A kövér nő esete a gyaloglóklubbal

Kiss Éva

A néhány tavaszi edzőtermi látogatásból - mi tagadás - nem lett szerelem. De mert valamilyen mozgásra tényleg szükség van, kövér barátnőnk, Edit tovább keresett, és úgy tűnik, mára megtalálta az igazit.

Csak futni ne kelljen!

Edit egyike azoknak a középkorú nőknek, akik tudják ugyan, hogy jót tenne nekik a mozgás, de nehezen jutnak el odáig, hogy valóban tegyenek valamit ennek érdekében.
Legtöbbször az a félelem tartja vissza őket, hogy az edzőterem vagy az aerobik-óra fiataljai közül kirínának idősebb korukkal, gyakorlatlanabb mozgásukkal, túlsúlyukkal. Gyakori az is, hogy egyedül nem tudják rászánni magukat a rendszeres testedzésre, és nincs olyan barátnőjük, ismerősük, akivel együtt indulhatnának el az edzőterembe vagy a kocogásra.

Legtöbbjük az ülő munka, a rossz testtartás, a pluszkilók miatt már ízületi fájdalmakkal küzd, visszeres a lába, rossz a térde, így képtelennek érzi magát bizonyos mozgásformákra, például aerobikra, futásra. Ez utóbbitól különösen irtóznak: a térdük fáj a zökkenésektől, a tüdejük nem bírja, és szinte előre látják a szánakozó tekinteteket, amikor rengő mellekkel, kivörösödött arccal, elfúló lélegzettel elhaladnak a sétálók mellett.

Gyalogolni jó!

Az ilyen, mozgásszegény életet élő nőket igyekezett megszólítani Pusztai Éva, a Humánus Jövőért Alapítvány vezetője az újpalotai gyaloglóklub megszervezésével. Hetente háromszor esti közös edzésre várja őket. Itt, a sorstársak társaságában mindenkinek könnyebb túllendülni a kezdeti nehézségeken, és a szó szoros értelmében felhúzni a sportcipőt. - Ebben a "gyaloglóklubban" először is megtanulnak gyalogolni, hiszen az ún. sportgyaloglás egészen más, mint a normál járás, séta. Ez a mozgásforma, az ún. "walking" világszerte terjed, mert bárki megtanulhatja, gyakorolhatja, ebben nem akadály sem az életkor, sem a túlsúly, mivel nem terheli az ízületeket sem.

Ha valaki rendszeresen műveli, ezzel lefogyhat, feltöltődhet energiával, nemcsak az erőnlétét, hanem a hangulatát is javíthatja vele. A részvétel ingyenes, nincs szükség drága sportruházatra sem, egyetlen dologról, egy sportcipőről kell csupán gondoskodni. Ennek sem kell márkásnak lennie, de a jótékony gyalogláshoz nem felel meg egy utcai cipő sem, bármilyen kényelmes legyen is amúgy.
A klub csatlakozott a Monspart Sarolta által vezetett "Gyalogolni jó" mozgalomhoz, így a szakmai segítség is elérhető.

Az első száz után

Nem jött össze nagy csapat, de az első néhány fecske, a hat-nyolc jelentkező elég kitartónak bizonyult, és kellő humoruk is megvolt ahhoz, hogy átsegítse őket a kezdeti nehézségeken. Így aztán néhány hete esténként rendszeresen feltűnnek a lakótelep parkjában a kissé suta mozgással, szögletes kartartással, gördülő mozdulatokkal gyalogló nők.

Az edzés kis bemelegítéssel kezdődik, amelynek során néhány célszerű mozdulattal igyekeznek lazítani az ízületeket, oldani a gerinc merevségét, bemelegíteni a láb izmait. A gyalogláshoz a parkban mértek le egy kilométer hosszú "nyolcast", itt róják aztán a köröket, alkalmanként 3-5 km-t. A körülbelül egyórás edzés a lábszár izmait nyújtó gyakorlatokkal fejeződik be. - Nem volt könnyű elkezdeni, otthon hagyva a vacsora - híradók - sorozatok megszokott rituáléját, de most, hogy harmadik hónapja járok ide, és túl vagyunk az első száz kilométeren, egyre jobban megy a dolog - idézte fel Edit. - Sokat segít, hogy többen vagyunk, hasonlóan kezdők, így egymás előtt nem kell restellnünk az ügyetlenségünket. Jókat beszélgetünk, nagyokat nevetünk közben, remekül telik az idő.

