Az egészségügyben mindennaposak a túlórák

Nehéz, ám nagyon fontos és hősies feladatot vállal magára, aki az egészségügyi pályát választja. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara egy formabontó kampányfilmben mutatja be az orvosok és ápolók mindennapi küzdelmét.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) 2016-ban indította útjára a Nekem Szól! Egészségértés pályázatot, mely a legsikeresebb egészségértést fejlesztő hazai programokat díjazza. Az pályázat "Egyéb társadalmi/gazdálkodó szervezet" kategóriájának győztese idén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara volt, amely egy kampányfilmmel népszerűsítette az egészségügyi szakmát a pályaválasztás előtt álló diákok számára. A kamara elnökével, Dr. Balogh Zoltánnal beszélgettünk.

HáziPatika.com: A díjnyertes kampányfilm újszerű perspektívából közelítette meg az egészségügyi szakma sokszínűségét. Hogyan jött az ötlet?

Balogh Zoltán: Nagy örömmel vettük át a díjat, nagyon megtisztelő az elismerés ezért a némiképp formabontó ötletért! Az egészséges magatartás és életvitel helyett a kampányfilmünk elsősorban az egészségügyben dolgozók helyzetére, áldozatos munkavégzésük fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet. Nem titkolt cél volt az is, hogy népszerűsítsük a filmben bemutatott szakmákat, ezért könnyen értelmezhető és "beszédes" módon próbáltuk bemutatni azokat a valós élethelyzeteket, amelyeket az itt dolgozók nap mint nap átélnek. Örülünk neki, hogy a pályázók nagy száma ellenére is fel tudtuk kelteni a zsűri érdeklődését, és jutalmazták a videót.

HáziPatika.com: Mentőtiszt, sürgősségi szakápoló, radiográfus és gyógytornász munkájába is belepillanthattunk a filmnek köszönhetően. Miért fontos kiemelni ezen szakmákat?

B.Z.: Ahhoz, hogy az egészségügyi ellátást megfelelő színvonalon biztosítani lehessen, megfelelő számú és képesítésű szakemberre van szükség. Ez a kampányfilm elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokhoz szól: akár az általános iskolában tanulók, akik középiskolát vagy gimnáziumot választanak, vagy a középiskolás éveik végén járók, akik valamilyen felsőoktatási intézményben szeretnének elhelyezkedni. Sokuknak ugyanis nincs megfelelő információjuk az egészségügyi rendszer működéséről és azokról a fantasztikus hivatásokról, amelyeket a képzések során el lehet sajátítani. Sok más ágazathoz hasonlóan az egészségügyben is óriási gondot jelent a létszámhiány, számunkra ezért is volt fontos, hogy a filmmel közelebb hozzuk ezeket a szakmákat a fiatalokhoz.

HáziPatika.com: Valós történetet dolgoz fel a film?

B.Z.: A filmben szereplő egészségügyi dolgozók mindegyike valós személy, aki a saját munkáját mutatja be a filmben. A beteg szintén valós szereplő, aki valóban gerincvelősérült, csupán a családját játszották el más személyek. A történetét viszont kicsit átírtuk: a filmben a magasból zuhant alá, míg a valóságban egy szerencsétlen balatoni vízbeugrás miatt szorult ellátásra. Minden más valóságos folyamatot mutat be az életveszély elhárításától az akut ellátáson át a rehabilitáció lezárásáig. Próbáltunk a rengeteg eset közül egy olyat kiválasztani, amellyel a lehető legtöbb egészségügyi szakdolgozói munkaterületet lehet bemutatni.

HáziPatika.com: Hogyan lehet még vonzóbbá tenni az egészségügyi szakmát a fiatalok számára?

B.Z.: A valóban súlyos gondot jelentő szakemberhiány megoldása a kormányzati szervektől is átfogó intézkedéseket kíván. Szerencsére a bérek és a munkakörülmények javítására számos jelentős lépés megtörtént már, több jövőbe mutató, építő folyamat is megkezdődött. Ugyanakkor egy olyan szakmai köztestületnek, mint amilyenek mi is vagyunk, kötelessége minden eszközzel rávilágítani a társadalom figyelmét erre a területre, ezért is döntöttünk úgy, hogy megcsináljuk ezt a rövidfilmet, amellyel tovább népszerűsíthetjük a hivatásunkat. Meg kell ismertetni a fiatalokkal az egészségügy zárt, misztikus világával. Érzelmekkel kell hatni azokra, akik fogékonyak az érzelmek fogadására és közvetítésére. Kampányfilmünk zárómondata is ezt sugallja: a legszebb a hivatásunkban, hogy érzelmek szemtanúi lehetünk. Hivatásunk sajátossága, hogy a komoly szakmai tudás mellett a lelki harmóniára és egészséges érzületre is szükség van.

Dr. Balogh Zoltán szerint fontos, hogy a fiatalok is megismerjék az egészségügy sokszínű világát
Dr. Balogh Zoltán szerint fontos, hogy a fiatalok is megismerjék az egészségügy sokszínű világát

HáziPatika.com: Önök szerint milyen a társadalmi megbecsülése ezeknek a dolgozóknak?

B.Z.: Ez nagyon nehéz kérdés, amelyet nem egyszerű egyetlen dologgal kézzelfoghatóvá tenni. Általában ha a laikusokat kérdezzük, hogy milyen egy adott szakma társadalmi megbecsülése, ők elsősorban a fizetés és a munkakörülmények felől közelítik meg a kérdést. Ezen a területen az egészségügyi szakmák jelentős részének nagyon komoly lemaradása van más ágazatokhoz képest.

De nem ez az egyetlen nehézség. Mostanában sokat szerepel a sajtóban, hogy a Munka Törvénykönyve szerint mennyi túlórát lehet vállalni. Nálunk, az egészségügyben a heti 48 órás munkarend már évtizedek óta bevett gyakorlatnak számít, a 40 órán felül ugyanis 8 óra kötelezően elrendelhető munkaóra van, ezen felül pedig további 12 órát önként vállalhatnak. A túlhajszoltság sajnos ebben a szakmában általánosnak mondható, és akkor még nem is említettük azokat a lelki terheket, amelyeket az okoz, ha az ember mindennap halállal, reménytelenséggel találkozik.

A társadalom tagjai ez utóbbiakat viszont nem látják egészen addig, amíg ők vagy valamelyik hozzátartozójuk nem kerül be a kórházba. Azok viszont, akik már látták, egy kicsit talán másképpen állnak az egészségügyi dolgozókhoz. Bízom benne, hogy az ott szerzett tapasztalataik az egészségügyi dolgozók megbecsülését is erősítik.


HáziPatika.com: Nem a Nekem szól! az egyetlen díj, amellyel az egészségügyben, egészségügyért dolgozókat kiemelik, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara maga is rendszeresen elismeri a legkiválóbb szakembereket. A szakmán belüli elismerés talán még többet jelenthet a dolgozóknak.

B.Z.: Hogy egy kicsit visszakanyarodjak az előző kérdéshez: az elismerés, megbecsülés nemcsak forintban mérhető, hanem abban is, ahogy köszönetet mondunk, megdicsérjük, megjutalmazzuk a kollégákat. Emiatt 2005 óta tudatosan alapítottunk olyan díjakat, amelyekkel elismerhetjük a legjobb munkatársainkat. A kampányfilmünkben egyébként több olyan személy - például Szávu Dalma, Horváth Balázs vagy Böjte Attila - is szerepelt, akit a korábbi években a kamara már elismerésben részesített. Fontos, hogy ezeknek az kollégáinknak is időnként köszönetet mondjuk azért az áldozatos munkájukért, amellyel az egészségügyi ellátást egy kicsit jobbá teszik.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait