Éhezés fenyegeti a nyugdíjasokat

Hiába emelkedik kétszázezer forint fölé az átlagnyugdíj Magyarországon, ha az idősek háromnegyede ennél kevesebb pénzt kap. A kisnyugdíjasok a pénzükért az élelmet is alig tudják megvenni maguknak.

A kormány 2023. január 1-től 15 százalékkal megemelte a nyugdíjakat. Az emeléssel a nyugdíjasok egy része nagyon jól járt, ám annak a több mint 54 ezer embernek, akinek a nyugdíja kevesebb mint 40 ezer forint, az emelés csak legfeljebb hatezer forint pluszt jelent. Míg a 123 ezer, 300 ezer forint feletti nyugdíjjal rendelkező társuk minimum 45 ezer forinttal kap többet. Az emelésük összege tehát utóbbiak esetében magasabb, mint a sor végén lévők havi ellátása. Vagyis a mostani nyugdíjemelés tovább növeli a szakadékot nyugdíjas és nyugdíjas között – írja a Népszava.

nyugdíj, ellátás, öregségi nyugdíj, nyugdíjemelés, infláció
Sokezer nyugdíjas van nehéz helyzetben. Fotó: Getty Images

A mostani 15 százalékos emeléssel szemben várhatóan ennél magasabb infláció lesz 2023-ban is, miközben a kormány adós a tavalyi pénzromlás ellentételezésének egy részével is. A három lépcsőben adott összesen 14 százalékos nyugdíjemelésnél ugyanis az utolsó hónapok áremelkedését már nem vették figyelembe, pedig ez akár 1-2 százalékos többletet is jelenthetne az időseknek.

Nagyobb az infláció, mint az emelés mértéke

Katona Tamás, a KSH volt elnöke arra emlékeztetett, hogy az Eurostat módszertana alapján számított legutolsó ismert adat, a novemberi 23,1 százalékos magyar infláció a legmagasabb volt az uniós tagországok között. A nyugdíjas fogyasztói kosárral számolva pedig ennél is nagyobb mértékben, több mint 25 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A Magyarországon megvehető élelmiszerek ára 47,2 százalékkal volt magasabb novemberben, mint egy évvel korábban, összességében tehát kizárt, hogy a reálérték megőrzéséhez elegendő a 14 százalékos emelés. Lehet és kell tehát örülni a nyugdíjemelésnek, de annak mértéke nem nagyvonalú, sőt tovább rontja az idősek többségének pozícióját.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra