+10° - +25°
Nincs front

112 orvosnak lett elege a Honvédkórházban

HáziPatika

Kritikus helyzet a Honvédkórházban: szeptembertől meglehetősen nehéz lesz megszervezni a műtéteket a főváros egyik legnagyobb sürgősségi centrumában, miután 112 orvos mondta fel az önkéntes túlmunka szerződését.

Volt aki 100 ezer forinttal kevesebbet kapott júliusban

Felmondták az önkéntes túlmunka szerződéseiket a Honvédkórház aneszteziológus és traumatológus szakorvosai - tudta meg a Népszava. Emiatt a jövő hónaptól nem lesz könnyű megszervezni a műtéteket a budapesti sürgősségi centrumban.

Honvédkórház_112 orvosnak lett elege, Honvédkórház orvoshiány túlóra munkaerőhiány
A 112 orvos túlmunka-felmondása komoly gondokat okozhat

A lap úgy tudja, a Honvédkórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatást, az érintett orvosok a júliusi fizetési jegyzékükön szembesültek azzal, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kaptak a szokásos összegnél. Volt olyan orvos is, akinél ez a differencia elérte a 100 ezer forintot.

Mit jelent a felmondás?

Ettől a naptól kezdve az orvosok a korábbi heti 60 óra helyett, csak 48 óra munkát végeznek a Honvédkórházban.

Információik szerint az érintettek az elmúlt hetekben folyamatosan próbáltak egyeztetni a munkáltatóval, de nem sikerült megállapodniuk, így a túlmunkát érintő felmondásuk szeptember elsején életbe lép.

Az egészségügyben dolgozók normál munkaideje heti 40 óra, a munkáltató további 8 órányi gyógyítást kötelezően elrendelhet, és további 12 órát pedig önként lehet vállalni. Ez utóbbi kereteit általában külön szerződés szabályozza. Miután az állami egészségügyben egyre nagyobb gondot jelent az orvos- és a szakdolgozóhiány, a munkáltatók arra törekednek, és ezt meg is fizetik, hogy embereik ezt az önként vállalható időt is náluk dolgozzák le. A lap úgy tudja: a Honvédkórházban az önkéntes túlmunkáért óránként néhány ezer forint "extra bér" járt, de csak a ténylegesen munkával eltöltött időre. Azaz, ha be voltak osztva, de az idejüket nem a műtőben töltötték, akkor nem járt a többlet.


Tervezett műtéteket kell felfüggeszteni

A lap által megkérdezett szakértők szerint 112 orvos egységes föllépése bármely kórház ügyeletét, normál működését megroppantaná. Legjobb esetben csak a tervezett műtéteket kell fölfüggeszteni, rosszabb esetben az ügyeleti ellátás is megakadhat. A Népszava információi szerint úgy tűnik: a kórház menedzsmentje az ügyeleti beosztással még csak megbirkózik, de szeptembertől az előre tervezett műtétekből a korábbinál biztosan kevesebb lesz. Azaz szinte valamennyi műtétes szakmában nőnek majd a várólisták.

A lap a 112 orvos túlmunka-felmondásával kapcsolatban kereste a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, de egyelőre a türelmüket kérték.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső