Applikáció, amely megmentheti az életünket

Heteken belül működésbe lép a tesztüzemmódban már jelenleg is elérhető ÉletMentő applikáció, az Országos Mentőszolgálat segélyhívási lehetőséget és egyéb hasznos funkciókat kínáló okostelefonos alkalmazása. A kezdeményezésről dr. Csató Gáborral, a szervezet főigazgatójával beszélgettünk.

A többi között ismeretterjesztő YouTube-csatorna és elektronikus termékenységi naptár is szerepel a Nekem szól! Egészségértés Díj idei díjazottjai között. A pályázaton taroltak a digitális megoldások 2019-ben. Részletek itt.

Az ÉletMentő applikáció a közelmúltban elnyerte az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjat az Egészségügyi intézmények kategóriában. A program már több környékbeli országban is működik, hamarosan pedig a magyar felhasználók számára is elérhető lesz. Célja, hogy gyorsítsa, támogassa a mentőhívást.

HáziPatika.com: Honnan jött az ötlet, hogy elindítsák az ÉletMentő applikációt, mi adta a kezdeményezés alapját?

Dr. Csató Gábor: Az Országos Mentőszolgálat számára kiemelten fontos a lakosság életmentő ismereteinek, tettrekészségének fejlesztése, amiért az elmúlt időszakban számos kampányt valósítottunk meg. Ennek egyik fontos eleme lesz az ÉletMentő alkalmazás bevezetése, amely megkönnyíti a segélyhívást és egyebek mellett lehetővé teszi, hogy bizonyos egészségügyi adatainkat előre megadjuk (például ismert betegség, kezelés, gyógyszerérzékenység stb.), így azok egy gombnyomásra a segélyhívással azonos időben megjelennek a mentésirányítóknál. A mentők nemcsak a bajbajutott személy tartózkodási helyét, hanem egyebek mellett még telefonjának töltöttségi szintjét is látni fogják, ami a készülék lemerülése esetére hasznos információt jelenthet.

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Fotó: OMSZ

Az alkalmazás letöltője gyorsan megtalálhatja a legközelebbi gyógyszertárat, de akár praktikus segítséget kaphat az elsősegélynyújtáshoz is. Az ÉletMentő applikáció Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában már működik, de természetesen magyar sajátosságokhoz igazítottuk a fejlesztés során. Az app bármely szolgáltató okostelefonjára ingyenesen letölthető (iOS, WatchOS, Android), a bevezetésben a cseh fejlesztő mellett a Vodafone Alapítvány a partnerünk.

HáziPatika.com: Kik jelentik az applikáció elsődleges célcsoportját?

Cs.G.: Az a több millió ember, aki Magyarországon okostelefonnal rendelkezik.

HáziPatika.com: Mennyiben más ez az alkalmazás, mintha valaki egyszerűen csak telefonon tárcsázná a segélyhívót?

Cs.G.: Az ÉletMentő app megkönnyíti a mentőhívást, a hanghívással egy időben egy adatcsomagot küld a mentésirányító képernyőjére. Az adatcsomagban a felhasználó az egészségügyi adatait előre megadhatja, így vészhelyzetben nem kell annyi kérdésre válaszolni. Érdemes megemlíteni a "nem tudok beszélni" funkciót is, amely ikonok segítségével teszi lehetővé a kommunikációt. Az alkalmazás ezen felül elsősegélynyújtó ismereteket, tanácsokat adó interaktív panelt, továbbá egészségügyi adatbázisokat is tartalmaz (defibrillátortérkép, kórházak, rendelőintézetek, gyógyszertárak), ami hasznos információkhoz biztosít hozzáférést.

Az Életmentő app külföldön is használható (vészhelyzet esetén a program képes meghatározni, hogy éppen melyik országban tartózkodunk, és annak megfelelően fogja tárcsázni a helyi segélyhívó számot). A projekt fenntarthatóságát biztosítja, hogy a cseh fejlesztők által folyamatosan frissül az applikáció.

HáziPatika.com: Milyen stádiumban tart jelenleg az applikáció fejlesztése?

Cs.G.: Tesztüzemmódban már megbízhatóan működik, teljes körű indítása heteken belül várható.

HáziPatika.com: Mennyire egyszerű az alkalmazás használata? Azok is könnyen eligazodhatnak benne, akik esetleg kevésbé jártasak az okostelefonok használatában?

Cs.G.: Az applikáció működése és használata egyszerű, felhasználóbarát. Felületén számos kép, illusztráció segíti az egyes funkciók használatát. A "nem tudok beszélni" ábra pedig ikonok segítségével teszi lehetővé a kommunikációt a segélyhívás során.

HáziPatika.com: Mely területeken tervezik esetleg fejleszteni az applikációt a jövőben?

Cs.G.: Terveink között szerepel, hogy az applikáció a jövőben új funkciókkal bővül, illetve hogy minden okostelefonon az "alapcsomag" részévé válik. A fejlesztővel közös cél, hogy a szoftvert egész Európára kiterjesszük.

HáziPatika.com: Az alkalmazással az Országos Mentőszolgálat elnyerte az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által kiírt Nekem Szól! Egészségértés díjat az Egészségügyi intézmények kategóriában. Mit jelent az Önök számára ez az elismerés?

Cs.G.: Az Országos Mentőszolgálat az elmúlt időszakban megteremtette a modern, XXI. századi, digitális mentőszolgálat működésének feltételeit. Ennek számos eleme van, egyebek mellett a digitális adatfeldolgozásra épülő kapacitástervezés, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) történő csatlakozás, az ESR-112 rendszeréhez való csatlakozás, új táblagépek beszerzése (melyekkel megszűnt a papír alapú dokumentáció) és az elektronikus szolgálati lap bevezetése. A drónok mentésbe való bevonásáról jelenleg is folyamatosan zajlanak egyeztetések - a technológia már rendelkezésre áll, de a jogszabályi környezet még nem.

Az ÉletMentő app 2019-ben elnyerte az AIPM Nekem szól! Egészségértés Díját
Az ÉletMentő app 2019-ben elnyerte az AIPM Nekem szól! Egészségértés Díját. Fotó: AIPM

Mindezek mellett az elmúlt két és fél év talán legnagyobb eredménye, hogy a lakosságot is sikerült országszerte bevonnunk az életmentésbe, aminek eredményeképpen az országos hősképzéssel, a Szív City mobilalkalmazással és intenzív kommunikációval 2,5 év alatt megduplázódott a sikeres újraélesztések száma Magyarországon. Fejlesztéseink következő lépéseként indítjuk az ÉletMentő mobilalkalmazást, amely a segélyhívás megkönnyítését szolgáló okostelefonos applikáció. Hatalmas elismerés, hogy az ÉletMentő applikációval már most egy ilyen rangos díj tulajdonosai lehetünk.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció