Fertőzött gyerekek: átmeneti vagy végleges a védelem?

Úgy tűnik, egyes gyereknek hatékony védelmi rendszere lehet az AIDS ellen, a kutatók pedig bíznak abban, hogy az ennek okát kereső vizsgálatok segítséget jelenthetnek más fertőzöttek kezelésénél is. Az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, hogy az immunrendszer gyógyszerekkel történő erősítése helyett célravezetőbb lehet épp az ellenkező hatás elérése.

Úgy tűnik, egyes gyereknek hatékony védelmi rendszere lehet azAIDSellen, a kutatók pedig bíznak abban, hogy az ennek okát kereső vizsgálatok segítséget jelenthetnek más fertőzöttek kezelésénél is. Az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, hogy az immunrendszer gyógyszerekkel történő erősítése helyett célravezetőbb lehet épp az ellenkező hatás elérése.

Egy új, dél-afrikai vizsgálat szerint tízből egy HIV-fertőzött gyereknek ?beépített" védelmi mechanizmusa van az AIDS ellen. A kutatatók a Science Translational Medicine című tudományos lapban számoltak be eredményeikről, amelyek arra mutattak rá, hogy bár a vírus igen nagy mennyiségben mutatható ki vérből, egyes gyermekek immunrendszere mégsem károsodott. Ez igen meglepő, ugyanis a HIV általában sokkal gyorsabban tesz kárt a fiatalokban, mint a felnőttekben: a fertőzött gyerekek átlagosan két és fél évvel a megbetegedés után meghalnak.

Maga az immunhiányos tünetegyüttes úgy alakul ki, hogy a vírus magas készültségi szintre kényszeríti az immunrendszert, bizonyos sejtjeit pedig a kórokozók ?eltérítik?, azaz lemásolják magukat, és az érintett sejtet kitöltik. A folyamat során azimmunrendszerannyira legyengül, hogy a fertőzött személy védtelenné válik más betegségekkel szemben. A vírust a felnőttek immunrendszere sikertelenül próbálja legyőzni, az állandósuló gyulladás és az immunrendszer összeomlása pedig végül olyan rendellenességeket ? többek közt szív- és érrendszeri betegségeket és demenciát ? eredményez, melyek alapesetben csak öregkorban szoktak jelentkezni.

aids

Jelen kutatásban nem felnőttek, hanem ötévesnél fiatalabb gyermekek vettek részt, összesen százhetvenen. A kicsik mind HIV-fertőzöttek voltak, korábban pedig nem kaptak vírusellenes kezelést ? viszont meglepő módon egyiküknél sem alakult ki az AIDS.

A vizsgálat során a kutatók azt érzékelték, hogy egyes gyermekek immunrendszere nem zavarodott meg a vírustól, sőt az immunsejtek egyik fehérjereceptora feltűnően alacsony szintű volt. Utóbbi eredetileg abban segít, hogy a sejtek megtalálják, hol kell leküzdeniük a szervezetet támadó betegségeket. Az érintett gyerekek AIDS elleni mechanizmusa nagyon egyedi, és még nem lehet tudni, hogy idősebb korukban is változatlan marad-e. A bizonytalanság oka az, hogy az öregedéssel az ember immunrendszere általában agresszívabbá válik, mivel egyre több kórokozót kell leküzdenie. Emiatt képzelhető el könnyen, hogy a későbbiekben az AIDS-es megbetegedés kockázata nő.

A kutatók ennek ellenére bíznak benne, hogy eredményeiket felhasználhatják más fertőzöttek kezelésénél is. A vizsgálat ugyanis rámutatott, hogy az immunrendszer gyógyszerekkel történő erősítése helyett célravezetőbb lehet épp az ellenkező hatás elérése, azaz a gyengítés.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait