinél egyforma lenne, és számtalan meghatározása létezik.
Az emberi szexualitást kutató tudósok számára az a sokféleség, ahogyan jellemezzük és leírjuk a vágyat, kihívást jelent. Csak úgy dobálózunk a kifejezéssel, de egyáltalán nem vagyunk biztosak benne, hogy vajon ugyanarról beszélünk-e, mondja Lisa M. Diamond, az Utah-egyetem pszichológiaprofesszora. Márpedig a kutatókat éppen a nemi vágy összetettsége, mélysége és gazdagsága érdekli, ezt szeretnék megérteni.
És ez a megértés nem jöhet eléggé korán. Napjainkban a nemi úton terjedő betegségek száma egyre nő. A szülők és a tanárok egymásra hárítgatják a felelősséget a szexuális felvilágosítás ügyében. Az FDA felháborodást kelt mind a konzervatív vallásosok, mind egyes civil szervezetek körében, amiért engedélyezi az esemény utáni tablettát, majd korlátozza árusítását 18 év felettiek számára. A monogám heteroszexualitástól való eltérést egyesek a társadalmat fenyegető veszélynek állítják be. Ezért a nemi vágy és következményeinek elfogulatlan vizsgálata létfontosságú a közegészségügy és az egészséges közgondolkodás szempontjából.
A szexológusok kutatásaik során érdekes és meglepő tényeket ismertek meg a nemi vágy természetét illetően. Azt is kutatják, miben tér el és miben egyezik a férfiak és a nők vágya, miért pont azt a partnert választja valaki, és miért úgy, ahogy, és milyen körülmények hatására alakultak ki a szokás- és ízlésbeli különbségek.
A 20. század közepén elterjedt felfogás szerint a szexuális együttlét a vággyal kezdődik, a szex utáni sóvárgással, ami magától támad fel, és arra ösztönzi az embert, hogy partnert keressen magának. Ez a találkozás aztán a nemi izgalomhoz vezet, amit a csúcspont, majd az ellazulás követ.
Újabb adatok azonban arra utalnak, hogy a vágy élménye nem annyira a szex előfutára, mint inkább annak következménye: az a tudatos szint, amelyen az agy tudomásul veszi, hogy valamilyen fizikai inger hatására felizgult.
Az amszterdami egyetem kutatói bebizonyították, hogy a szexuális tartalmú képek az emberi test egész mozgatórendszerét szinte azonnal aktiválják, minél erősebben szexuális tartalmúak a képek, annál erősebbek az elektromos jelzések is.
Úgy tűnik, mondja a kutató, hogy a test számára elsődleges a szex, még mielőtt az elmének ideje lenne "észbekapni". Úgy véljük tehát, hogy a nemi vágyat a szexuális ingerek váltják ki, és ez nem is tudatos folyamat. Más vizsgálatok során kimutatták, hogy a szexuális reakciókat olyan ingerek is kiválthatják, amelyekről fogalmunk sincs. Lehet, hogy szükséges és önbizalmat ad az ember számára az az illúzió, hogy ő maga dönt, ám ez mégis csak illúzió.
A kutatások szerint a gyenge libidóval küszködők számára a legmegfelelőbb kezelés nem a vágy, hanem az ingerek felkeltése. El kell felejteni tehát a nemiséggel kapcsolatos gondolatokat, és helyettük olyan fizikai ingerekre vagy tevékenységekre kell összpontosítani, amelyek szikraként beindítják a folyamatokat.
A kutatók arra is találtak bizonyítékot, hogy a nemi izgalom és vágy érzései két külön agyi pályán futnak, az egyik elősegíti, a másik gátolja a szexuális lelkesedést.
Érdekesek a nők és a férfiak különbözőségeire és hasonlóságaira irányuló kutatások is. Mi lehet az erekció női megfelelője? A hüvely megduzzadása vagy síkosodása? Vagy valami egészen más? A megkérdezett nők többsége a hüvely síkosságát nem tartotta az erekció megfelelőjének, azt mondván, nincs jelentősége, akkor is nedvesedhet, ha nincs izgalomban.
A nőknél a nemi izgalom sokkal inkább kapcsolódik ahhoz, hogy partnere szereti-e, és hogy valóban tanúsít-e iránta érdeklődést. Nehezebb izgalomba jönnie annak a nőnek, aki nem tartja magát vonzónak.
Általában elmondható, hogy a nők ízlése, reakciója sokkal változatosabb képet mutat. Vannak, akiket a férfiak illata vonz, másokat taszít. Egyes nőket felizgatja a szokatlan vagy veszélyes helyen való szeretkezés lehetősége, másoknak már az is gondot okoz, ha tudják, valaki meghallhatja őket. Vannak nők, akiket a boldogtalanság, düh vagy szorongás szinte megbénít, de a nők mintegy 25 százaléka éppen a szexet használja arra, hogy elmulassza vele a rossz kedvét.
Azok a heteroszexuális nők, akik egy kérdőív kitöltésénél a libidójukat erősnek mondták, gyakrabban találták vonzónak a nőket is. Ez nem jelenti azt, hogy minden nő biszexuális, de az igaz, hogy a férfiak hajlamai sokkal inkább fekete-fehérek.
A férfiak pszichikai és fiziológiai állapota sokkal inkább összefügg, mint a nőké. Ha izgató képeket látnak, erekciójuk lesz, ha a kép nem az ízlésük szerint való, nemi szervük meg sem mozdul. A nőknél ezzel szemben semmi kapcsolat nincs a fizikai és a pszichés izgalom között. Úgy tűnik, az ő nemi szerveik állandóan reagálnak a szexre, mutassanak nekik képet egy szeretkező férfiról és nőről, azonos nemű párokról, vagy akár állatokról, fizikailag izgalomba jönnek. Természetesen a havi ciklus is befolyásolja a nők vágyát, amely sokkal ingadozóbb intenzitású, mint a férfiaké.
Egyes kutatók szerint azokban ezek az általánosító megállapítások nincsenek tekintettek az életkorbeli, a tapasztalati, a kulturális és más szempontokra. És az is kiderült, hogy bármekkorák is a különbségek, ahogy a férfiak és a nők korosodnak, egyre jobban hasonlítanak sok mindenben, így a nemi vágyaikat tekintve is.
The New York Times

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan várható kisebb havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag