Amit az ADHD-ról tudni érdemes

Sokkal kevesebb gyógyszerrel kezelhető itthon az ADHD, mint Németországban vagy az Egyesült Királyságban, nálunk igazából a betegség sincs elismerve. Alternatív terápia azért már sokféle elérhető, az érintetteknek ezek is komoly segítséget jelentenek.

Sokkal kevesebb gyógyszerrel kezelhető itthon az ADHD, mint Németországban vagy az Egyesült Királyságban, nálunk igazából a betegség sincs elismerve. Alternatív terápia azért már sokféle elérhető, az érintetteknek ezek is komoly segítséget jelentenek.

Míg nálunk csak kétféle gyógyszerrel kezelhetik az ADHD-t (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, magyarul figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar), addig Nyugat-Európában több különböző hatóanyag is elérhető. Azért van ez így, mert a probléma elég széles spektrumon jelentkezik, így nem mindegy, melyik gyereknél milyen készítményt alkalmaznak. Ha pedig több is elérhető, akkor többet is ki lehet próbálni, meg lehet nézni, melyik a legeredményesebb. Azt, hogy azADHDmennyire egyedi probléma, jól mutatja az is, hogy nálunk is sok olyan érintett van, akinél az itthon elérhető két készítmény közül egyik sem válik be. Ha több lenne, a terápia is személyre szabottabb lehetne.

De persze az ADHD kezelése nem csak gyógyszeresen történik, az alternatív módszerek pedig nagyon sokszínűek. Az úgynevezett szenzomotoros tornák, illetve azok változatai nagyon hatásosak, ezeket jól egyénre lehet szabni. Nagyon jó az úgynevezett neurofeedback is, amely az agyhullámok irányításával fejleszti a figyelmet. Ez fontos, mert az ADHD-nál mindig a figyelemzavar a vezető tünet. Ezt a beavatkozást úgy kell elképzelni, hogy a fejre elektródákat helyeznek, az érintettek pedig filmet néznek vagy játékot játszanak: ha az agyhullámokból az érződik, hogy nem figyelnek, akkor a film megáll vagy a játék lelassul, ha viszont odafigyelnek, akkor halad tovább. Állandó megerősítés történik tehát, ami miatt a gyerekek lelkesek maradnak. A módszert sakkozóknál is tesztelték, náluk is kiderült, hogy az ilyen tréningeknek köszönhetően sokkal jobban lehet figyelni a játszmákra. A CogniPlus számítógépes játék szintén sikerrel alkalmazható, segíti az érintettek fejlesztését: ebből egy 10 alkalmas terápia legalább fél éves figyelemerősítést jelent.

Jó hatása van az ADHD-ra annak is, ha a gyerek sportol, az ugyanis sikerélményt jelent számára. Utóbbi nagyon fontos, lévén az érintetteknek nagyon alacsony az önértékelése. Utóbbi a felméréseken mindig kiderül, amikor ugyanis a gyerekeket arról kérdezik, mit jelent az, hogy ők hiperaktívak, egyből leírják, hogy azt: ?ők hülyék?. Pedig ők is nagyon értékes gyerekek, rengeteg dolgot tudnak, nagyon kreatívak, rettentően segítőkészek. Akár vezető egyéniségei is lehetnek egy osztálynak. Viszont ha ezeket a pozitív tulajdonságokat nem jól használják ki, minden negatívba csaphat át.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait