A génkutatás forradalmasíthatja a személyre szabott betegterápiát

Az emberi gének többnyire egyeznek, egészen apró különbségeik miatt vagyunk csak különbözőek: ezek miatt nem egyforma például a hajunk vagy szemünk színe. Ma már tudjuk, hogy ezek a minimális eltérések betegségek kialakulásáért is felelősek lehetnek. Ami egyben azt is jelenti, hogy a gének föltérképezése segíthet abban, hogy a kutatók megértsék, bizonyos betegségekben miért betegedhet meg valaki, miközben más egészséges marad. Ez a módszer segíthet...

Az emberi gének többnyire egyeznek, egészen apró különbségeik miatt vagyunk csak különbözőek: ezek miatt nem egyforma például a hajunk vagy szemünk színe. Ma már tudjuk, hogy ezek a minimális eltérések betegségek kialakulásáért is felelősek lehetnek. Ami egyben azt is jelenti, hogy a gének föltérképezése segíthet abban, hogy a kutatók megértsék, bizonyos betegségekben miért betegedhet meg valaki, miközben más egészséges marad. Ez a módszer segíthet abban is, hogy a kutatók előre láthassák, hogy egy adott kezelésre vagy hatóanyagra ki hogyan reagál, reagál-e egyáltalán.

parkinson 2

A géntérképezés a gyógyításban is komoly eredményeket hozhat, hiszen rámutat az összefüggésekre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Human Genom Projectnek hála ma már tudjuk, legalább 1800 olyan genetikai kapcsolat létezik, amely valamilyen betegségnek a kiváltó oka. A tudósok már hatalmas adatbázisokat hoztak létre annak érdekében, hogy az ilyen összefüggések minél jobban azonosíthatók legyenek. Az ezek segítségével végzett kutatások segíthetnek ugyanis abban, hogy a terápiák és a gyógyszerhatóanyagok személyre szabottan legyenek meghatározhatók ? úgy, hogy azok az adott beteg genetikai állományának a lehető legjobban megfeleljenek.

Ennek érdekében ma már komoly összegeket áldoznak a gyógyszergyárak is arra, hogy tanulmányozzák a különböző betegségekben szenvedő páciensek DNS-t. Ettől a módszertől a Parkinson-kór esetében is sokat várnak: a betegek génjeinek szekvenálása ez esetben is segítheti azt, hogy az érintettek minél jobban személyre szabott gyógyszereket kaphassanak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait