Humánmeteo: kettősfront kínoz szombaton (2021.01.22.)

Szombaton változékonyság uralja az időjárást, sokfelé jelentkezhetnek akár enyhébb vagy erősebb kettősfronti tünetek. Ingadozhat a vérnyomásunk, ezzel együtt a hangulatunk is.

Szombaton a változékony időben még mindig kettősfronti hatás érvényesül, országszerte nehezebb napunk lehet. Napsütésre nem számíthatunk, és szórványosan csapadék is előfordul. A hőmérséklet még több fokkal az ilyenkor szokásos átlag felett alakul, de a szél és a nyirkos idő jelentősen csökkenti a hőérzetet. Az egymás után érkező frontok igénybe veszik az immunrendszert, a fertőzésveszély térképet megtekintheti a Meteo Klinika oldalán.

Fejfájást, szédülést, rosszullétet is tapasztalhatunk szombaton. Fotó: Getty Images
Fejfájást, szédülést, rosszullétet is tapasztalhatunk szombaton. Fotó: Getty Images

A stressz az egész napunkat elronthatja

A frontjelentésben szereplő panaszok mellett általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, valamintalvászavarokis jelentkezhetnek akár a hideg-, akár a melegfrontra vagyunk érzékenyek. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdőknek is nehezebb ez az időszak. Vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet tapasztalhatunk, ezért amennyiben erre hajlamosak vagyunk, lehetőleg próbáljuk a szabad időnket pihenéssel tölteni. Ingerültek, idegesek is lehetünk, főleg a szeles tájakon, a stressz pedig az egész napunkat elronthatja.

Fontos, hogy ne terheljük feleslegesen az emésztőrendszerünket. Együnk inkább naponta többször, de kisebb adagokat, és ez is álljon könnyű fogásokból. Kerüljük a túl zsíros és fűszeres, valamint a puffasztó ételeket is – válasszunk helyette csirkét, halat.

A párás levegő kedvez a kórokozók terjedésének, ezzel együtt ha nem öltözünk megfelelően, akkor a megfázás veszélye is növekszik. A légszennyezettség a szél miatt jelentősen csökken, ám elsősorban a szélvédett területeken egészségtelen marad a levegő, például a Sajó völgyében.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)