Injekció válthatja a tablettát

Az AIDS csaknem 35 éve ismert betegség, vírusa ellen hosszú ideig szinte teljesen tehetetlenek voltak az orvosok. A kór ma már több mint 30 gyógyszerrel kezelhető, sokkal hatékonyabban és egyszerűbben, mint valaha. Most úgy tűnik, vírusa egy nyolchetente beadott injekcióval ugyanúgy elnyomható lehet, mint a naponta szedett tablettákkal. Ha ez beválik, fejlesztések sora indulhat a még egyszerűbb kezelés érdekében.

AzAIDScsaknem 35 éve ismert betegség, vírusa ellen hosszú ideig szinte teljesen tehetetlenek voltak az orvosok. A kór ma már több mint 30 gyógyszerrel kezelhető, sokkal hatékonyabban és egyszerűbben, mint valaha. Most úgy tűnik, vírusa egy nyolchetente beadott injekcióval ugyanúgy elnyomható lehet, mint a naponta szedett tablettákkal. Ha ez beválik, fejlesztések sora indulhat a még egyszerűbb kezelés érdekében.

Négy vagy nyolchetente beadott injekcióval ugyanúgy kezelhető lehet a HIV, mint napi háromszor beszedett tablettával ? erre egy közelmúltban végzett vizsgálat mutatott rá. Ez azért lenne nagy előrelépés, mert ugyan a HIV-fertőzés diagnózisa ma már messze nem jelent olyan komoly fenyegetést, mint a korszerű gyógyszerek megjelenése előtt, a terápia ma is nehézkes, lévén gyakorlatilag napi szintű gyógyszerszedést jelent. Ezzel a legnagyobb gond az, hogy megesik, a fertőzött egy-egy pirulát kihagy, ami rontja a kezelés eredményét. Ez injekció esetében már nem fordulhat elő, így a terápia sokkal stabilabbá, hatékonyabbá tehető. Ugyan az új szer a várakozások szerint csak 2020-ra készül el, de akkortól várhatóan sokak kezelését teheti kényelmesebbé.

Milliókon segítene

A HIV által okozott AIDS ma sok millió ember életére nyomja rá bélyegét. Az ENSZ HIV ellen küzdő egységének (UNAIDS) adataiból például kiderül, hogy tavaly már 36,9 millió fertőzött élt világszerte, szemben az egy évvel korábbi 35 millióval. Csak 2014-ben 2 millió új fertőzöttet diagnosztizáltak, a betegség miatt pedig 1,2 millióan vesztették életüket. A már fertőzöttek között 2,6 millió gyerek is volt, számuk pedig csak tavaly 220 ezerrel, tehát majd 10 százalékkal emelkedett.

467846523

A fertőzöttek száma Magyarországon is egyre nő: mint az Országos Epidemiológiai Központ adataiból kiderül, tavaly már 271 érintettről és 51 betegről tudtak, míg egy évvel korábban még 240 és 42 volt ugyanez a két szám. Az érintettek száma egy-egy évet leszámítva 2003 óta folyamatosan növekedik, akkor még csak 63 betegről és 26 fertőzöttről tudtak.

Az, hogy a fertőzések növekvő száma ellenére a betegség már mennyire jól kezelhető, egyértelműen kitűnik az ENSZ egységének statisztikáiból. Például 2004-ben még világszerte 2,4 millióan vesztették életüket a betegség miatt, a szám pedig ugyanekkora volt 2005-ben. Azóta viszont évről évre kevesebben halnak meg: 2009-ben már csak 2 millió áldozatról beszélhettünk, 2012-ben már csak 1,7 millióról, 2013-ban 1,5 millióról, 2014-ben pedig már csak 1,2 millióról. Mindez jól mutatja, hogy a közelmúltban mekkora eredményre volt képes az egyre hatékonyabb gyógyszeres terápia. A cél tehát már nem csak a terápia még hatékonyabbá tétele lehet, hanem az is, hogy a vírus ellen dolgozó szereket minél egyszerűbben és ritkábban alkalmazzák a fertőzöttek.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait