OMSZ főigazgató: hamarosan Budapesten is elindulhat az új ügyeleti rendszer

Csató Gábor az InfoRádiónak elmondta: a magyar egészségügyi ellátórendszer elmúlt évtizedének legnagyobb átalakítását hajtották végre egyetlen év alatt.

Tavaly februárban indult el az új alapellátási ügyeleti rendszer az Országos Mentőszolgálat közreműködésével és koordinációjával. A magyar egészségügyi ellátórendszer elmúlt évtizedének legnagyobb átalakítását hajtották végre egy év alatt, mert most már – Budapest kivételével a teljes országot egységesen az Országos Mentőszolgálat által szervezett alapellátási ügyeletben látják el a háziorvosi rendelési időn kívülfogalmazott Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. 

Cél az azonos színvonalú ellátás

A heterogén ügyeleti rendszert egy egységes váltotta fel, és Csató Gábor elmondása szerint az volt a cél, hogy a betegek számára az ország minden pontján ugyanolyan színvonalú ellátást biztosítsanak. Ebben szerinte az egyik legnagyobb lépés az volt, hogy bevezették az egységes, 1830-as hívószámot.

Pest, illetve Fejér vármegye csatlakozott legutóbb, február 1-jén az új ügyeleti rendszerhez, és Pest vármegye kapcsán többször jelentek meg hírek az ellátás problémáiról. Csató Gábor szerint azonban hadjárat indult ellenük az ügyben, és a központi számot az első napokban felesleges telefonhívásokkal terhelték, de azóta helyreállt ez is. 

Néhány hónapon belül Budapest is csatlakozhat

A tervek szerint Budapesten csak este nyolc óra után kezdődne az új rendszerben az ügyeleti idő. A főigazgató elmondta: már elkészültek a fővárosi ügyeletszervezés koncepciójával, és azt reméli, hogy a következő hónapokban Budapest is be tud csatlakozni az új rendszerbe.

Nyáron az üdülőhelyeken is lesznek ügyeleti pontok, erről korábban itt számoltunk be.

Kiemelt kép: MTI fotó

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Ma általában sok napsütésre számíthatunk, az ország északkeleti felén lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban ott fordulhat elő szórványos jelleggel zápor, zivatar. A zivatarokat intenzív csapadék és erős vagy viharos széllökés is kísérheti. Az északnyugati szél olykor élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 29 fok között valószínű. Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet. Szerdán hidegfronti hatás lesz a domináns az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra