Humánmeteo: fullasztó lesz a hétfő (2020.05.10.)

Hétfőn egy markáns hidegfront éri el térségünket. A humánmeteorológiai helyzet rendkívül megterhelő lesz.

Hétfőn a nap második felében északnyugat felől egy erős hidegfront érkezik térségünkbe - írja a Meteo Klinika. A front napközben a dunántúli területeket és a középső tájakat érinti. A keleti és délkeleti országrészben az egekbe szökik a hőmérséklet, a kora délutáni órákban 30 fokos hőség sem kizárt.

Veszélyben a szívbetegek

A hidegfrontra érzékenyek körében görcsös panaszok jelentkezhetnek, általános lehet a fejfájás, a hasi-és izomgörcsök. A szív és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A megterhelő élettani helyzetben elsősorban a Dunántúlon intenzív tünetek jelentkezésére is fel kell készülni, ezért az idősek és a krónikus betegek lehetőség szerint kerüljék a fizikai terhelést és pihenjenek többet. A délnyugati irányú szél nagy területen megélénkül, többfelé megerősödik. A megerősödő légmozgás további terhelést ró a szélre érzékenyek szervezetére: a front okozta tünetek fokozódhatnak, emellett ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet.

Az érkező hidegfront miatt sokaknál jelentkezhet fejfájás. Fotó: Getty Images
Az érkező hidegfront miatt sokaknál jelentkezhet fejfájás. Fotó: Getty Images

A front előtti területeken a 30 fokos hőségben intenzív melegfrontot jellemző tünetek jelentkezhetnek, gyakori lesz a migrén és a fáradékonyság. Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő táplálkozásra és a folyamatos folyadékutánpótlásra, mert a hőség rosszullétet okozhat. Szabadtéri tevékenységeket a Tiszántúl kivételével sokfelé zavarhatja zápor, zivatar, a szabadtéri programok idején szükség lesz az esőre, esőkabátra. A kialakuló záporok, zivatarok fülledt időt eredményeznek, az asztmások napján légszomj, nehézlégzés nehezítheti.

A közlekedés során a nedves útszakaszok és az erős oldalszél okozz a fő veszélyt. A csapadék hatására nedvessé vált utakon megnő a féktáv, az erős oldalszél ronthat a gépjármű menetstabilitásán, a balesetek elkerülése érdekében tartsunk nagyobb követési távolságot és vezessünk a megszokottnál lassabban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés