Urtikária: betegség vagy egyszerű kiütés?

Csalánkiütése egyszer-egyszer mindenkinek lehet, ha viszont ez rendszeres, már indokolt az alapos kivizsgálás. A bőrgyógyászati centrumok csak ezt követően javasolhatnak olyan korszerű készítményeket, amelyek segíthetnek enyhíteni az urtikária tüneteit.

Csalánkiütése egyszer-egyszer mindenkinek lehet, ha viszont ez rendszeres, már indokolt az alapos kivizsgálás. A bőrgyógyászati centrumok csak ezt követően javasolhatnak olyan korszerű készítményeket, amelyek segíthetnek enyhíteni az urtikária tüneteit.

Acsalánkiütés(urtica) egy bőrtünet: azt a vörös duzzanatot nevezzük így, amely nem más, mint a bőr középső rétegében az érpályából a szövetek közti térbe kiszűrődött szokásosnál nagyobb mennyiségű folyadék. Panaszt ? viszketést, égő érzést és fájdalmat ? általában néhány óráig okoz, 24 órán belül pedig biztosan megszűnik. A csalánkiütést gyakran kíséri az arc, tenyér, talp és nyálkahártyák duzzanata is (az úgynevezett angioödéma), amely hasonló módon jön létre. A különbség annyi, hogy ez esetben az erekből kilépő folyadék a bőr mélyebb rétegében helyezkedik el. Az ilyen jellegű tünetek megjelenésének hátterében a hízósejtjeink állnak, melyekből a kiserek falának átjárhatóságát segítő anyagok szabadulnak fel. Ezek közül legismertebb a hisztamin.

Kiütésből betegség

A csalánkiütésekkel járó betegséget urtikáriának nevezzük. Ilyenkor a bőrön a kiütések nagyszámban jelennek meg, esetenként angioödémával együtt. A tünetek napokon keresztül jönnek-mennek, eltűnnek, majd újabbak jelentkeznek, alakban, méretben nagyon változékonyak, méretük a néhány milliméterestől a tenyérnyi összefolyó vörös kiütésig terjed. A probléma helyenként gyűrűszerűen, máshol lilásnak tűnő, bevérzett területekkel tarkítottan is jelentkezhet, sőt fehér színű részek is előfordulnak. Magukat a bőrelváltozásokat a betegek leginkább hólyagként írják le. Súlyos esetben a néha önmagában jelentkező angioödéma is komoly panaszokat, ritka esetben légzési nehezítettséget okozhat, emiatt pedig a betegeknek sürgősségi ellátásra is szükségük lehet.

Abban az esetben, ha a tünetek 6 héten belül végleg megszűnnek, heveny, úgynevezett akut urtikáriáról beszélünk, mely különösebb kivizsgálást nem igényel. Ilyenkor a kórtörténet alapján fény derülhet a kiváltó okra, legtöbbször felső légúti vagy gyomor- és bélrendszert érintő vírusfertőzésre, ételek vagy gyógyszerek okozta intoleranciára, az esetek kisebb hányadában étel- vagy gyógyszerallergiára, rovarcsípéshez köthető valódi allergiára.


A hisztamintól a centrumig

A probléma enyhébb esetekben az allergiás, például szénanáthás betegségek kezelésére is használt antihisztaminokkal kezelhető, ideális esetben olyanokkal, amelyek álmosságot már nem okoznak (ezek a második generációs gyógyszerek). A viszketést a helyileg felvitt antihisztamin gél is csökkentheti. Ha a probléma kiterjedtebb, szükség lehet adrenalin vagy kortikoszteroid beadására is, az allergiát kiváltó gyógyszer vagy étel elhagyására.

Ha a tünetek 6 héten túl is minden nap, vagy közel minden nap jelentkeznek, már elhúzódó, úgynevezett krónikus urtikáriáról beszélünk. Ez a betegség százból nagyjából egy embert érint (ezzel szemben az akut urtikária a leggyakoribb bőrtünetek közé tartozik, nagyjából minden ötödik ember életében legalább egyszer tapasztal ilyen problémát). A krónikus betegek egy részénél a tünetek általában spontán jelentkeznek, olyan inger pedig nem azonosítható, amely a folyamatot beindítja. Az érintettek másik részénél speciális ingerekkel előidézhető a bőrtünet. Ilyen fizikai inger lehet például a hideg vagy a nyomóerő, a meleg vagy a napfény.

A krónikus betegek kivizsgálása során szükség lehet vérképre, a gyulladásos faktorok, pajzsmirigyhormonok ellenőrzésére, a fertőzések célzott keresésére, egyes gyógyszerek elhagyására és diéta tartására, saját vérsavóval végzett bőrteszt elvégzésére, ritkábban bőrminta vételére.

Maga a kezelésben elsődleges az ismertté vált fizikai ingerek kerülését jelenti, ha pedig ilyenre nem derül fény, akkor antihisztaminok szedését. További gyógyszeres kezelésre már jellemzően a bőrgyógyászati centrumokban tesznek javaslatot.


Értő kezek alatt

Annak, aki arra gyanakszik, hogy urtikáriában szenved, mindenképpen érdemes fölkeresnie háziorvosát, illetőleg a területi bőrgyógyászati szakrendelést. A pontos diagnózist felállítani csak így lehet, ahogyan a kivizsgálási és kezelési terv is csak így készülhet el. Annak, akinek a tünetei régóta fennállnak, viszont a korábbi terápiás próbálkozások nem eredményezték javulást, érdemes ellátogatnia az alábbi bőrgyógyászati centrumok egyikébe is:

  • Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika (1085 Budapest, Mária u. 41. Tel.: 1-266-0465, 1-266-0468, 1-459-1500)
  • Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika, Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék (4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98. Tel: 52/255- 602/55046)
  • Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, Bőr- gyógyászati Osztály (7400 Kaposvár, Tallián Gy. u. 20-32. Tel.: 82-501-300)
  • Bács-Kiskun Megyei Kórház, Bőrgyógyászati Osz tály (6000 Kecskemét, Csabai Géza krt. 21. Tel.: 76-519-830)
  • Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia (3529 Miskolc, Csabai Kapu 9-11. Tel.: 46-555-652, 46-555-666)
  • Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika (7632 Pécs, Akác u. 1. Tel.: 72-536-800)
  • SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, Bőr- gyógyászati és Allergológiai Klinika (6720 Szeged, Korányi fasor 6. Tel.: 62-545-259, 62-545-260)
  • Vas Megyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia (9700 Szombathely, Markusovszky Lajos u. 5. Tel.: 94- 515-559, 94-515-671, 94-311-542 ? 5249 mellék)
  • Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház, Bőr- gyógyászati Osztály (8200 Veszprém, Kórház u.1 Tel.: 88-556-305)
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait