A 3 leghalálosabb betegség itthon

Minden második halálesetért a keringési rendszer valamilyen betegsége okolható, de számtalan életet követelnek a daganatos és légzőszervi megbetegedések is.

Az elmúlt másfél évtized orvostudományi áttöréseinek és az egészségnevelés - kelleténél jóval lassabb, de előremutató - hatásainak következtében nőtt a várható élettartam és több betegség esetében javultak a mutatók. Összességében azonban az EU legtöbb országához képest még igen rossz statisztikákkal bírunk, összeszedtük azt a három betegségcsoportot, amely a legtöbb életet követeli itthon.

A keringési rendszer betegségei

A fejlett világ legtöbb országához hasonlóan nálunk is a keringési rendszer betegségei a felelősek a legtöbb halálesetért. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az ezredfordulón közel 69 ezren vesztették életüket e haláloki csoporthoz tartozó betegségekben, 2012-ben ez a szám minimálisan csökkent csak, több mint 64 ezer ember életét követelte. Ez azt jelenti, hogy minden második elhunyt haláláért kardiovaszkuláris halálokok a felelősek. Férfiakat és nőket nagyjából egyenlő arányban sújtja ez a betegségcsoport. Utóbbinál ugyan egy kicsit magasabb esetszám figyelhető meg, de ez arra vezethető vissza, hogy a nők átlagosan magasabb kort is érnek meg, a keringési rendszer betegségei pedig a 65 év feletti korosztályban a legdominánsabbak.
A szív- és érrendszeri megbetegedések nemzetközi szinten is vezetik a halálozási statisztikákat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatása szerint, évente közel húszmillió ember halálát okozza világszerte. Sajnos Magyarország még a kelet-európai államok átlagához képest is igen rosszul áll a kardiovaszkuláris betegségek terén.
A szívizom elégtelen vérellátásából fakadó betegségek - az úgynevezett iszkémiás szívbetegségek - számában azért az elmúlt évek során némi javulás figyelhető meg - derült ki a KSH adataiból. Itt a legtöbb életet a heveny szívizomelhalás és az idült iszkémiás szívbetegség követelte, a betegség száma az idősebb korosztályban stagnál, a 40-79 éves férfiak között csökkent némileg. A betegség egyik fő rizikófaktora a magas koleszterinszint - a túl zsíros ételek fogyasztása és a mozgásszegény életmód miatt zsírszerű lerakódások gátolják a koszorúerek véráramlását. Mivel csökken a vérellátás, a szív sem juthat megfelelő oxigénhez, ami a szívizmok elhalását eredményezheti.
Sajnos a hazai egészségkultúra hiányosságaira is visszavezethetők a rossz statisztikai adatok. A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a magas vérnyomás- és koleszterinszint, illetve a dohányzás, alkoholfogyasztás a fő rizikófaktorok között szerepelnek.
A kardiovaszkuláris megbetegedések felelősek a legtöbb halálesetért

A kardiovaszkuláris megbetegedések felelősek a legtöbb halálesetért

Daganatos megbetegedések

A keringési megbetegedéseket a daganatok követik a leggyakoribb elhalálozási okok listáján, majdnem minden negyedik halálesetért felelnek. Évente átlagosan 30-35 ezer ember halálát okozza ez a betegségcsoport, ráadásul a legtöbb ráktípus esetén növekvő tendencia figyelhető meg az utóbbi években. Negyven éves kor felett a legtöbb életet a tüdő, légcső és hörgő daganatos megbetegedése követeli, illetve a kor előrehaladtával a vastagbélrák kockázata és halálozási aránya is ugrásszerűen nő. Az idősebb nők körében az egyik legveszélyesebb daganattípus az emlőrák, és sajnos az esetszám a hatékonyabb diagnosztikai eszközök elterjedése mellett is évek óta stagnál. Az ajak és a szájüreg daganata inkább a férfiakat érinti, de 40-59 éves kor között mindkét nem esetében csökkent a halálozási ráta.
A rák genetikai okokra is visszavezethető, kialakulását azonban számos környezeti tényező befolyásolhatja. Az egészségtelen táplálkozás - füstölt, zsíros húsok, tartósítószerekben gazdag, félkész ételek vagy a finomított cukor túlzott fogyasztása - növeli a daganat kifejlődésének esélyét, ahogy a stresszes életmód, a kevés mozgás és a dohányzás, illetve alkoholfogyasztás is potenciális rizikófaktornak számít.
A hagyományos sugárkezelés és kemoterápia mellett egyre több rákfajtát tudnak sikerrel gyógyítani célzott terápiás eljárásokkal. A célzott terápiáknál a szövettanból, egyes biokémiai folyamatokból megismert enzimek ellen tudnak célzott gyógyszeres kezelést végezni, így a célzott terápia specifikusabb a hagyományos kezeléseknél, és kevesebb mellékhatással is járnak.

Légzőszervi megbetegedések

Míg bizonyos betegségtípusok halálozási rátájában némi visszaesést hoztak az orvostudomány legújabb vívmányai, addig a fatális légzőszervi megbetegedések terén szignifikáns növekedés tapasztalható az elmúlt másfél évtizedben. A KSH adatai szerint 2000-ben 3,8, 2012-ben 5,2 százalékát jelentették az összhalálozásnak Magyarországon. Az EU többi tagállamában sincs ez másképp: 2012-ben a keringési rendszer betegségei és a rák után a harmadik leggyakoribb halálok a légzőszervi betegség volt szinte mindenütt, százezer lakosból átlagosan 83 halálesetért felelősek. Ezen a téren éppen a fejlett nyugati országok statisztikája rosszabb: a negatív listát Nagy Britannia vezeti, de Portugáliában, Írországban és Dániában is rendkívül magas a légzőszervi betegségek miatti elhalálozás aránya.
A betegségcsoporton belül a krónikus alsó légúti megbetegedések voltak felelősek a legtöbb életért, amelyeket atüdőgyulladáskövetett. Legveszélyeztetettebb ebben a csoportban is a 65 év feletti korosztály, a halálesetek többsége is ezen kor felett következik be. A tüdőgyulladás esetükben már számos szövődménnyel is járhat: mellhártyagyulladás esetén a mellhártya üregét folyadék lepi el, ami fullasztja a beteget, minden lélegzetét fájdalmassá teszi. Bizonyos tüdőgyulladások esetében fennáll a tüdőtályog kialakulásának esélye is, amely szakorvos felügyeletével zajló, célzott antibiotikumos kezeléssel gyógyítható csupán.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait