Van tovább! Mely betegségek kezelésében várható áttörés?

Az elkövetkező öt évben több olyan áttörés is várható a gyógyszerfejlesztés területén, amely jelentős hatással lesz az érintettek életére.

Megnéztük, mely betegségek terápiájában várható a legnagyobb fejlődés.

 • A leukémia esetében az immunsejt-módosító terápiák (CAR T-sejt kezelések) jelenthetnek nagy áttörést.
 • A B-hemofíliában szenvedők életét a génterápia változtathatja meg.
 • A kombinációs kezelések a nem kissejtes tüdőrák kezelését forradalmasíthatják.
 • Innovatív terápiákkal az Alzheimer-kór is kezelhető lehet még a tünetek jelentkezése előtt.
 • A diabétesznél sejtterápia helyettesítheti a betegek élethosszig tartó, folyamatos inzulinkezelését.
 • A bakteriális fertőzéseknél a monoklonális antitestek hozhatnak komoly újdonságot.
 • Aleukémianagyon agresszív betegség, akut típusa gyorsan halad előre. Jelenleg kemoterápiás szerekkel kezelik, azoknak viszont komoly hatása van a betegek életminőségére mind a kezelés alatt, mind pedig utána. Ráadásul a leukémia az esetek felében kiújul, ilyenkor pedig már végképp kevés kezelési lehetőség marad az érintettek számára. Ezen a területen jelenthetnek komoly áttörést az immunsejt-módosító terápiák (CAR T-sejt kezelések), amelyek elérhetővé teszik, hogy a betegek elkerüljék az élethosszig tartó kezelést. A CAR T-sejt kezelések az immunsejteket úgy módosítják, hogy a szervezet saját immunvédekezését használják a rák elleni küzdelemben. A kezelés úgy történik, hogy a betegek T-sejtjeiből vérvétellel mintát vesznek, majd a sejteket laboratóriumban genetikailag módosítják. Érzékelőket, úgynevezett kiméra antigénreceptorokat (CAR) juttatnak beléjük, a sejtek pedig ezek segítségével ismerhetnek fel bizonyos rákos sejteket. A sejtek a szervezetbe visszajuttatás előtt osztódhatnak, majd visszahelyezve nemcsak felismerik, hanem el is pusztítják a rákos sejteket.

  okosgyógyszer, innovatív terápiák

  Vértől a tüdőig

  A B-hemofíliában szenvedők életét a génterápiák változtathatják meg. Ennél a ritka és súlyos vérképzőszervi megbetegedésnél a szervezet egy hibás gén miatt nem tudja előállítani a véralvadáshoz nélkülözhetetlen IX-es faktor nevű fehérjét. A génterápia ezt a hibát közvetlenül segíthet helyrehozni, méghozzá úgy, hogy általa a rendellenes vagy hibás géneket helyettesítő DNS-t lehet a sejtekbe bejuttatni. Ezáltal elkerülhetővé válnak az élethosszig tartó orvosi beavatkozások.

  A kombinációs kezelések a nem kissejtes tüdőrák kezelését forradalmasíthatják. Ezek a hagyományos kemoterápiánál jobban segíthetik azt is, hogy a betegek elkerülhessék a komoly mellékhatásokat. A kombinációknak részei lehetnek immunválaszt javító immunterápiák, daganatos sejteket elpusztító vagy szaporodásukat meggátoló célzott kezelések. Ezek kombinálása várhatóan kedvezőbb eredményekkel jár, mint az egyes gyógyszerek alkalmazása önmagukban.

  Memória és diabétesz

  AzAlzheimer-kórEurópa egyik legnagyobb népegészségügyi problémáját jelenti. Jelenleg csak a tüneteit tudják kezelni, lefolyását valamelyest lassítani. A fejlesztés alatt álló új terápiáktól ennél sokkal többet várnak: azt, jelesül, hogy a betegség korai és enyhe formáinál is alkalmazhatóak lehetnek, amikor a tünetek még alig érzékelhetőek. Az új kezelések azáltal lehetnek képesek késleltetni az Alzheimer-kór kialakulását és előrehaladását, hogy eleve megelőzik vagy akár visszafordítják a betegség hátterében álló agyi lerakódás (plakkok) kialakulását.

  Cukorbetegségnél is várható áttörés: ott a sejtterápia a betegek élethosszig tartó, folyamatos inzulinkezelését helyettesítheti. A módszer lényege, hogy egészséges donorok hasnyálmirigyéből származó élő sejteket juttatnak a betegekbe, amelyek átveszik a hibás sejtek feladatát.

  A bakteriális fertőzéseknél a monoklonális antitestek hozhatják a legnagyobb újdonságot. Ezekkel nemcsak a kezelés válhat hatékonyabbá, hanem jelentősen lassulhat az antibiotikumrezisztencia kialakulása is. Arra a veszélyre ad választ, amely a mai baktériumellenes terápiák mellett komolyan fönnáll.

  )
  Sebkezelési rutin (X)

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +15, +22 °C
  Minimum: +10, +15 °C

  Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Eső