Érdekes felfedezést tettem azóta: bár a súlyom gyakorlatilag stagnál, egy-két kilót fogytam mindössze, de valami mégis változott, tónusosabbak lettek az izmaim, karcsúbbnak, frissebbnek, energikusabbnak érzem magam. Javult a testtartásom is, jobban kihúzom magam edzésen kívül is. Nem könnyen ismerem el, hiszen évekig ódzkodtam ellene, de tényleg jót tett nekem a gyaloglás, teleszívom magam friss levegővel, az edzések után jobb a kedvem és jobban is alszom. Meg sem fáztam ezen az őszön még, pedig ködös, nyirkos időben sem maradnak el az edzések - számolt be tapasztalatairól.

Kutyagolók

Kutyatulajdonosok tudják, milyen sértődött, mellőzött tekintetet tud vetni a kutyájuk rájuk, ha nélküle indulnak el valahová. A sportgyaloglás ezt a gondot is megoldja, hiszen az edzésekre nyugodtan lehet kutyát is vinni.

Nyugaton a "dogwalking"-nak egyre terjed a divatja. Szakértők szerint aki kutyával gyalogol, az feleolyan valószínű, hogy abbahagyja, mivel a kutya imádja ezt a közös programot, ajtóhoz állva, gazdit bökdösve szinte követeli az indulást a megszokott időben. Ráadásul (főleg, ha erre a célra kialakított, derékra csatolható pórázt, megfelelő hámot használnak) a kutya nemcsak pszichésen, hanem fizikailag is segíti a gazdáját: a szánhúzó kutyák mintájára "húzza", némi súlyt átvesz tőle, így átlagosan kétszer annyit gyalogolnak a kutyás gyaloglók, mint az anélkül "kutyagoló" társaik. Edit is ezt tapasztalta: jóval könnyebben bírja a négy kilométeres alkalmankénti penzumot, ha kutyája is vele tart. A gyaloglóklub mindkettőjüknek egészséges, szó szerint szívderítő program lett.

Monspart Sarolta a gyaloglásról

 • Gyalogolni tud mindenki.
 • Gyalogolni mindenütt lehet.
 • Gyalogolni bármely életkorban el lehet kezdeni.
 • A gyaloglás olcsó sport és lehet társas is.
 • A gyaloglás az egyik legkevésbé sérülésveszélyes sportág.
 • A gyaloglás közösségben az idősebbek egyik legtökéletesebb testedzési formája.
 • A rendszeres gyaloglással - és megfelelő táplálkozással - csökkenthető a testsúly (természetesen futással mindez gyorsabban érhető el).
 • A gyaloglás az a járás nagyobb mozgássebességgel és épp ezért kis technikai különbséggel, mert az elrugaszkodás és lendítés erőteljesebb izomtevékenység a gyaloglás esetén.
 • A gyaloglás során a törzs a talajhoz képest lehetőleg függőleges (eltérés lehet a talaj - homok, emelkedő, víz stb. - minősége miatt) legyen.
 • A talajfogás sarokkal és nyújtott térddel történik a versenygyaloglás sportmozgásakor, de az amatőr gyaloglóknak is ajánlott, ha a gyorsaságra törekednek.
 • A lépés az egyik láb saroktámaszával kezdődik, majd a gördítés során a sarokról a talajközepén át a lábujjpárnákra érkezünk és végül elrugaszkodunk a talajtól (ez a támaszkodási része a lépésnek). A lépő láb a levegőben fokozatosan előrehalad az elrugaszkodás pillanatától az újabb talajfogásig a sarokkal (ez az ún. lendítési része a lépésnek). A két alsó végtag más-más fázisban azonos mozgást végez, azaz lép.
 • A lépések két része: a támaszkodási és lendítési idő nem egészen azonosak, az utóbbi kicsit rövidebb, ezért mindig van olyan kis időegység, amikor a láb a talajon van.
 • A karok mozgásai ellentétesek a lábak mozgásaival, azaz az elől lévő lábbal azonos oldalon lévő kar mozgása hátrafelé történik, míg a hátul lévő lábbal azonos oldalon lévő kar előre mozog. A gyorsabb lábmunkát erőteljesebb karmunka kíséri. A felső végtag a test mellett párhuzamosan hajlított könyökben, mint a futónál.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag