Egyre több az új hatóanyag

Tavaly rekordszámban javasolták új gyógyszerek engedélyezését ritka betegségekre

Tavaly rekordszámban javasolták új gyógyszerek engedélyezését ritka betegségekre

Az Európai Gyógyszerügynökség 2014-ben rekordszámban javasolta olyan új, innovatív gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyének megadását, amelyek a ritka betegségekben szenvedőknek segítenek. A tavaly befogadásra javasolt 82 készítményből 17 volt ilyen. Köztük van az első olyan gyógyszer, amellyel kezelhető a Duchenne-izomsorvadás, valamint az a készítmény is, amely a Günther-kór esetén alkalmazható. Olyan gyógyszer is megjelent az elmúlt évben, amely egy vaksághoz vezető ritka szembetegség, az úgynevezett limbális őssejthiány kezelésére használható. Hepatitis új gyógyszerek A daganatterápia területén 8 új gyógyszer jelent meg, ezek közül több is a ritka, nehezen kezelhető karcinómák terápiájában alkalmazható. Olyan készítmény is van, amely a specifikus mutációval járó melanóma célzott kezelését teszi lehetővé. Általánosságban elmondható, hogy tavaly az új aktív hatóanyagok száma ugrott meg: minden második gyógyszerbe olyan új hatóanyag került, amely korábban a klinikai gyakorlatban egyáltalán nem volt használatos. Az új, innovatív gyógyszerek jelentősége azért is nagy, mert olyan betegségeknél alkalmazhatóak, amelyek korábban egyáltalán nem voltak kezelhetők. A ritka betegségek gyógyszereinél (orphan drugs) az Európai Gyógyszerügynökség tudományos bizottsága gyakran felgyorsított értékelési eljárásokat alkalmaz annak érdekében, hogy az érintettek számára hamarabb legyenek elérhetőek az új típusú terápiás készítmények. Ilyen esetben a kérelmezőnek bizonyítania kell a nem-klinikai és klinikai összefoglalásokban, hogy miért nem lehetséges a teljes dokumentáció benyújtása, illetve igazolnia kell a szóban forgó gyógyszert illetően az előny/kockázat arányt. A gyorsított eljárásnak köszönhetően az idiopátiás tüdőfibrózis gyógyszeres kezelése válik hazánkban is hamarosan elérhetővé.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait