+3° - +12°
Kettős front

FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

5 kérdés A szürke ötven árnyalata világáról

A szürke ötven árnyalata című mű kapcsán sokat emlegetett kifejezés lett a BDSM. De mit is jelent ez valójában? Utánajártunk.

Ahogy megjelent A szürke ötven árnyalata című könyv, és az ebből készült filmváltozat előzetese, a női lapok rögtön felkapták a BDSM kifejezést - olyan szexuális viselkedésformák gyűjtőneve, ahol szexuális élvezet keltését célzó szerepjátékban szélsőségesen elválik az irányító és alárendelt szerep -, egymás után jelentek meg cikkek a domináns viselkedésről, a szadizmusról és a mazochizmusról. De mit is takar valójában ez betűszó?

Nemi betegségek

Egy brit szakértő A szürke ötven árnyalatát teszi felelőssé azért, hogy az ötvenévesnél idősebbek között terjednek a nemi betegségek. "A szürke ötven árnyalata-effektus" lényege az, hogy az idősebbek is "felfedezőutakra" indulnak, de megfeledkeznek a kondomhasználatról - mondta egy brit orvosnő. A részletekért kattintson!

Hány ember ismeri közelebbről ezt a világot?

A kutatások szerint 2 és 62 százalék között lehet - igen, jól olvasta, ez nem mérési hiba, a pontos szám nagyban függ attól, hogy a megkérdezetteket hogyan faggatják a szexuális életükről. Egy ausztrál kutatás szerint például a nők 1,3 százaléka, a férfiak 2,2 százaléka mondta azt, hogy volt része durvább szexuális együttlétben.

Egy idei kutatás során - 1500 férfit és nőt kérdeztek meg szexuális fantáziáikról - a nők 64,6 százaléka, a férfiak 53,3 százaléka válaszolt úgy, szoktak arról ábrándozni, hogy dominálják őket. A másik oldalt is mutatjuk: a nők 46,7 százaléka, a férfiak 59,6 százaléka ábrándozik olyanról, hogy ők dominálnak valakit az ágyban. Ha a kérdésre bármilyen komolyabb választ is akarnánk kapni, egy 1987-es kutatáshoz kell fordulnunk: eszerint a férfiak és nők jelentős kisebbsége fantáziál BDSM-mel kapcsolatos tevékenységekről vagy vesz részt ilyenekben.

És ők betegek?

Sigmund Freud azt mondta volna erre, hogy igen, de nem rá fogunk hagyatkozni. Pamela Connolly 2006-os kutatásában 10 különböző pszichológiai probléma normatív értékeihez mérve azt vizsgálta, hogy egy átlagemberhez képest a BDSM-követők mennyivel vannak rosszabb állapotban. Eredményei szerint a BDSM-mel foglalkozók kevésbé depressziósak, paranoiásak, mint egy átlagember - kevésbé jellemző rájuk a pszichológiai szadizmus és mazochizmusnak, a borderline személyiségzavar vagy a poszttraumás stressz (PTSD). Nagyjából ugyanannyira kényszeresek (obszesszív-kompulzív zavar, OCD), mint egy átlagember.

Andreas Wismeijer és Marcel van Assen 2013-as kutatása a BDSM-követőket vetette össze az az iránt nem érdeklődő emberekkel a Big Five öttényezős személyiségmodell alapján: az egyetlen jellemvonás, amelyen rosszabbul teljesítettek, az a barátságosság volt (ehhez a jellemvonáshoz kötődik az altruizmus, a szelídség, a bizalom és a közösség iránti érdeklődés is).

Érdekes megemlíteni, hogy a mentális problémákkal foglalkozó amerikai egészségügyi alapkönyv, a DSM-V ugyan tartalmaz szadizmushoz és mazochizmushoz köthető mentális zavarokat, de csak akkor lehet ilyennel diagnosztizálni valakit, ha élete valamely területét jelentősen visszafogja vagy zavarja ezen viselkedés, illetve erre a viselkedésre rá akarnak kényszeríteni mást is. Ha a BDSM egymással egyetértő és felajánlkozó partnerekkel történik, az nem diagnosztizálható zavarnak.

A BDSM gyűjtőszó magyarul a kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus fogalmakat jelöli

A BDSM gyűjtőszó magyarul a kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus fogalmakat jelöli


És mit csinálnak?

Több kutató - Alison, Santtila, Sandnabba, & Nordling, 2001; vagy Wiseman, 1996 - foglalkozott az ilyen viselkedések csoportosításával. Ilyen például a fizikai korlátok létesítése (kötél, bilincs vagy láncok segítségével), a fájdalomkeltés (paskolással, pálcázással, csipeszekkel, stb.), a megalázás (szájpeckekkel, szóbeli alázással, stb.), illetve természetesen van egy kifejezetten szexuális viselkedéssel kapcsolatos kategória is.

Hogyan hat ez a tevékenység az adott emberre?

Legutoljára Brad Sagarin és társai foglalkoztak ezzel. Egy BDSM helyzetben a megkötött, alárendelt helyzetben lévő, parancsokat teljesítő fél az úgynevezett bottom, az aktív, kezdeményező fél pedig a top. A kutatócsoport a topok és bottomok pszichológiai és fiziológiai állapotát vizsgálták az interakciók közben és utána. Míg mindkét fél arról számolt be, hogy közelebb érzi magát a másik félhez az együttlét után és a pszichológiai stressz sokkal kisebb, a bottomok (a kortizolhormonnak köszönhetően) nagyobb fiziológiai stresszről számoltak be. Mindebből a kutatók számára az következett, hogy a bottomok egyfajta átlényegült tudatállapotba kerülhetnek.

További kutatások során arra az érdekes megállapításra jutottak, hogy a topok és bottomok más, egymásétól különböző tudatállapotba kerülnek. A bottomok egy úgynevezett átmenő hipofrontalitásnak nevezett állapotba, amelyben lebegő, békés érzet önti el őket, jobban megélik az "itt és most" érzetét, időérzetük torzul, fájdalomérzetük pedig csökken. Ehhez képest a topok abba az úgynevezett flow-állapotba jutnak, amely eddig főként Csíkszentmihályi Mihály nevével kapcsolatban merült fel: ezt a fókuszált figyelem, az öntudat elvesztés, az optimális teljesítmény jellemzi. Sagarin és társai úgy vélik: ezen megváltozott tudatállapotokban jó lenni, talán ez lehet a BDSM-et gyakorló emberek egyik öntudatlan motivációja.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +12 °C
Minimum:
+3, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag