Új oka is lehet az Alzheimer-kórnak

Egyelőre óvatosan bánnak a lehetőséggel, de a Nature tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint van arra esély, hogy az Alzheimer-kór orvosi beavatkozások során is terjedjen egyik emberről a másikra. Mivel a tanulmány nagyon kis esetszámú, a kutatók pedig véletlenül tették a felfedezést, a lehetséges összefüggéseket még vizsgálni kell. Viszont arra mindenképp rámutat az új fejlemény, hogy az Alzheimer-kór kiváltó okait és lehetséges...

Egyelőre óvatosan bánnak a lehetőséggel, de a Nature tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint van arra esély, hogy azAlzheimer-kórorvosi beavatkozások során is terjedjen egyik emberről a másikra. Mivel a tanulmány nagyon kis esetszámú, a kutatók pedig véletlenül tették a felfedezést, a lehetséges összefüggéseket még vizsgálni kell. Viszont arra mindenképp rámutat az új fejlemény, hogy az Alzheimer-kór kiváltó okait és lehetséges kezelési módjait intenzíven kell kutatni. Másrészt ilyen esetekben még a tünetek megjelenése előtt fel lehetne fedezni a betegséget, hogy lefolyását korszerű gyógyszerekkel lassítani lehessen.


Az Alzheimer kór átvitele elméletileg lehetséges lehet orvosi eszközökkel és injekcióban beadott emberi növekedési hormonnal ? ez derül ki Nature tudományos folyóiratban közölt tanulmányból. Erre a következtetésre nyolc elhunyt beteg agyának vizsgálatával jutottak a kutatók, akik kiemelték, a lehetőség egyelőre csak elméleti, bizonyítékot még nem találtak arra, hogy a kór bármilyen módon fertőző lenne. Sőt az ismert, hogy ugyan a betegség megjelenése családon belül halmozódhat, viszont érintkezéssel vagy bármilyen személyes kapcsolattal egészen biztosan nem terjed.

alzheimer 2

A londoni University College kutatói egészen mást fedeztek fel: azt, hogy akut szivacsos agysorvadásban (CJB) elhunyt nyolc beteg közül hétnek az agyában kimutatható volt Alzheimer-kórra utaló fehérjelerakódás. Ez furcsa eredmény, lévén az elhunytak életkora 31 és 51 év közötti, családjukban pedig nem volt ismert Alzheimer-beteg. Az viszont közös volt bennük, hogy gyermekkorukban növekedési hormonnal kezelték őket, valószínűleg ekkor kapták meg a szivacsos agysorvadást. Az ilyen kezeléseket Nagy-Britanniában már a nyolcvanas években megszüntették, a hormont pedig szintetikusra cserélték, lévén kiderült róla, hogy alkalmazása a CJB kockázatával jár.

A kutatók a felfedezés alapján úgy vélik, hogy az agyban lerakódást okozó fehérjét véletlenül, orvosi és műtéti eljárások során át lehet vinni egyik páciensről a másikra, ugyanúgy, ahogyan a szivacsos agysorvadást is elő lehet idézni prionok átjuttatásával. Felvetésüket állatkísérletek is igazolták, de mivel a nyolc betegnél Alzheimer-kór még nem fejlődött ki, kijelenteni pedig azt sem lehet, hogy kifejlődött volna, az új eredményt óvatosan kell kezelni.

Nincs arra sem bizonyíték, hogy a fehérjelerakódást növekedésihormon-injekciók okozták volna, így emiatt is további vizsgálatokra van szükség. Ennek érdekében a kutatók már fel is vették a kapcsolatot a brit egészségügyi minisztériummal, hogy megtudják, maradt-e a korabeli növekedési hormonból. Ezt szeretnék megvizsgálni, hogy kiderüljön, tartalmaz-e lerakódást okozó amiloid magvakat.

Ha a gyanú beigazolódik, akkor az segítheti azt, hogy a lehetséges jövőbeni érintetteket idejekorán el lehessen kezdeni kezelni, betegségük lefolyását pedig lassítani lehessen. Másrészt mivel a betegség alakulására az életmód is komoly hatással van, arra is jobban oda tudnának figyelni.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait