Ha fenyeget a túlzott eladósodás - így kerülhetünk ki az ördögi körből

Fizetési nehézségek esetén olykor kilátástalannak tűnik a helyzet, ám jól átgondolt pénzügyi döntésekkel lassan, de biztosan ki lehet kerülni az adósságokból.

Ha munkahelyünk elvesztése, esetleg betegség vagy a törlesztőrészletek hirtelen megugrása miatt átmenetileg vagy hosszabb távon lehetetlen helyzetbe kerülnénk, egyedi megoldást kell találni problémánkra, a terhek csökkentésére. Szerencsére számos lehetőség közül lehet választani, és ha idejében cselekszünk, minden bizonnyal lesz is megoldás.

Óvatosság

Vigyázzunk azokkal a megoldásokkal, amelyeket nem hitelintézetek kínálnak! Óvakodjunk a fogyasztói csoportoktól is (vásárlási célú, önkéntes társulási forma), amelyek nem bankok! Ezek a csoportokat szervező cégek ugyanis hitelt nem nyújthatnak, készpénzt a tagoknak nem adhatnak át.

Felülvizsgálat

Anyagi nehézségek esetén legelőször vizsgáljuk felül bevételeink és kiadásaink alakulását, és mérjük fel, hogy a kiadások között van-e olyan, amely felesleges vagy pazarló (drága hobbik, gyakori utazások), és ezért időlegesen elhagyható.

Pluszpénz

Érdemes átgondolni, hogy bővíthetjük-e bevételeinket (pluszmunkával, nélkülözhető vagyontárgy értékesítésével), illetve tudunk-e átmeneti anyagi segítséget kérni tágabb családunktól vagy ismerőseinktől. Továbbá vegyük számba tartalékainkat, megtakarításainkat, ha rendelkezünk hitelfedezeti vagy egyéb biztosítással, nézzük meg, mire terjed ki.

Bankvizit

Ha anyagi gondjaink hiteltartozásunk törlesztését is veszélyeztetik, mindenképpen keressük fel a hitelt nyújtó bankot, pénzügyi vállalkozást, hogy fizetési nehézségeinkre annak pénzügyi szakértőjével közösen találjunk megoldást. Ez azért is fontos, hogy a hitelező a fizetési késedelem miatt ne mondja fel a szerződést, és sikertelen behajtás esetén ne kezdje el a teljes tartozás végrehajtását. Ha átmeneti problémáról van szó, segíthet egy kisebb áthidaló hitel.

Ütemezés

A tartós problémákkal küszködő adósoknak a legtöbb hitelintézet lehetőséget biztosít arra, hogy a fennálló hitelt átütemezze, méghozzá a futamidő hosszabbításával, vagy úgy, hogy a tőkefizetésre türelmi időt (halasztást) kérjen. Ha azt kérjük ugyanis, hogy hitelünk tőketörlesztésére egy rövidebb (0,5-3 év) mentességet kapjunk, akkor ezen idő alatt csak a kamatokat kell megfizetnünk. Lehetőségként fennáll az is, hogy a jelzáloghitel- szerződés futamidejét meghosszabbíttatjuk, így a hitel havi törlesztőrészleteinek mértéke csökken. Lehet kamatmérséklést is kérni, illetve a lakás-takarékpénztári befizetéseket időlegesen szüneteltetni.

Számos hitelintézet, pénzügyi vállalkozás kínálatában található piaci feltételű, hitelkiváltásra folyósított jelzáloghitel, amely egy vagy több korábban felvett, magasabb törlesztési teherrel járó hitel kiváltására biztosít lehetőséget. A jelenleg elérhető hitelkiváltási célú hitelek és azok feltételei megtalálhatóak a PSZÁF Hitel- és lízingtermékválasztó programjában, ezáltal segítve a tájékozódást a kínálatban:

Állami segítség

Ha az állami segítségként adott árfolyamrögzítést választanánk hitelünk rendezésére, fontos felmérni, hogy az árfolyamrögzítő program esetén meghatározott törvényi feltételek esetünkben fennállnak-e. Mérlegelni kell, hogy a jelenlegi átmeneti segítség fejében vállalni tudjuk-e a későbbiekben jelentkező kötelezettséget, vagyis a felhalmozott tartozások kiegyenlítését. Kedvezőtlen forint árfolyam alakulása esetén pedig számolni kell azzal, hogy a törlesztés futamideje nagyon hosszúra nyúlhat. Éppen ezért kalkuláljunk a , hogy várhatóan milyen anyagi terheket is jelent majd a jövőben a gyűjtőszámla-hitel törlesztése!

További információk a témában:

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció