Humánmeteo: fejfájással indulhat a hét (2019.12.08.)

Hétfőn hidegfront érkezik. A front hatására fokozódnak a görcsös panaszok és megnő az infarktus kialakulásának kockázata.

Hétfőn hidegfront éri el a Kárpát-medence térségét és kisöpri a napok óta tartó szürkeséget - írja a Meteo Klinika. A hidegfrontra érzékenyek körében görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, emellett kiugró vérnyomás értékekre és keringési panaszokra is készülni kell. Az idősek és a krónikus betegek fokozott veszélyben vannak, a légkörben bekövetkező markáns változások fokozzák a szívproblémákat, ilyenkor az infarktus kialakulásának kockázata megnő.

Fontos a vitaminpótlás

A változékony időben múló rosszullétek is felléphetnek, a tünetek mérséklése érdekében ajánlott többet pihenni és lehetőség szerint kerülni a fizikai terhelést. A légmozgás helyenként megélénkülhet, ennek hatására kínzófejfájásléphet fel az érzékenyek körében. A fejfájás következtében csökken a munkateljesítmény, figyelmetlenebbek és tompábbak lehetünk a megszokottnál. A panaszokat mérsékelhetjük folyamatos folyadék-utánpótlással, a magas koffeintartalmú és alkoholos italok fogyasztását viszont kerüljük.

Sokak szervezetét megviselheti a hétfői hidegfront. Fotó: iStock
Sokak szervezetét megviselheti a hétfői hidegfront. Fotó: iStock

A többfelé csapadékos idő nem kedvez a szabadtéri programoknak. Az alacsony hő-és komfortérzeten az erős szél tovább ront. A változékony, téli időszakban legyengül az immunrendszer, ilyenkor kiemelten fontos a rendszeres vitaminpótlás. Hogy megerősítsük a szervezetünket, naponta több alkalommal fogyasszunk el valamilyen friss gyümölcsöt vagy zöldséget és a gyermekünknek is adjunk ezekből a finomságokból.

A csapadék és szél kitisztítja a levegőt, ennek következtében a légszennyezettség csökken. A közlekedés során a szél és a csapadék okozza a fő veszélyt. Az időnként élénk szél hatására csökken a gépjármű menetstabilitása, a nedves utakon megnő a féktáv. A közlekedést emellett tompa reflexek és figyelmetlen sofőrök nehezítik, vezessünk fokozott figyelemmel!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció