Humánmeteo: nehéz nap vár ránk (2019.11.20.)

Csütörtökön még mindig országszerte kettősfronti hatásra számíthatunk, de nyugaton ez mérsékeltebben jelentkezik. A hideg- és a melegfrontra érzékenyek egyaránt tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Csütörtökön kettősfronti hatás várható a Kárpát-medence területén, és egész nap ez határozza meg a humánmeteorológiai helyzetet. Ennek következtében fejfájás, migrén jelentkezhet, legintenzívebben a frontra és a szélre érzékenyeknél, de akár azoknál is, akik frontátvonulásokkor általában nem tapasztalnak markáns hatásokat - írja a Meteo Klinika.

Sokaknál jelentkeznek keringési zavarok

A gyakran változó légköri helyzet mindenkit megvisel, különösen a szívpanaszokkal élők és a keringési rendszer betegségeiben szenvedők számára nehéz ez az időszak. Sokaknál jelentkezhet ezért vérnyomás-ingadozás, emellettszédülésis felléphet. Kerüljük emiatt a nehéz, zsíros ételeket és a puffasztó zöldségeket. A gyomrot kímélő, vitamindús fogásokat válasszuk: fogyasszunk több halat, almát és banánt.

Sokaknál jelentkezhetnek keringési zavarok. Fotó: iStock
Sokaknál jelentkezhetnek keringési zavarok. Fotó: iStock

Országszerte gyakran lesz erős a szél, ami az álmatlanságon kívül ingerültséget válthat ki. A szélnek köszönhetően viszont a légszennyezettség alacsony, a levegőminőségben nem várható romlás.

A közlekedés során az élénk, erős szél nagymértékben ronthat a menetstabilitáson és az ingerlékeny, figyelmetlen sofőrök is növelhetik a balesetveszélyt. Tartsunk nagyobb követési távolságot, keleten és északon pedig akár nedves útszakaszokra is fel kell készülni.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció