Betegszervezet is segíti a COPD elleni küzdelmet

Már egy külön civil szervezet is foglalkozik a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) érintettjeivel, ami nagyon fontos, lévén a betegek megfelelő tájékoztatása rengeteget segíthet abban, hogy kezelésük és életminőségük megfelelő lehessen.

Már egy külön civil szervezet is foglalkozik a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) érintettjeivel, ami nagyon fontos, lévén a betegek megfelelő tájékoztatása rengeteget segíthet abban, hogy kezelésük és életminőségük megfelelő lehessen.

Frissen vállalta föl a COPD-ben szenvedő betegek ügyét a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (Bemosz); mostantól ez a szövetség foglalkozik az őket érintő fontos kérdésekkel. ?A mi családunkban is van érintett, így testközelből tudjuk, miről van szó, mivel jár ez a krónikus tüdőbetegség. Nagyon fontos betartani a terápiás utasításokat, csak így lehet ugyanis javítani a betegség lefolyását? ? mondja Koltai Tünde. A szövetség elnöke fontosnak tartja, hogy az érintettek komolyan vegyék a betegségüket, tisztában legyenek azzal, hogy mind a megelőzésben, mind pedig a kezelésében komoly szerepet játszik az ő hozzáállásuk, a felelősségük hatalmas. Fontos például tisztában lenni azzal, hogy a dohányzás komoly rizikófaktor, de számít az is, ha valaki emellett túlsúlyos.

?Mindenkinek törekednie kell arra, hogy egészsége érdekében megtegyen mindent. Viszont ehhez arra is szükség van, hogy fiatalok tisztában legyenek a veszélyekkel, illetve megfelelően tájékozottak legyenek? ? emeli ki Koltai Tünde. Véleménye szerint a betegségek megelőzéséről sokkal többet kellene beszélni, több szót kellene ejteni az egészséges életmódról. Ezt ráadásul már az óvodában el kellene kezdeni.

Ha szükséges, akár a környezetnek is noszogatnia kell az érintetteket annak érdekében, hogy köhögésükkel, krónikus hörghurutjukkal időben elmenjenek a háziorvoshozHa szükséges, akár a környezetnek is noszogatnia kell az érintetteket annak érdekében, hogy köhögésükkel, krónikus hörghurutjukkal időben elmenjenek a háziorvoshoz

Szintén fontos, hogy az emberek panasz esetén keressék fel orvosukat, problémáikról pedig számoljanak be. Ahhoz viszont, hogy ezt megtehessék, ismerniük kellene, hogy melyek azok a tünetek, amelyekre nagyon figyelniük kell. A krónikus hörghurut például klasszikusan ilyen: ha jelentkezik, akkor nem szabad abban reménykedni, hogy majd magától elmúlik. Ha szükséges, ilyenkor akár a környezetnek is noszogatnia kell az érintetteket annak érdekében, hogy időben elmenjenek a háziorvoshoz.

Első lépés a háziorvos

Fontos lenne az is, hogy az intő jelekre a háziorvosok is jobban odafigyeljenek, időben elkezdjék gondozni, szüksége esetén szakorvoshoz továbbküldeni betegeiket. Számít az is, hogy az érintettek mikorra kapnak időpontot a szakrendeléseken: sajnos van, hogy erre hosszabb időt is várni kell, viszont ilyenkor sem szabad föladni, nem szabad emiatt elbagatellizálni a problémát.

A szakorvosi vizit azért nagyon fontos, mert a tüdőgyógyászok más diagnosztikus lehetőséggel rendelkeznek, mind a háziorvosok, a korszerű, innovatív gyógyszerek pedig szakorvosi ajánláshoz kötöttek. Ezáltal ők a betegeknek azonnal és érdemben is tudnak segíteni. Ez sokat számít, lévén a korszerű gyógyszerek itthon is elérhetőek, és beszerezhetők a legmodernebb eszközök is. Az viszont nagy kérdés, hogy az érintettek ezeket be is szerzik-e, kiváltják-e a felírt recepteket. Ha ugyanis ez nem történik meg, a betegek pedig nem tanulják meg használni az eszközöket, illetve az orvosi utasításokat nem tartják be, akkor állapotuk csak tovább romlik.

Sajnos sokan hajlamosak elhanyagolni a betegségüket, függetlenül attól, hogy hosszabb távon ennek nagy ára lehetSajnos sokan hajlamosak elhanyagolni a betegségüket, függetlenül attól, hogy hosszabb távon ennek nagy ára lehet

Fontos az is, hogy a páciensek rendszeresen járjanak gondozásra, a gyógyszerek időben történő felíratásáról mindig gondoskodjanak. Koltai Tünde szerint sokan hajlamosak ezt is elhanyagolni, függetlenül attól, hogy hosszabb távon ennek is nagy ára lehet. De persze ez nem csak a COPD-nél probléma, hanem gyakorlatilag minden olyan krónikus betegségnél, amely folyamatos kezelést, állandó odafigyelést igényel.

Muszáj ellene küzdeni

A COPD egy súlyos, de kezelhető tüdőbetegség, amely a WHO által publikált becslések szerint a világon 210 millió embert érint. A COPD 2030-ra előreláthatóan a harmadik vezető halálok lesz.

A COPD-ben szenvedő betegeknél a csökkent légzésfunkció légszomjat okoz, és meggátolja őket abban, hogy aktív életet élhessenek. Ez egy lefelé tartó spirálhoz vezethet, egyre súlyosbodó tünetekkel és még nagyobb inaktivitással, amely hozzájárul a rokkantság és a halálozás fokozott kockázatához.

Ezért nagyon fontos az, hogy az orvosok értessék meg a betegekkel, hogy a megelőzés, a dohányzás elhagyása, illetve a terápia betartása nagyon fontos. Az ilyen jellegű tájékoztatásban a betegszervezetek is sokat segíthetnek, az érintetteket és hozzátartozóikat találkozókon, illetve küldemények útján segíthetik a COPD jobb megértésében, a tennivalók elfogadásában.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait