A csontritkulás világnapja

A csontritkulást gyakran nevezik ?néma kórnak?, mivel alig vannak tünetei. Mindazonáltal, ha a betegséget nem kezelik, a csontváz egyre gyengébbé és törékenyebbé válik, aminek következtében komolyan veszélyeztetik az embereket a súlyos csonttörések. Világszerte legalább minden harmadik ötven év feletti nő és minden ötödik ilyen korú férfi szenved csonttörést a gyenge csontok miatt. A törések fájdalmat, mozgáskorlátozottságot és életminőség-romlást...

A csontritkulást gyakran nevezik ?néma kórnak?, mivel alig vannak tünetei. Mindazonáltal, ha a betegséget nem kezelik, a csontváz egyre gyengébbé és törékenyebbé válik, aminek következtében komolyan veszélyeztetik az embereket a súlyos csonttörések. Világszerte legalább minden harmadik ötven év feletti nő és minden ötödik ilyen korú férfi szenved csonttörést a gyenge csontok miatt. A törések fájdalmat, mozgáskorlátozottságot és életminőség-romlást okoznak. Ráadásul minden harmadik, combnyaktörést szenvedett idős ember mozgáskorlátozottá válik és elveszíti önállóságát, minden ötödik pedig meghal a törés napjától számított egy éven belül. A csigolyatörések hatalmas fájdalommal járhatnak, rövid és hosszú távú mozgáskorlátozottságot, púposságot és jelentős életminőség-romlást okozhatnak. Kezelés nélkül az újabb törések kialakulásának veszélye is nagy. Acsontritkulás- sokak életminőségét nagymértékben rontva - jelenleg mintegy 200 millió embert érint a világon. Magyarországon ma becslések szerint a népesség tizede, mintegy 900 ezer ember szenved oszteoporózisban. A betegség számlájára hozzávetőlegesen évi 100 ezer csonttörés írható, 300 ezer ember él közvetlen csonttörési kockázatban ? annyi, mint ahány cukorbeteg. A veszélyeztetettek magas és egyre növekvő száma, a csonttörések veszélye, vagy a bekövetkezett törések nyomán kialakuló mozgáskorlátozottság, majd az akár életet is fenyegető súlyos szövődmények ténye jelentős népegészségügyi problémává teszi a csontritkulást szerte a világon.

A csontritkulás világnapjaA csontritkulás világnapja

Magyarországon ma mintegy 900 ezer ember szenved csontritkulásban, melynek következtében évi 100 ezer csonttörés történik. Az oszteoporózisos betegek száma és az oszteoporózis káros következményei rohamosan gyarapodnak, melynek oka, hogy a születéskor várható élettartam az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt. Míg 1901-ben a lakosság átlagéletkora 37 év volt, addig ez napjainkban 70 év felett van, így a nők élettartamuknak mintegy harmadát a csontvédő ösztrogénhormon hiányában élik le.

Az amúgy fájdalommal nem vagy alig járó, igen tünetszegény kór (?néma járvány?) hatására a csontok elveszítik ásványi anyag tartalmuknak egy részét, így porózussá, törékennyé válnak. A törések következtében pedig -fájdalomlép fel,

- a mozgás beszűkül,

- még gyógyulás esetén is akár a napi feladatok elvégzése is nehézséget jelent.

A törések közül a legsúlyosabb a csípőtáji (?combnyaktörés?) törés, mert ezen esetek közel harmada (30%) a súlyos szövődmények következtében egy éven belül halált okoz. Önellátó képességét csak a túlélők egyötöde nyeri vissza. Az oszteoporózis szűrésére, diagnosztizálásra számos korszerű és elérhető módszer létezik. A csontsűrűség műszeres mérésével és az egyénre jellemző rizikótényezők figyelembe vételével a 10 éves törési előfordulás valószínűsége előre kalkulálható. A kezelés 3 alappillére a rendszeres, gyógyszeres D-Vitamin és kálciumpótlás, valamint egy célzottan a csontszövetre ható antiporotikus gyógyszer rendszeres szedése. Utóbbi gyógyszerből több változat is elérhető az egészen olcsó, a folyamat lassítását célzó készítményektől az orvostudomány legfrissebb ismereteit kiaknázó medicinákig. A csontritkulás gyógyszeres kezelése is sokat fejlődött az elmúlt években. Az egyszerűen a csontszövet lebontását gátló készítmények után már megjelentek (és még számos készítmény áll a fejlesztés végső stádiumában) a csontújraépítő gyógyszerek is.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

A gyógyszereknek mindössze két nagy típusa van: a kémiai úton előállított szintetikus készítmények, illetve a biotechnológiai eljárással készített úgynevezett biológiai gyógyszerek.