Egészséges életmódra ösztönző program indul

Új egészségnevelő programmal ismerkednek meg a 2013/14. tanévben hat zuglói általános iskola tanulói és pedagógusai.

A "Tegyünk Együtt a Gyermekekért" oktatási program keretében az 5. osztályos tanulók a kiegyensúlyozott táplálkozás, a mindennapi mozgás és az egészséges életmód alapjait sajátíthatják el interaktív, játékos formában. A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. által indított program Budapest Főváros XIV. kerületi Önkormányzata és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest XIV. kerületi Tankerülete elvi támogatásával valósul meg.
Idén 15. alkalommal indult útjára a Danone Kft. "Tegyünk Együtt a Gyermekekért" (TEGY) társadalmi célú programja. A vállalat az 1999-ben elindított keretprogramja égisze alatt valósítja meg a társadalmi célú támogató kezdeményezéseit. Ezen eltelt időszak alatt a cég összesen 305 millió forint támogatást nyújtott, ezen belül, több mint 274 millió forinttal segítette a magyarországi gyermek-onkológiai és rehabilitációs központok által kezelt daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozásukat segítő programok megvalósítását.2013-ban a TEGY program keretében a vállalat egy új területen célozza erősíteni társadalmi tevékenységét. Az idei év első félévében Budapesten, Kőbányán, Debrecenben és Szegeden indították el a az oktatási programjukat - az egészséges életmódot és táplálkozást támogató küldetésével összhangban -, melyben több mint ezer kőbányai, debreceni és szegedi általános iskolás, valamint közel száz pedagógus vett aktívan részt.

Az oktatási programmal a 7-14 éves gyermekek számára kívánnak útmutatást adni, hogy játékos formában ismerjék meg és sajátítsák el az egészséges életmód alapelveit, s egészségtudatos fiatalokká-felnőttekké váljanak. Az érintett korcsoportba tartozó gyerekek egy része szabadidejét legtöbbször a televízió és a számítógép előtt tölti, nem igazán élvezi a mozgás és a sport előnyeit-örömeit, továbbá - a nem megfelelő táplálkozási szokások miatt - többségük nem ismeri kielégítően a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás fő elemeit. Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, annak alapjait már gyermekkorban meg kell teremteni. A TEGY program közvetlenül Zugló általános iskoláiba, a gyerekekhez viszi el a hasznos tanácsokat és tudnivalókat, s számos ötlettel, élménnyel lepi meg a résztvevőket.

Az egyedülálló módon megálmodott, interaktív, játékos program kialakításában és megvalósításában együttműködő szakmai partnerek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a GYEP Alapítvány (Gyermekek Egészségnevelő Prevenciós Alapítványa), mely szervezetek hosszú évek óta szoros szakmai kapcsolatban állnak a céggel.

A 2013/14. tanév első félévében az 5. osztályos osztályfőnököknek, iskolaigazgatóknak, egészségtan és rekreáció szakos tanároknak szakmai tréningek szervezésére kerül sor, melyek során a részt vevők szakemberektől kapnak ajánlásokat az egészséges életmód hatékony, interaktív tanításához. A pedagógusok munkáját segíti a hasznos tanácsokat és gyakorlati útmutatókat tartalmazó tanári kézikönyv. Az 5. osztályos gyerekek játékos, ismeretterjesztő órák keretében az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban hallhatnak lényeges információkat, interaktív formában. Továbbá a "Mi van a tányéron?" című munkafüzetből nemcsak a gyerekek, hanem még a szüleik is sok-sok egészséges témával ismerkedhetnek meg alaposabban.

Az interaktív órákhoz kapcsolódik az Egészségsátor, mely játékosan, de a tudomány szemszögéből megközelítve mutatja be az egészséges életmódot. "Nagy lépésekkel az egészség felé" címmel lépésszámlálási verseny is meghirdetésre kerül az 5. osztályosok körében, melynek során a diákok játékos formában megtudhatják, vajon hány lépést tettek meg közösen egy hét alatt. "Ezt jól kifőztétek! - Egészségesen finomat!" címmel gasztronómiai pályázatra is sor kerül, melynek során háromfogásos egészséges menüsorral pályázhatnak a részt vevő osztályok. A gyerekek olyan ételsorral nevezhetnek, melynek két kiemelten fontos alapanyaga a tejtermék és a zöldség-gyümölcs.

A pályázatokon nyertes osztályok számára két egyedi különlegesség is szerepel majd a nyereményeik között: egyrészt érdekes kirándulásokon vehetnek részt egy-egy, a Danone Kft-vel partnerségi együttműködésben lévő hazai magyar tehenészetbe. Itt a gyerekek megismerhetik egy tejgazdaság mindennapjait, testközelből láthatják a friss tej fejését, minőségi ellenőrzését, tárolását és szállításának módját.

Másrészt meglátogathatják a vállalat budapesti friss tejtermékgyártó üzemét, mely üzem immáron közel két évtizede hazai gyártóműhelye a vállalat hazai és export országok fogyasztóinak gyártott friss tejtermékeinek, s ahol a gyerekek megismerhetik a joghurtgyártás kulisszatitkait és elkészíthetik saját álomjoghurtjukat is.

Web: www.tegy.hu
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +20 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől tovább csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag