Ezért vegyük le a cipőnket, ha belépünk a lakásba

Hazaérve már az ajtóban érdemes levenni a cipőnket, így ugyanis rengeteg szennyeződést és kórokozót tarthatunk távol a lakásunktól.

A legtöbb kultúrkörben alapvető, hogy egy lakásban már a bejáratnál levesszük a kint használt cipőt, és a többi helyiségben zokniban vagy valamilyen beltéri lábbeliben járunk. Ez az egészségünk megőrzése szempontjából is kulcsfontosságú, hiszen a kinti cipőről rengeteg koszt és kórokozót szórhatnunk szét a lakásban - az Iflscience cikke összefoglalta, miért kell a kinti cipőt valóban kintiként kezelni.

20 hely a lakásban, ahol lesben állnak a kórokozók Mindenütt megbújnak: kedvenc helyük többek között a mosogatószivacs, a vágódeszka és a lefolyók. Vírusok, baktériumok és gombák tömkelegével találkozhatunk a lakásunkban .

A szennyeződések harmada a külvilágból érkezik

Életünk nagyjából 90 százalékát valamilyen belső térben töltjük. Minden ilyen helyen, de főként az otthonunkban úgy érezzük magunkat igazán komfortosan, ha tisztaság van körülöttünk. Szabad szemmel azonban nem láthatjuk azoknak a vírusoknak, baktériumoknak és gombáknak a tömegét, amelyekkel még egy rendszeresen takarított lakást is meg kell osztanunk. Ezek nagy részét pedig a cipőnk talpáról hordjuk be a lakásunkba.

Az otthonunkban lévő szennyeződést csupán egy része "termelődik" a falakon belül: ilyen a bőrünkről lehámló rétegek, hajszálak vagy a háziállatunk elhullajtott szőre. A szennyeződések nagyjából harmada a külvilágból kerül be, például úgy, hogy befújja a szél, illetve az említett módon behordjuk a cipőnkön. Az így bejutó mikroorganizmusok egy része gyógyszerrezisztens kórokozó, sok olyan veszélyes baktérium is van közöttük, melyeket nagyon nehéz kezelni. Mind az aszfaltozáshoz, mind pedig a zöldövezetek karbantartásához használnak olyan vegyszereket, amelyek nagyobb mennyiségben szintén veszélyt jelenthetnek az egészségünkre.

Hazaérve már az ajtóban érdemes levenni a cipőnket. Fotó: Getty Images
Hazaérve már az ajtóban érdemes levenni a cipőnket. Fotó: Getty Images

A korábbi vizsgálatban önkéntes alanyoktól kérték a University of Arizona mikrobiológusai, hogy viseljék ugyanazt a cipőt két héten keresztül, majd vigyék be nekik elemzésre. Az analízis során a cipők külső részén átlagosan 421 ezer egységnyi baktériumot azonosítottak. Ráadásul a cipők 96 százalékán azt az E.coli baktériumot is megtalálták, amely a többi között a húgyúti fertőzések fő okozója.

Kisgyermekes háztartásoknak különösen fontos odafigyelni a tisztaságra. A padlón lévő kórokozók legnagyobb része csak akkor fertőz, ha közvetlenül kapcsolatba kerülünk velük, ami felnőttek esetében ritkább, főként olyankor történik meg, ha egy fuvallat felkavarja azokat. A padlón játszó gyerekekkel azonban sajnos más a helyzet, akiknek ruhájára, kezére, játékaira is rákerülhetnek a kártékony mikroorganizmusok, ha nem vagyunk elég figyelmesek.

Meggátolhatjuk, hogy a kórokozók a lakásba jussanak, ha kijelölünk a bejárati ajtóhoz nagyon közel egy sávot, ameddig cipővel is közlekedhetünk. Ezt a felületet rendszeresen fertőtlenítsük, és a kisgyermektől is próbáljuk elzárni valamilyen módon, így elkerülhető, hogy megfertőződjünk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra