Humánmeteo: sajgó tagokkal ébredhetünk kedden (2021.01.04.)

Elkerülik a frontok a térségünket kedden, ám a változékonyság és helyenként a nyirkosság is többféle panaszt okozhat. Napközben azonban végre kisüt a nap, ami egy kis enyhülést hozhat.

Kedden ködfoltok és pára is képződhetnek reggelre, ezért sokféle kellemetlen tünetet tapasztalhatunk a nyirkosan induló reggelen. Egyre nagyobb területen válik párássá a levegő a hajnali órákban, így többen ébredhetnek sajgó végtagokkal, erős ízületi fájdalmakkal. Keleten eső is várható. A nyirkosság azonban napközben fokozatosan megszűnik, és többórás napsütésnek is örülhetünk. A változékonyság gyengíti az immunrendszert, így nő a megbetegedések esélye - az országos fertőzésveszélyeket részletesen bemutató térképet a Meteo Klinika weboldalán böngészheti át.

humánmeteo ízületi fájdalom kedd
A nyirkos idő felerősítheti az ízületi fájdalmakat. Fotó: Getty Images

Támadnak a kínzó görcsök

A Frontjelentésben szereplő panaszok mellett a tartósabban borús, szürke tájakon rossz hangulat, levertség lép fel többeknél, a görcshajlam is fokozódhat. Hajnalban a nyirkosság tovább ront a hőérzeten, ráadásul a kórokozók is könnyebben terjednek, fokozódik tehát a megfázás, a megbetegedés veszélye. Fogyasszunk minél több friss zöldség- és gyümölcsfélét, a szezonját élő sütőtök értékes ásványianyag- és vitamintartalommal bír.

A napos időszakokban kedvezően alakul a közérzet és a hangulat, érdemes szabadtéri tevékenységeket végezni. A hőmérséklet itt pár fokkal az átlagos felett alakul, a hőérzet csak kissé ingadozhat. Napközben ugyan az átlag felett lesz a hőmérséklet, de a hőérzeten az élénk szél valamelyest ront. A napsütéses időszakokban érdemes némi időt kint tölteni. A levegőminőség azonban tovább romlik.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: